Avukat Nazmi Türkkol 16 Mart seçimlerinde Amsterdam’dan adaylığını koydu

Avukat Nazmi Türkkol 16 Mart belediye seçimlerinde partisi D66 adına Amsterdam’da adaylığını koydu. Yerel politikada adaylığının duyulması üzerine Türkkol’a birçok soru gelmeye başladı...


  • Kayıt: 05.03.2022 10:20:29 Güncelleme: 05.03.2022 10:20:29

”Nazmi Türkkol Amsterdam’da D66’dan 11. sırada yer almaktadır. 

Avukat Nazmi Türkkol 16 Mart belediye seçimlerinde partisi D66 adına Amsterdam’da adaylığını koydu. Yerel politikada adaylığının duyulması üzerine Türkkol’a birçok soru gelmeye başladı. Bu soruların başında avukatlık mesleğinin devam edip etmediğini, parlamento seçimlerindeki adaylığının ne durumda olduğunu ve neden yerel siyasete ilgi duyduğu yönündeydi.

“Yerel politikaya ilgi duymam yeni bir şey değil tabii,” diyor Nazmi Türkkol gülümseyerek. “Zaten 2018 yılından beri Amsterdam Nieuw-West bölgesinde parti başkanlığı yapıyordum. Geçen ekim ayından Ocak 2022’e kadar ise belediye meclis üyeliği yaptım. Geçen bu zaman zarfında çalışmalarım parti içinde dikkat çekmiş olmalı ki bana bu sefer 16 Mart yerel seçimlerinde adaylığımı koymam önerisinde bulunuldu ve ben de seve seve kabul ettim.

”Nazmi Türkkol Amsterdam’da D66’dan 11. sırada yer almaktadır.

I&O Research bürosunun yapmış olduğu en son kamuoyu yoklamasında D66 veya GroenLinks’in birinci parti olma olasılığı üstünde duruluyor. Şu anda Amsterdam meclisinde D66’nın sekiz sandalyesi var ve bu sayı önümüzdeki seçimlerde 10, 12 sandalyeye kadar yükselebilir. “Eğer D66 Amsterdam’da en büyük parti olursa, benim belediye meclisine girmem kesinleşiyor.

”Belediye meclis üyeleri bu görevin yanında başka görevler de üstlenebilir.“

Evet bana gelen en yoğun sorulardan biri, yerel seçimlerde seçilme durumunda avukatlık mesleğime nokta koyup koymayacağımdı. Hayır: avukatlık mesleğim meclis üyeliğime engel değil ve ikisini de birlikte yürüteceğim.”

Türkkol’un yerel siyasetteki rolü bir yana, o bir de ülkesel çapta siyasete meyillenmiş durumda. 

“Biliyorsunuz, yeni hükümet 17 Mart 2021 seçimlerinden sonra neredeyse ancak bir yıl sonra kurulabildi. Ben 30’ncu sıradan adaydım ve meclise girmem için önümde 6 aday vardı. Ancak hükümet kurulduktan sonra önüm açıldı. Şu anda D66 adına parlamentoda herhangi bir üye görev değiştirdiği taktirde sıra bana gelecek ve parlamentoya girmeyi hak edeceğim. Ama bir yıl boyunca işimi gücümü bırakıp o anı bekleyemezdim. O yüzden hem avukatlık mesleğime devam ettim hem de Amsterdam politikasında yerimi aldım.”

Aslında Türkkol’un Amsterdam’a olan sevgisi ta çocukluktan beri var. 

O her zaman şehre hizmet etmeyi idealine yerleştirmişti ve hatta Amsterdam belediye başkanı olma isteği hala diri duruyor.

“Bildiğiniz gibi geçen sene benim hakkımda bir kitap çıktı: Nazmi Türkkol op Wisselspoor. Bu kitapta üç idealimi anlattım: Avukat olmak, Amsterdam’a belediye başkanı ve parlamenter olmak. Bu son ikisinden birinin hangisi erken olur bilemem, ama parlamentoya girdiğim taktirde avukatlık mesleğimi kesinkes noktalayacağım. Tabii o zamana kadar, Amsterdam’lıların refah ve mutluluğuna bir nebze de olsa katkıda bulunabilirsem, ne mutlu bana.

Bu amaç doğrultusunda 16 Mart seçimlerinde adaylığımı koydum. Umarım vatandaşlarımız beni destekler ve Amsterdam belediye meclisine seçilerek bu şehir için düşündüklerimi hayata geçirme şansını elde etmiş olurum.

Tekst: Tuncay Çinibulak