Law Consult muhasebe ve danışmanlık şirketi sahibi Niyazi KOCABAŞ: Biz işimizi en kaliteli şekilde yapmaya çalışırız, yaptığımız iş ise bizim reklamımızdır

Denhaag başta olmak üzere, Hollanda'nın birçok kentinde kayıtlı bulunan farklı sektörlerdeki küçük, orta, büyük ve uluslararası ölçekli birçok firmaya hukuk danışmanlığı ve muhasebe alanında uzun yıllardır hizmet vermekteyiz...


  • Kayıt: 04.06.2022 09:25:24 Güncelleme: 05.06.2022 22:30:25

Law Consult muhasebe ve danışmanlık şirketi sahibi Niyazi KOCABAŞ: Biz işimizi en kaliteli şekilde yapmaya çalışırız, yaptığımız iş ise bizim reklamımızdır

Bu ayki kapak konuğumuz yıllardır çalışmalarıyla büyük güven sağlamış Law Consult şirketi sahibi Niyazi KOCABAŞ

Kendinizi tanıtır mısınız?

Niyazi KOCABAŞ: 1982 yılında Ankara'da doğdum. Evli ve üç çocuk babasıyım. İlk ve orta öğrenimimi Ankara da tamamladıktan sonra 1997 yılında Hollanda'ya gelmemle beraber buradaki maceram başlamış oldu.

2010 yılında yüksek öğrenimimi Leiden / Hollanda’da bitirmemin ardından şu anda hala yürütmekte olduğum Law Consult adı altında kendi hukuk ve vergi danışmanlığı alanındaki şirketimi kurdum.

Öğrenimim süresince Hollanda yabancılar Bakanlığında (Immigratie en Naturalisatie Dienst) ve Amsterdam şehri belediyesi ombudsmanın’da (Ombudsman Gemeente Amsterdam) aktif görevlerde bulundum. Aynı zamanda öğrenim sürecim dahilinde Lahey kentinde var olan bir Muhasebe şirketinde 10 yıla yakın bir süre görev aldım.

Şirketim kurulduğu günden itibaren de Lahey başta olmak üzere Hollanda'nın birçok farklı kentinde kayıtlı bulunan küçük, orta, büyük ve uluslararası ölçekli birçok firmaya muhasebe ve danışmanlık hizmeti vermekte. 

Müşteri portföyümüzün yüzde 80’nine yakını Türk işletmeler oluşturmakta.

Ofisinizde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Niyazi KOCABAŞ: Lahey başta olmak üzere, Hollanda'nın birçok farklı kentinde kayıtlı bulunan farklı sektörlerdeki küçük, orta, büyük ve uluslararası ölçekli birçok firmaya hukuk danışmanlığı ve muhasebe alanında uzun yıllardır hizmet vermekteyiz.

Müşterileriniz genelde Türk İşletmeleri mi?

Niyazi KOCABAŞ: Müşteri portföyümüz yüzde 80'ne yakını Türk işletmeler oluşturmakta. Bununda en büyük sebebi olarak ’da Türkçe ve Hollandaca olarak müşterilerimizin bizimle bağlantı kurabilmesine bağlıyorum. Türkiye ile alakalı işlemlerde de Türkiye'de olan iş ortaklarımızın faydası da oldukça büyük.

Kaç senedir hizmet veriyorsunuz?

Niyazi KOCABAŞ:  Muhasebe alanında 2001 yılından itibaren bulunmaktayım fakat firma olarak 2010 yılından bugüne kadar müşterilerimize danışmanlık anlamında hizmet vermekteyiz.

Bazı girişimciler muhasebeci ararken ücretin düşük olmasını dikkate alıyorlar. iyi bir muhasebeci nasıl tespit edilir?

Niyazi KOCABAŞ: Şahsım adına söyleyebileceğim bu konunun tespitinin gerçekten zor olduğu.

Bence bu konundaki ölçü birimi bir firmanın varoluş süreci ile tespit edilebilir. Eğer bir firma uzun yıllar boyunca bu sektör içinde varlığını korumayı becerebiliyorsa bu onun işini iyi yapabildiğinin bir göstergesi olabilir.

Bu süreçte firma kaliteli işini bilen elemanları bünyesine toplayarak müşteriye en optimal ve kaliteli hizmet sunmayı başarabilir.

Maalesef çok sıklıkla duyduğumuz, genelde yeni işe başlayan arkadaşlarımızın müşteri sayısını arttırmak için ücret düşürmeleri veyahut vergi hukukunun dışına çıkmalarıdır. Yaptıkları bu hamle kısa vadede olumlu gözükse de uzun vadede kendilerine ve müşterilerine zarar vermektedir.

Çok sıklıkla kullanılan bir tabir olan ‘ucuz etin yahnisi olmaz’ bence bu konuda iyi bir örnektir. Sadece müşteri çekmek için fiyat unsurunu piyasada geçerli taban fiyatın altına çektiğinizde, gerekli donanım, zaman ve kaliteli elemandan ödün verirsiniz, buda müşterinize verdiğiniz hizmetin kalitesini düşürür ve gerekli olan optimal kaliteli hizmeti sunamazsınız.

Biz işimizi en kaliteli şekilde yapmaya çalışırız, yaptığımız iş ise bizim reklamımızdır. 

