Müsiad Hollanda İftarına Yoğun İlgi, Hollanda İle Ticaretimiz 11 Milyar Dolara Ulaştı

Müsiad Hollanda’nın Utrecht Laila Restaurant’ta düzenlediği geleneksel iftar programına, çok sayıda iş adamı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 356 davetlinin katıldığı iftar programını Özlem Şahin sundu...


  • Kayıt: 19.04.2022 15:10:34 Güncelleme: 01.04.2023 08:31:09

Müsiad Hollanda İftarına Yoğun İlgi, 

Hollanda İle Ticaretimiz 11 Milyar Dolara Ulaştı

Müsiad Hollanda’nın Utrecht Laila Restaurant’ta düzenlediği geleneksel iftar programına, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan, Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz,  Deventer Başkonsolosu Tuna Yücel Modrak, Büyükelçilik ve Konsoloslukların Çalışma ve Sosyal Ataşelikleri,  Denk Partisi Milletvekilleri Tunahan Kuzu, Hollanda THY Genel Müdürü Cengiz İnceosman, UID Hollanda Başkanı Hasan Tekten, GHMG Başkanı Mustafa Aktalan, KHMG Başkanı Mustafa Hamurcu, HTF Sekreteri Erim Uğurlu, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, Edelstaal Group yöneticilerinden Ertan Torunoğulları, HORECA BOND NEDERLAND Başkanı Tarık Şaki, MÜSİAD bölge temsilcileri ve Türkiye’den MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı'nın yanı sıra çok sayıda iş adamı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

356 davetlinin katıldığı iftar programını Özlem Şahin sundu. MÜSİAD Hollanda Başkanı Ali Köklü açılış konuşmasını yaptı. Köklü konuşmasında şunlara değindi:

Sayın büyükelçim, başkonsoloslarım, Sayın vekillerimiz, kıymetli genel başkanım, genel.başkan yardımcım, genel merkez yk üyelerimiz, önceki dönem başkanlarım, Avrupa’dan şube başkanlarım, Müsiad Hollanda yönetim kurulum, üyelerimiz, siz değerli Müsiad dostları ve sevgili basın mensupları, uzak yakın demeyip bu kıymetli günde, Müsiad Hollanda iftar programımıza eşlik ederek soframızı paylaştığınız, bereketini artırmak istememize vesile olduğunuz için hepinize hoş geldiniz diyor saygı, sevgi ve selamların en güzeli, Allah’ın selamı ile selamlıyorum, Esselamü aleyküm,

Hay ve Kayyum olan Allah'ın rahmeti, bereketi üzerinize olsun.

Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki, her sene Ramazan ayında, şu bereketli iftar sofralarımız vesilesiyle, MÜSİAD’ın teşkil ettiği büyük kardeşlik halkasını, tekrar tekrar tecrübe etme imkâni buluyoruz.

İşin doğrusu, bu iftar programları, kadim geleneğimizin ve medeniyetimizin değerlerini, çağımızda yeniden temsil etmek amacıyla yola çıkan MÜSİAD’a çok yakışıyor.

İftarda, gün boyu, aynı amaç uğruna devam ettiğimiz, anlamlı bir açlığı, aynı anda ve hep birlikte gideriyoruz.

Oruç, nasıl, yalnızca aç kalmak değilse, iftar da, yalnızca yemek değildir.

İftar, insanların giderek birbirinden koptuğu çağımızda, aramızdaki bağlantıyı vurgulayan, bir kardeşlik hizasını temsil ediyor.

Ramazan’da, zengin fakir, yaşlı genç, büyük küçük, hepimiz bu hizaya giriyoruz.

İftarın bir anlamı da, her zaman olduğu gibi sabrın sonundaki selamettir.

Değerli Misafirler,

Tohumlarını, 9 Mayıs 1990’ yılında, bir avuç genç ve yürekli işadamlarının toprağa attığı MÜSİAD, 32 yılın sonunda kocaman bir çınara dönüştü. Kökleri Anadolu’nun Ahilik bilinci ile derinleşen, dalları dünyanın dört bir yanında Erdemli ve Ahlaklı iş yapabilme düşüncesi ile yeşeren MÜSİAD, bugün uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.

