Hollanda, Avrupa'nın dördüncü en büyük peynir üreticisidir

Eurostat istatistiklerinden alınan süt ürünleri rakamlarına göre  Hollanda, Avrupa'nın dördüncü büyük peynir üreticisi...


  • Kayıt: 19.11.2021 07:30:45 Güncelleme: 19.11.2021 18:18:13

Eurostat istatistiklerinden alınan süt ürünleri rakamlarına göre  Hollanda, Avrupa'nın dördüncü büyük peynir üreticisi. 

Avrupalı inekler geçen yıl 160,1 milyon ton çiğ süt üretti. Bu, yıllık yüzde 1,1'lik bir artışı temsil ediyordu. Süt ürünleri ve süt gerektiren diğer ürünlerin işlenmesinde yaklaşık 150 milyon ton inek sütü kullanıldı.

Örneğin, süt ürünleri 1,6 milyon ton yağsız süt tozu, 2,3 milyon ton tereyağı, 7,7 milyon ton yoğurt gibi asitlendirilmiş süt ürünleri ve 10,3 milyon ton peynirde kullanıldı. Tüketim için süt 24 milyon ton, peynir yapımının yan ürünü olarak peynir altı suyu ise 55,5 milyon ton oldu. Peynir altı suyu, birçok hafif ürün de dahil olmak üzere, genellikle gıdalarda baharat olarak kullanılır. Peynir altı suyu da birçok bebek mamasının bir bileşenidir.

Almanya'daki mandıralar, AB'nin taze ve işlenmiş süt ürünleri üretimindeki en büyük payı oluşturuyor. Bu, tüketilen sütün neredeyse beşte birini, tereyağının yüzde 21'ini ve peynir, yoğurt ve diğer asitlendirilmiş ürünlerin neredeyse dörtte birini içeriyordu.

Peynir sıralamasında Hollanda, Almanya'nın yanı sıra Fransa ve İtalya'yı da tolere etmek zorunda kaldı. Almanya tereyağında da bir numara olurken, onu Fransa, İrlanda ve Polonya izledi. Hollanda, ekşi süt ürünlerinde Almanya, Fransa, İspanya ve Polonya'dan sonra beşinci sırada yer alıyor.

Lahey / Furkan TURGUT