Peki, ''İşletmeler neden sizi tercih etmeli?'' sorusuna nasıl cevap verirsiniz?

Niyazi KOCABAŞ: Daha öncede belirttiğim gibi bizim sektörümüzdeki en önemli olan unsurlardan birisi tecrübedir. Şahsım adına uzun yıllardır bu sektör içinde aktif olarak görev yapmaktayım. Bunun yanı sıra beraber çalıştığım iş arkadaşlarımda kendi dallarında uzman kişiler. Bu sure zarfında gerekli her anlamda yeterli donanıma sahip olmayı başarabildiğimize inanmaktayım.

Şahsim başta olmak üzere, çalıştığım iş arkadaşlarımın da, mükelleflerimize hizmet anlamında, sanki o şirketin bir ortağıymış gibi düşünüp o şekilde hareket etmeleridir.

Bizim için müşterimiz sadece bir isim veyahut bir rakamdan ibaret değildir, Beraber düşünüp, karar alıp olaylara yön verdiğimiz bir iş ortağımızdır. Sonuçta verdiğimiz kaliteli hizmet hem müşterimizin hem de bizim büyümemize vesile olur.

Biz işimizi en kaliteli şekilde yapmaya çalışırız, yaptığımız iş ise bizim reklamımızdır.

Bu mesleğin zor tarafları nelerdir?

Niyazi KOCABAŞ: Bizim mesleğimizin en zor tarafı, doğru bilinen yanlışları düzeltmektir. İnsanlar bilmedikleri hususlar konusunda işinin ehli olamayan kişiler tarafından çok sıklıkla yanlış yönlendirilebiliyorlar.

Maalesef daha önce de bahsettiğim gibi vergi hukukunun dışında hareket eden bazı kişilerin verdiği eksik ve hatalı yönlendirmelerin ’de sıkıntısını bu sektörde olan bütün arkadaşlarımızda yaşamaktadır.

Pandemi döneminde İş adamları en çok neden şikayetçi oluyorlar?

Niyazi KOCABAŞ: Maalesef geçirdiğimiz bu zorlu süreçte sıklıkla karşılaştığımız soru devlet organlarının gidişatı iyi yönetemedikleri oldu. Alınan tedbir kararlarının sürekli değişkenlik göstermesi ve birçok firmanın ihtiyacı olan devlet yardımlarının yetersiz kalması ve organizasyon anlamında karmaşa içinde organize edilmesi oldu.

Uzun vadede hayalimde olan kurumsallaşmayı gerçekleştirerek torunlarıma dahi bırakabileceğim köklü bir şirket.

Şirket olarak hedefiniz nedir? 

Niyazi KOCABAŞ: Şirket olarak hedefimiz şu anda verdiğimiz kaliteli hizmetten ödün vermeyerek uzun yıllar varoluşumuzu sürdürmek. Uzun vadede hayalimde olan kurumsallaşmayı gerçekleştirerek torunlarıma dahi bırakabileceğim köklü bir şirket.

Çok dikkat gerektiren bir mesleğiniz var. Konsantrasyonunuzu nasıl sağlıyorsunuz?

Niyazi KOCABAŞ: Bizim mesleğimizde bedenin ve aklin aynı anda aynı yerde olması elzemdir. Eğer bedeniniz işteyken, aklınız başka yerdeyse hata kaçınılmazdır. Yılların bana kazandırmış olduğu en önemli tecrübelerden biride ne zaman neyi yapmam gerektiğini öğrenmiş olmam. Günlük ve haftalık iş planlarımı dosyaların zorluk derecesine göre doğru yaparak konsantrasyonumu optimal kullanmayı öğrendiğime inanıyorum.

Hollanda ekonomisinin geleceğine nasıl bakıyorsunuz?

Niyazi KOCABAŞ:  Son 10-12 yılın analizine baktığımızda olumlu bir büyüme oranı görmekteyiz. Bahsettiğimiz büyümenin bu şeklide devam edemeyeceği konusunda ’da bütün analistler hemfikir. Zaten düşüş anlamındaki eğilimide görmeye başladık. Ekonomik anlamda büyük bir düşüş yaşanacağını düşünmüyorum. Sonuçta üreten ve ihracat konusunda güçlü ve ülkede yaşıyoruz.

Bu mesleği yapmak isteyen gençlere ne gibi önerileriniz olur?

Niyazi KOCABAŞ: Benim verebileceğim en önemli tavsiye eğitimlerini en yüksek seviyede tamamladıktan sonra tecrübe kazanmalarıdır. Çünkü günlük iş hayatında karşılaşabilecekleri konuları ve çözümleri öğrenim sürecinde yeteri kadar tatbik etme imkânları maalesef yok.

Bu sektörde uzun yıllardır aktif olmama rağmen hala yeni bilgiler ve tecrübeler edinmekteyim. 

Girişimcilere bir tavsiyeniz var mı?

Niyazi KOCABAŞ: Benim bu konuda söyleyebileceğim kişinin yapmak istediği iş konusunda iyi düşünüp planlı hareket etmesinin uzun vadede en verimli olacağıdır. Yapmak istenilen işin bir ön araştırma yapılması işe başladıktan sonra yaşanabilecek hayal kırıklıklarının önüne geçer.

Tel: 070 753 38 30

Veluweplein 28

2571 GA Den Haag