Hollanda’da şirket nasıl kurulur?

Hollanda direncini koruyor. Uzmanlara göre coğrafi konumu, iş iklimi ve altyapı olanaklarıyla Hollanda, yurt dışında şirket kurmak isteyenler için öncelikli merkezlerden birine dönüşüyor...


  • Kayıt: 17.11.2022 13:07:30 Güncelleme: 17.11.2022 19:55:31

Hollanda’da şirket nasıl kurulur?

Avrupa Birliği ülkeleri küresel ekonomik koşulların ve yükselen enflasyon etkilerini derinden hissetse de, bölgenin en rekabetçi ekonomilerinden biri olarak konumlanan Hollanda direncini koruyor. Uzmanlara göre coğrafi konumu, iş iklimi ve altyapı olanaklarıyla Hollanda, yurt dışında şirket kurmak isteyenler için öncelikli merkezlerden birine dönüşüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, son aylarda enflasyon seviyelerinde tarihi rekorları yaşıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın arka arkaya gelen faiz artışları, enflasyonun artış hızını yavaşlatsa da göstergelerde normalleşme için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Pek çok Avrupa ülkesi gibi yüksek enflasyondan etkilense de Hollanda ekonomisi dirençli kalmayı sürdürüyor. ING Bank ekonomistlerinden Marieke Blom, Hollanda’da yaşanan ekonomik durgunluğun hafif seyrettiğini dile getirirken, istihdamın hâlâ yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekiyor.

Bu kapsamda “Hollanda’da nasıl şirket kurulur?” sorusu pek çok girişimci için son dönemin en önemli gündemlerinden birine dönüşüyor. Hollanda’da şirket kuruluşu süreçleri için şirket esas sözleşmesinin hazırlanması, nihai yararlanıcı beyanının (UBO) yapılması, Hollanda Ticaret Odası’na şirket kaydı gerçekleştirilmesi gibi adımları takip etmek yeterli oluyor. Uzmanlar, Avrupa Birliği’ni etkileyen enflasyona rağmen Hollanda’nın şirket kurmak için avantajlarını koruduğuna dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Olmadık Ofis Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, “Hollanda ekonomisinin güçlü yönleri arasında Hollanda’nın istikrarlı siyasi ve makroekonomik iklimi öne çıkıyor. Gelişmiş bir finans sektörüne sahip Hollanda’nın stratejik konumu ve güçlü altyapısı da bu dayanıklılığın arkasındaki sebepler arasında sayılıyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda merkezli girişimler üçüncü çeyrekte 480 milyon Euro yatırım aldı

Dealroom, KPMG ve Dutch Association of Private Equity Companies ortaklığıyla yürütülen bir araştırmada, Hollanda merkezli startup ve scaleup’ların 2022’nin üçüncü çeyreğinde toplam 480 milyon Euro yatırım topladığı görüldü. Raporda söz konusu çeyrekte tamamlanan anlaşma sayısının bir yıl öncesine kıyasla daha yüksek olduğunun görüldüğünü söyleyen Gökhan Doğru, “Pek çok ülkede olduğu gibi Hollanda’da da yetkili otoritelerce belirlenen şirket kuruluşu aşama ve prosedürleri girişimciler için karmaşık görünebiliyor. Oysa Hollanda’da şirket kurma adımlarını takip edenler, kolayca hedeflerine ulaşabiliyor” dedi.

Hollanda’da şirket kurmak için öncelikle şirket yapısının, şirket türünün kararlaştırılması gerekiyor. Hollanda’da en çok tercih edilen şirket türleri Türkiye’de limited şirkete karşılık gelen Besloten Vennootschap (BV) ve Türkiye’de anonim şirkete karşılık gelen Naamloze Vennootschap (NV) olarak öne çıkıyor. Girişimcilerin çoğunluğu, kuruluş süreçleri daha kolay olan BV, yani Hollanda limited şirketi tercih ediyor. Bu aşamadan sonra şirket ismine karar verilmesi ve şirket ortaklarını, payları, marka ismini, şirket unvanını belirleyen şirket esas sözleşmesinin Hollanda yasalarınca belirlenen ilkelere göre kaleme alınması gerekiyor.

Bu süreçte eş zamanlı olarak tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yasal iş adresi kaydı işlemi gerçekleştiriliyor. Hollanda hükümeti, şirket kurmak isteyen girişimcilerin faaliyet gösterdikleri resmi iş adreslerini tescil etmelerini bekliyor. Bu noktada girişimciler için fiziksel ofis kiralamak yerine bir an önce ticarete başlayabilmek ve ilk etapta fiziksel ofis yatırım maliyetlerine katlanmamak için bir anlamda posta adresi olarak kullanabilecekleri çözümleri tercih etmeleri öneriliyor. Daha az maliyet gibi faydalar da sunan bu çözüm, girişimcilere Hollanda’nın farklı noktalarında resmi bir iş adresine sahip olma şansı tanıyor. Örneğin Olmadık Ofis; Amsterdam, Eindhoven, Utrecht ve Rotterdam’daki lokasyonlarıyla bu dört şehirden birinde yasal bir iş adresine sahip olma olanağı sunuyor.

Yasal iş adresinin belirlenmesini ardından tüm belgeler, Hollanda Ticaret Odası’na (Netherlands Chamber of Commerce) iletiliyor ve ticaret odasına kayıt işlemi tamamlanıyor. Hollanda Ticaret Odası’na başarıyla kayıt yapıldığında, Hollanda’da iş ve ticaret yapabilmek için gerekli olan 8 haneli Kamer van Koophandel (KVK) numarasına da sahip olunuyor. Şirketin Hollanda’da ticaret siciline kaydolduğunu gösteren bu numaraya, bir sonraki aşamada vergi dairesinde gerçekleştirilecek nihai yararlanıcı beyanı (UBO) sürecinde de ihtiyaç duyuluyor. UBO beyanı sırasında şirket hissedarları Hollanda’da ilgili vergi dairesine bildiriliyor.

Elbette Hollanda’da iş yapmak ve ticari faaliyet göstermek için, şirkete ait kurumsal ve ticari banka hesaplarına sahip olmak da gerekiyor. Hollanda’da bir şirketin iş yapmaya başlayabilmesi, ödeme alıp gönderebilmesi için tüzel kişiye ait bir IBAN’a ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Şirketlerin çoğunluğu bu işlemleri yapabilmek için Hollanda’da dijital bankacılık, açık bankacılık gibi yenilikçi finansal hizmetleri tercih ediyor. Bu anlatılan adımlar noter onayı eşliğinde tamamlandığında Hollanda’da şirket kuruluşu işlemi de tamamlanmış oluyor.

Girişimcilerin bu aşamaları tek başlarına yürütmelerinin maliyetli ve zorlayıcı olabileceğine dikkat çeken Olmadık Ofis Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, “Olmadık Ofis olarak Hollanda’da kurduğumuz iş ortaklıkları ve Hollanda mevzuatlarına ilişkin deneyimimizle, girişimcilerin Hollanda’da şirket kurma adımlarını 10 gün içinde tamamlamasını mümkün kılıyoruz. Tüm süreçleri Global Şirketim paketimiz kapsamında Olmadık Ofis olarak yürütüyor ve işletme sahiplerine anahtar teslim Hollanda’da şirket kuruluşu hizmeti veriyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Hollanda’da şirket kurmanın avantajları

Hollanda’da şirket kurulumu süreçlerini araştırmaya başlayan girişimciler, Hollanda’da şirket kurmanın avantajlarını da merak ediyor. “Neden Hollanda’da şirket kurmalıyım?” gibi sorulara sahip olan girişimcilerin öncelikle Hollanda’nın dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında yer aldığını bilmesi gerekiyor. Cazip ve işveren dostu bir iş iklimi vaat eden Hollanda, Şeffaflık Örgütü’nün 2021 verilerine göre 180 ülke içinde yolsuzluğun en az yaşandığı sekizinci ülke olarak konumlanıyor.

Küresel inovasyon açısından değerlendirildiğinde 2021’de 132 ülke içinde altıncı sırayı koruyan Hollanda, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre dünyadaki en büyük doğrudan yabancı yatırım (DYY) alan ülkeler arasında öne çıkıyor. İş dostu vergi ortamıyla Avrupa Birliği’nin en rekabetçi kurumsal asgari vergi oranlarını sunan Hollanda’nın dijital altyapısı da, en az coğrafi konumu ve Avrupa kıtası içindeki merkeziliği kadar önem arz ediyor. Hollanda, Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı’na ev sahipliği yapıyor ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla ulaşıyor. Ayrıca ülke, Avrupa’nın en büyük dördüncü havalimanına ev sahipliği yapıyor ve tüm o özellikleri Hollanda’yı lojistik sektöründe zirvelere taşıyor. Öte yandan Hollanda, Amsterdam İnternet Borsası verilerine göre %96’lık oranıyla Avrupa Birliği’nin en yüksek internet penetrasyonuna sahip ülkesi olarak öne çıkıyor. İngilizce dahil olmak üzere birden fazla dil konuşabilen, öğrenmeye açık ve kalifiye bir işgücü havuzuna da sahip olan Hollanda’da nitelikli yeteneklere erişmek, pek çok küresel şirketi cazip ediyor.

Hollanda’nın iş yapma kolaylığı açısından en çok dikkat çeken ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Olmadık Ofis Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırıyor: “Yasal prosedürler ve karmaşık adımlar girişimcileri yurt dışına açılma planlarından vazgeçirmemeli. Olmadık Ofis olarak bu yaklaşımla Hollanda’da şirket kurma işlemini oldukça takip edilebilir ve düşük maliyetli bir hizmet olarak sunuyoruz. Şirket başına fiyatlandırma modelimizle işletmelerin Avrupa’ya açılma süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Kurulum öncesi, kuruluş süreci ve sonrasındaki her adımda girişimcilerin yanında oluyoruz.”