Rabbi'mize şükürler olsun, 32 yıldır hak yolunda bir an olsun durmadan, hep daha ileriyi düşünerek çalışan bir sivil toplum kuruluşunun şube başkanı olarak konuşuyorum. Bu yolda bizimle birlikte yer alan, Genel Başkanımız ve kurucularımız başta olmak üzere, MÜSİAD düşüncesine fikren, kalben ve bedenen destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

MÜSİAD, sadece bir iş adamları derneği değildir. 32 yıldır düzenlediğimiz bütün organizasyonlar, hazırladığımız raporlar, savunduğumuz fikirler ve inandığımız değerler, bunun göstergesidir.

Biz iş adamlığını sadece para kazanmak, mevki elde etmek veya statü sahibi olmak için düşünmedik. Bizim için iş adamlığı, toplumun dertleri ile dertlenmek, milletinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutmak ve lobilerin karanlık yüzlerine boyun eğmeden dik durabilmektir. Hamdolsun 32 yıldır MÜSİAD olarak hep birlikte dik durduk.

Bugün, Türkiye’de 83,Türkiye dışında ise 81 ülkede toplam164 noktada MÜSİAD var.

MÜSİAD olarak her zaman hem kendimiz hem de yaşadığımız ülkelerimizin ve anavatanımız Türkiye’nin gelişimi için var gücümüzle çalıştık.

Kendimizi geliştirdik, önceki başkanlarımızın vizyonu ve çalışma arkadaşlarımızın değerli çabalarıyla teşkilat yapımızı güçlendirdik. Bugün, Türkiye’de 83,Türkiye dışında ise 81 ülkede toplam 164 noktada MÜSİAD’a ulaştık.

MÜSİAD’ımızın tüm Avrupa teşkilatlarını ve Türkiye’den üyelerini bir araya getirdiği Avrupa Genel İdare Kurulu (AGİK) programımızın 27-29 Mayıs tarihleri arasında MÜSİAD Karlsruhe şubemiz ev sahipliğinde Genel Başkanımızın teşrifleri ile gerçekleşeceğini buradan sizlere de duyurmak isterim.

AGİK programımız kapsamında başkanlar, sektör kurulları, diplomatik ilişkiler ve genç MÜSİAD başkanlar toplantısı yapılacaktır. Ayrıca mini fuar niteliğinde olacak olup firma stantları açılacaktır.

İki yılda bir düzenlediğimiz, dünyanın dört bir yanından, binlerce iş insanının katılım sağlayacağı 19. MÜSİAD EXPO’yu da, 02-05 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Bu vesileyle sizleri, 19. MÜSİAD EXPO’da görmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.

MÜSİAD, hayata geçirdiği projelerle, farklı ülkelerdeki sanayici, yatırımcı ve girişimcilerimizin önünü açacak bir atılım içerisinde. Yeniden dizayn edilen MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı da bu anlayış ile kurgulanıyor, kıtaları birleştirecek bir Ticaret Ağı inşa ediliyor. Türk-Arap İş Zirvesi de bu kapsamda İstanbul dışına taşınarak, bölgesel dinamiklere dokunmak isteniyor. 10-12 Haziran tarihleri arasında Gaziantep'te gerçekleşecek 2.Türk-Arap İş Zirvesi ve 2-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek MÜSİAD EXPO 2022 gibi organizasyonlar ve bununla birlikte 9 Mayıs'ta düzenlenecek Türkiye'nin Gücü Ödülleri Programı ve 14 Haziran'da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek Uluslararası Farkındalık Zirvesi inşa edilen değerler zincirine kıymet katacaktır.

Kıymetli Misafirler,

Kurumlarda ve özellikle sivil toplum kuruluşlarında ‘bayrak değişikliği’ yeni bir heyecan, iş yapma azminin tazelenmesi, mevcut süreçleri gözden geçirme ve onları daha da iyileştirme dönemleridir.

MÜSİAD’ımızda yakın zamanda gerçekleşen değişim süreci ile beraber bayrağı devralan Genel Başkanımız Sayın Mahmut Asmalı beyin liderliğinde oluşan yeni yönetim kadrosu da benzer heyecan ve azimle göreve başladı.

MÜSİAD’daki bu görev değişimi, dünyanın da büyük bir değişimin eşiğinde olduğu günlere rastladı. Zaten şiddeti giderek artan küresel rekabete ilave olarak geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan pandemi ile beraber dünyada felsefi anlamda sadece oyunun kuralı değişmedi, aynı zamanda oyunun kendisi de değişti. İşte bu büyük değişimi öngörebilmek, ayak uydurabilmek ve hatta liderlik edebilmek adına Türkiye dışındaki bütün MÜSİAD üyelerimiz için hepimize heyecan veren yeni bir vizyona, bu vizyona ulaşacak stratejileri üretmeye ve başarılı olarak hayata geçirmeye ihtiyacımız olduğuna inandık.

Müsiad Hollanda öncülüğünde Türkiye'den de firmaların katılım sağlayacağı bir Expo organizasyonu gerçekleştirmek istemekteyiz.

MÜSİAD’ın ‘erdem anlayışı üzerine kurulmuş olan istihdam ve üretim anlayışının üzerinde kendisini konumlandıran ekonomik bir nizam’ vizyonunu destekleyen yeni vizyonumuzu belirledik.

İnşallah bu vizyon doğrultusunda yaşadığımız ülkelerimizde önemli çalışmalar yapacağız.

Bu minvalde bizler de Müsiad Hollanda olarak kısa süre önce göreve gelmemize rağmen ulaştığımız iki yüzün üzerinde ki üye sayımızı daha da artırarak, edindiğimiz vizyona değer katmak adına yereldeki kurumlar ve iş dernekleri ile olan ilişkilerimizi daha da güçlendirmek, ortak ticari faaliyetler içinde bulunmak hem de Müsiad Hollanda öncülüğünde Türkiye'den de firmaların katılım sağlayacağı bir Expo organizasyonu gerçekleştirmek istemekteyiz.

Türkiye'de en çok yatırımcı firma ile üst sırada yer alan Hollanda ve yine Türkiye arasında yapılan toplam işlem hacmi 12.5 milyar euroya ulaşmıştır. Müsiad Hollanda ise bu yeni dönemde yerel ve de global de daha da güçlenecek ve ülkelerimiz arasındaki ticari köprü misyonumuzda katbekat eklemeler yapıp, ulaşılan işlem hacminin daha yukarılara taşınmasında etkin rol oynayacaktır.

Özellikle önemsediğimiz konulardan sadece birisi olan Hollanda’da nesilden nesile aktarılamayan başarılı firmaların tespitini yaparak, sonlandırılmalarının önüne geçmek, ekonomiye tekrar kazandırılmasını sağlamak için sektöründe yatırımcı üye firmalarımız ile eşleştirme yapıp, sadece buradan Türkiye ye değil ,oradanda buraya yatırımcılarımızın gelmelerine vesile olmak istiyoruz.

Sizlerin de önem verdiğini bildiğimiz Müsiad ticaret ofisimiz ile de iletişim halinde kalarak İlişkilerimizin daha önceki normal seviyesine dönmeye başladığı bu süreçte her iki ülkeyi daha da yakınlaştıracak, yukarıda bahsettiğimiz cazibe merkezleri oluşturmak için Hollanda olarak atılımları hızlandırmamız gerektiğini bilmekteyiz.

Sayın genel başkanım,

Kısa süre önce yönetim kurulundan arkadaşlarımız ile genel merkeze yaptığımız ziyaret sırasında şahsınız , YK üyelerimiz ve tüm çalışanlarımızdan gördüğümüz çok samimi ilgi ve alakanıza, ayrıca davetimize icabet ederek, iftar soframızı paylaştığınızdan dolayı bir kez daha şahsım, yönetim kurulum, üyelerimiz ve misafirlerimiz adına teşekkür ediyorum.

Ve aynı zamanda,

Sizlerden aldığımız feyz ve motivasyon ile çıktığımız bu kutlu yolda önümüze çıkabilecek engellerin olacağını ama sizin bize olan desteğiniz ile bütün bu engelleri aşacağımızı ve bu desteğiniz ile her zaman yanımızda olacağınızdan emin olduğumuzu dada bildirmek istiyorum.

Hep birlikte, daha da güçlenerek, azimle ve inançla çalışmaya devam edeceğiz.

Sözlerime son verirken, emrolunduğumuz gibi dosdoğru olmak niyet ve duasıyla Ramazanı Şerifinizi tebrik ediyor, insanlığa ve tüm aleme hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Siz MÜSİAD dostlarına en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyor, Cenabı Hak tan bereket ve mağfiret diliyorum.

Şaban Dişli: Hollanda ile Ticaretimiz rekor seviyeye geldi: 11 milyar dolar

Hollanda Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli ise şu konulara değindi:

Sayın Başkonsoloslarımız, Müsiad Hollanda Şube Başkanı Sayın Ali köklü ve MÜSİAD Genel Başkanı Sayın Mahmut Asmalı, diğer bütün misafirler Hepiniz hoş geldiniz. Uzun bir zaman aradan sonra pandeminin neden olduğu sıkıntılardan dolayı bir araya gelemiyorduk. Allah'a şükürler olsun şimdi hep birlikte bir aradayız.

Ramazan demek Bereket rahmet demek ve İnşallah sonunda çok günahlarımızdan kurtulma zamanı İşte bu rahmet bereket ve birlik ayının ortalarına da geldik. Bin Aydan daha hayırlı Kadir gecesi var inşallah o gecenin de feyiz ve bereketinden faydalanacağız. Allah bizi bayramlara eriştirsin.

Hollanda ile Ticaretimiz rekor seviyeye geldi. 11 milyar dolar ve Ankara'daki toplantıda önce 15 milyar sonra 20 milyar dolarlık Ticaret hedefini koydular bu yıl bu şekilde yeniden canlanacak.

Hollanda bu konudaki engelleri teker teker kaldırıyor biliyorsunuz daha önce kırmızı kod yasağı olan ülke durumundaydı. Hepsi kaldırıldı sıkıntıların hepsi kalktı.

Türk Hava Yolları Müdürümüz de burada Sıkıntı yok görünüyor yani Türkiye'ye günde 14 uçak kaldırıyorduk , Hollanda'dan daha önce bir buçuk milyon turist gönderdik. . Bizim kapımız açık yeni yönetimi tebrik ediyorum. Geçen hafta bizleri ziyarete geldiler. Konuştuk bağımız devam ediyor. Tabii ki buradaki iş insanlarımızın başarısı bizim gurur kaynağımız ve ne kadar başarılı olursa Türkiye arasındaki köprü vazifesini o kadar sağlamlaştırılmış olacağız. Hep söylüyorum iş insanların elektronik hayat ile bağlarını geliştirmeleri lazım. Hollandalı firmalar E-ticaret te bayağı bir yol aldılar.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: 60.000 işletmemizle Türkiye ekonomisine ve dünya ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Üyelerimiz 1.800 000 kişiye istihdam sağlıyor.

Sayın Büyükelçim, Sayın Başkonsoloslarım,

Hollanda Başkanlarım yönetim kurulu üyeleri değerli dostları genç MÜSİAD kardeşlerim değerli basın mensupları hanımefendiler beyefendiler. Ramazan'ı şerifinizi bu vesileyle tebrik ediyorum. Teşriflerinizden dolayı tekrar şükranlarımı arz ediyorum.

Ramazan ayımız hamdolsun bereketli geçiyor.

İş adamlarımızla bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Rabbi'mize ne kadar şükretsek azdır. Allah sağlık huzur versin. Hepimiz İftar sofralarında güzel insanlar la bir aradayız. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi İnşallah daim eylesin.

Yurt içinde 83 irtibat noktası, yurt dışında ise 81 ülkede toplam 164 irtibat noktasına ulaşan MÜSİAD, global arenada hızla büyüyor. Yurt dışındaki şubelerimizle 29 yıldır Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle olan ekonomik ve ticari ilişkilerini farklı bir boyuta taşıma misyonuyla yol alıyoruz. Yurtdışı Teşkilatlanma Komitemiz; doğduğu topraklar için değer üreten, eğitimi önceleyen, bölgesinde ekonomiye yön veren bir vizyonla ilerliyor. Bölgesel ve ticari diplomasi aktivitelerimizde bu değerleri gözetiyor, Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası alanda benzersiz bir cazibe merkezi olmasına yönelik stratejiler geliştiriyoruz.

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren 12 bin üyemiz ve 60 bine yakın firmamızla, Hollanda’da faaliyet gösteren Türk girişimci, üretici ve yatırımcılarımızın yanındayız. 

Türkiye-Hollanda ilişkilerinin tarihi 17’inci yüzyıla uzanıyor

1612 yılında ilk Hollanda Elçisi Cornelis Haga İstanbul’a atandı. Aynı yıl Sultan I. Ahmet tarafından Hollandalılara ‘ahidname-i hümayun’ verildi.

Diplomatik ilişkilerin tesisi ile Hollandalı tüccarların Osmanlı İmparatorluğu’ndaki faaliyetleri arttı. Hollanda elçileri genelde İngiliz büyükelçileri ile işbirliği halinde, Avusturya ve Rusya ile yapılan savaşlardan sonra barış müzakerelerinde arabulucu oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olarak öne çıkıyor.

Cumhuriyetin ilanından sonra Hollanda ile akdedilen ilk anlaşma ise 1924 yılında imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Felemenk Kraliyeti Arasında Muhadenet Muahedenamesi yani Dostluk Anlaşması…

Türkiye-Hollanda İlişkilerinin Güçlendirilmesi ve Türkiye-Hollanda Konferansı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ise 2008 yılında imzalandı. Bu çerçevede kurulan Türkiye-Hollanda (Wittenburg) Konferansları dönüşümlü olarak iki ülkede düzenleniyor.

Üyelerimiz 1. 800 000 kişiye istihdam sağlıyor ve Türkiye ihracatının yüzde yirmi sini üyelerimiz yapıyor

Türkiye’nin dış ticarete önemli bir paydaşı olan Hollanda ile bölgesel ve ticari konularda yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Türkiye'ye 2016-2020 döneminde 33.3 milyar dolar uluslararası doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Listenin ilk sırasında ise 5 milyar dolarla Hollanda yer aldı.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; kısa bir süre önce Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile bir araya geldi. İkili ilişkilerimiz, geçmişte olduğundan çok daha güçlü bir noktaya ilerliyor. NATO müttefikimiz Hollanda ile olan ilişkilerin ve bölgesel konulardaki ortak tutumların geliştirilmesi noktasında MÜSİAD olarak önemli sorumluluklar üstlenmeye devam edeceğiz.

Hollanda ile dış ticaret hacmimiz; 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 11 milyar dolara ulaştı. Hollanda'daki Türkiye kaynaklı yatırımlar ise 16 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türk müteşebbisler Hollanda’da kurdukları 23 bine yakın şirket vasıtasıyla 6 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla 80 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Enerjiden çevreye, altyapıdan teknolojiye, tarım ve gıdadan finansa kadar tüm alanlarda iş birliği imkânlarının artırılması noktasında projeler geliştiriyoruz. Bu noktada yeşil büyüme ve yeşil dönüşüme de büyük önem veriyoruz.

Türkiye Hollanda'ya motorlu kara taşıtları, örme giyim eşyası ve aksesuarları, örülmemiş giyim eşyası, mineral yakıt-yağ, demir ve çelik ihraç ediyor. MÜSİAD olarak iki ülke arasında ilk etapta 15 milyar dolar, ardından 20 milyar dolar ihracata imza atılması hedefinin de en yakın takipçisi olacağız.

Yaklaşık 4 milyon göçmenin yaşadığı Hollanda'da Türk kökenli göçmenlerin nüfusu 500 bin civarında bulunuyor. 

Yaklaşık 4 milyon göçmenin yaşadığı Hollanda’da Türk kökenli göçmen nüfusu ise 500 bin civarında bulunuyor. Hollanda'daki Türk toplumunun, kültürel kimliğini de muhafaza ederek refah ve huzur içinde yaşaması, hayatın her alanına katılması en büyük temennimiz. Kendi değerlerinden kopmadan, asimile olmadan sağlıklı bir entegrasyonu destekliyoruz.

Ekim 2021 tarihi itibariyle ülkemizde aralarında Unilever, ING Bank, Credit Europa Bank, AGT Netherlands, Achma gibi firma ve bankaların da olduğu 3 bini üzerinde Hollanda firması faaliyet gösteriyor. Türkiye’de Hollanda sermayeli şirketler; ağırlıklı olarak bankacılık, kimya sanayi, ilaç sektörü, tıp endüstrisi, telekomünikasyon, lojistik, tekstil, gıda ve tarımsal sanayi ve turizm sektörlerinde hizmet veriyor. Hollanda'da Türk kökenli işadamları tarafından kurulan şirketlerin sayısı ise 23 bin civarında... Sözkonusu girişimciler, toplam 6 milyar Euro dolayındaki yatırımları ile yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Hollanda'da Türkiye kökenli Türk kökenli iş adamları tarafından kurulan şirketlerin sayısı 23 bin civarında. Söz konusu girişimciler, yatırımlarıyla 80 bin kişiye de istihdam sağlıyor.

Türkiye; 84.6 milyonluk nüfusuyla güçlü bir iç pazar oluşturmanın ötesinde, etkin ticari diplomasisi sayesinde geniş bir coğrafyaya ulaşıyor. Küresel şirketler Türkiye'yi bölgede bir üretim, ihracat, Ar-Ge, lojistik ve yönetim merkezi olarak görüyor ve iş planlarını buna göre yapıyor. Uluslararası doğrudan yatırımcılar ise Türkiye’ye yönelik uzun vadeli perspektifler geliştiriyor.

Türkiye; yaptığı hazırlıkların karşılığını yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla, cari fazlayla ve büyüme yoluyla alıyor. Türkiye, yatırımcı dostu iş ortamıyla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır bir güçle girecek.

İnşallah Haziran ayının son haftasında kalabalık bir iş adamı heyeti ile beraber Amerika'ya gideceğiz. Hedef Amerika'nın 50 eyaletinde şube açmak. Şu anda 13 sayımız. 50 eyaletin tamamından şube açıp bunun yanında G20 ülkelerinin tamamında da şube açıp daha da güçlenmek istiyoruz. Ekonomi ve diplomasi alanında da yeni bir faaliyete başlayarak ülkemizde temsilcisi bulunan yabancı lisan şeflerine büyükelçilere ateşelere Anadolu'daki sanayicimizin üreticilerimizin fabrikalarımızı gezdiriyoruz.

Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçisini Kayseri'ye Nijerya Büyükelçisini de Çorum'a götürdük. Anadolu'muz kaliteli mal üretme noktasında artık dünyanın her tarafına mal ihraç etme noktasına geldi.

Ülkemizde 30'a yakın ilimiz 1 milyar dolar ihracat rakamının üstüne çıkmış bulunuyor. 

Bunun yanında değerli dostlar, malum küresel ekonominin özellikle pandemi ve pandemi sonrasında oluşan Ukrayna Savaşı ile beraber birtakım durgunluğa girmiş durumda.

Ülkemizdeki üretim şartları dönüyor. Bu noktada da biz üyelerimize bir çağrı yaptık. 2022 yılını yatırım ve üretim yılı ilan ettik. Bu sayede ülkemizde 25.000 kişiye yeni istihdam alanları oluşturacağız.

Değerli konuklar, MÜSİAD’ın kuruluş yıl dönümü olan 9 Mayıs’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Türkiye’nin Gücü Ödül Töreni’nde dünyanın dört bir yanında inovatif projeler geliştiren sanayici, üretici ve girişimcilerimizle bir araya geleceğiz. Yarının üreten Türkiyesi için hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm girişimci ve yatırımcılarımızın yanındayız.

10-13 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Türk-Arap İş Zirvesi’ni İstanbul’dan Gaziantep’e taşıyarak ihracat vizyonumuzda bölgesel dinamiklerle şekillenen bir yeni bir düzene imza atacağız. Aynı şekilde 2-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan MÜSİAD Expo 2022’nin de global iş birlikleriyle Türkiye ekonomisine, ihracatına ve yatırım projeksiyonlarına yön vermesini hedefliyoruz. Türkiye’nin dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasında yer alma hedefini hızlandıracak her atılımda aktif rol alacağız.

Programın sonuna doğru Müsiad genel başkanı Mahmut Asmalı'ya ve T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli’ye hediyeler takdim edildi.

Sedat Tapan