Hollanda hükümet hane başına 400 Avro enerji yardımı yapacak

Ani artan gaz fiyatları, önümüzdeki kış aylarında da enerji faturalarının zamlanacağını gösteriyor. Bazı enerji şirketleri ise faturalarını şimdiden artırdı...


  • Kayıt: 15.10.2021 21:52:06 Güncelleme: 15.10.2021 21:52:06

Ani artan gaz fiyatları, önümüzdeki kış aylarında da enerji faturalarının zamlanacağını gösteriyor. Bazı enerji şirketleri ise faturalarını şimdiden artırdı.

Kabine; bu zamlar nedeniyle artacak enerji faturalarını telafi etmek için şimdiden kolları sıvadı. Fatura ödemelerinde tüketicilere destek olmak isteyen hükümet, şimdiden 3 milyar euro bütçe ayrıldığını duyurdu.

Devlet Bakanı Yeşilgöz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gaz faturasındaki 230 euroluk enerji vergisini önemli ölçüde indireceğiz. Ancak gaz fiyatlarının artması nedeniyle elektriğin fiyatı da artacaktır. Oradaki oranı da indireceğiz. Bu, hane başına ortalama dört yüz euroya denk gelecek."dedi. Yeşilgöz ayrıca, oluşacak bürokratik aksaklıkları önlemek ve hızlı hareket etmek için verilecek yardımın herkes için geçerli olacağını dile getirdi.

Ek yalıtım desteği

Bu uygulamanın yanı sıra, evlerin yalıtımı için de toplamda 150 milyon euro ödenecek. Belediyeler bu ödemeyi bir çeşit kupon sistemiyle yapacak. Kötü yalıtılmış evlerde yaşayan kişilere verilecek bu kuponlarla örneğin, pencere ve kapılara yapıştırılan, soğuğu önleyici şeritler veya akıllı enerji sayaçları satın alınabilecek.

KOBİ'lere destek

Tedbirler için hükümet tarafından ayrılan 3,2 milyar euro'nun 500 milyonu küçük ve orta ölçekli işletmelere gidecek. Ayrıca bu işletmeler daha az enerji vergisi ödeyecek.

Tüketiciler ve KOBİ'ler için uygulanacak vergi indirimi 1 Ocak 2022'den itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak.