Türk İş İnsanları Utrecht’te iş Geliştirme Resepsiyonunda Buluştu

Dün akşam Edelstaal Group International ve Horecabond Nederland Hollanda Turizm Fuarı kapsamında Utrecht kentinde ortaklaşa bir iş geliştirme resepsiyonu düzenledi...


  • Kayıt: 13.01.2023 16:06:01 Güncelleme: 13.01.2023 20:31:20

Türk İş İnsanları Utrecht’te iş Geliştirme Resepsiyonunda Buluştu

Dün akşam Edelstaal Group International ve Horecabond Nederland Hollanda Turizm Fuarı kapsamında Utrecht kentinde ortaklaşa bir iş geliştirme resepsiyonu düzenledi. Resepsiyonun verildiği Icon Lounge’ta Türk Turizmin Fethiye bölgesine ve Hollanda Turizmime yatırımın ele alındığı davete T.C Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, EUBA başkanı Hasan Aras, TNOP Başkanı Durmuş Doğan, IOT Başkanı Zeki Baran, siyaset, iş dünyası, sivil toplum kuruluşlarının bazı temsilcileri katıldı.

Ertan Torunoğulları: Üçüncü kuşak Torunoğulları büyük başarı sağladı

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Edelstaal Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Torunoğulları, Hollanda’da özel çelik tencere satımından sonra, özellikle Fethiye, Marmaris ve İstanbul’a yaptıkları yatırımlar ile bir aile şirketinden nasıl bir Türk Turizm devine dönüştüklerinin süreceni anlattı ve bu tür yatırmalara devam edeceklerinin altını çizdi. Bu bağlamda yeğeni Ercan Torunoğullarını ayrıca kürsüye davet eden Ertan Torunoğulları, onun da şu an özellikle Fethiye’de inşa ettikleri Orkaworld Hotel & Aquapark, birçok villa projesinin ve geçtiğimiz günlerde açılışını yaptıkları BigChefs Fethiye’deki bir çok projede yer alarak üçüncü kuşak Torunoğulları fertlerinin de bir çok başarı sağladığını ayrıca ifade etti.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Hollanda’da ve Belçika’da Türk markaları olan Mado, Simit Sarayı ve BigChefs şubelerinin bazılarını açarak ve diğerlerinin de açılış sürecinin içinde olarak Hollanda ve Avrupa ekonomisine de ciddi manada ekonomik katkılarda bulunacaklarının müjdesini veren Ertan Torunoğulları, sözü diğer konuşmacıya devretti.

Horecabond Nederland Başkanı Tarık Saki: Türkiye ve Avrupa dışından vasıflı eleman getirmenin zorlaştırılması yaşanılan sıkıntıya tuz biber oldu

İkinci konuşmacı olarak Horecabond Nederland Başkanı Tarık Saki yerini aldı ve o da yoğun katılım sağlayan davetlilere ayrıca teşekkürler etti. Jurlawyer hukuk firması sahibi olan Saki, Covid-19’dan dolayı 2020 ve 2021 Horeca sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntıların büyük bir kısımının 2022 yılında ciddi oranda azaldığını vurguladı. Bunun sebebini Covid-19 kapsamında yapılan kısıtlamaların ortadan kaldırılması nedeniyle bir çok tüketicinin Horeca’ya rağbet göstermesi ve sektörde mevcut olan müesseselerin ekonomik zararlarını telafi etmek için biraz fiyatlarını yükseltmelerine rağmen, mekanlarında azalma görülmemesinden kaynaklandığını gösteri Başkan Saki. Lakin sektörde personel sıkıntısının halen devam ettiğini ve Hollanda hükümetinin geçen yıl Ankara Antlaşmasına aykırı olarak yaptığı kanun değişikliği yüzünden Türkiye ve Avrupa dışından vasıflı eleman getirmenin çok daha zorlaştırılmasını da yaşanılan sıkıntıya tuz biber olduğunu, bu bağlamda yasaya karşılık meslektaşları tarafından yapılan imza kampanyasına iş veren sendikası olarak destek verdiklerini de vurguladı Saki. Son olarak Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle Avrupa’da boy göstermeye başlayan enerji krizi sebebiyle Hollanda’da enerji kullanımına orantısız fiyat artışlarının önümüzdeki dönümlere Horeca sektöründe ayrı sıkıntılara yol açabileceğinin de sinyalini vererek, sözlerine son verdi.

Hanegraaf Advies şirketi sahibi Jan Hanegraaf: Teşviklerden nasıl sonuç alabiliriz?

Bunun akabinde Hollanda’da Devlet destekleri ve Avrupa teşvik fonları uzmanı olarak Hanegraaf Advies şirketi adı altında hizmet sunan Jan Hanegraaf Türkiye ve Hollanda arasında yapılan yatırım projeleri ile ilgili nasıl teşviklere başvurulabileceği ve bu teşviklerin nasıl başarıya sonuç verilebileceği anlamında detaylı bilgiler verdi.

Fethiye Belediye Alim Karaca: “Tanrı Hollanda’yı yarattı, Hollandalılar da Hollanda’yı inşa etti”

Bu konuşma sonrası davetlilere Fethiye Belediyesi’nin hazırladığı bir tanıtım videosu sunuldu ve özellikle Hollandalı davetliler tarafından çok beğeni gördü.

Video sonrası resepsiyona özellikle turizm fuarı nedeniyle Türkiye’den heyetiyle katılan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, akşamın en kapsamlı konuşmasını yaptı. Sözlerine “Tanrı Hollanda’yı yarattı, Hollandalılar da Hollanda’yı inşa etti”, sözleriyle tüm davetlilerden geniş alkış alan başkan Karaca, Fethiye bölgesi hakkında gerek tarihi dokusu ve öz geçmişi, gerek iklimsel elverişliliği ve civarda bulunan Dalaman havalimanı nedeniyle kolayca ulaşabilirliği, dolayısıyla özellikle Covid-19 dönemi sonrası yaz aylarında yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapması münasebetiyle Türkiye’nin en güzel tatil beldelerinden olduğunu vurguladı. Bunun yanısıra Fethiye Belediyesi olarak hem yerel yatırımcılara, hem yabancı yatırımcılara özellikle turizm, tarım ve emlak sektörü çerçevesinde her türlü imkanı sunduklarını özellikle belirtti. Konuşmasını Türkçe yapan Fethiye Belediye Başkanının sözlerinin Hollandaca tercümesini ise Horecabond Nederland başkanı Tarık Saki yaptı.

Ahmet Orçun Songur:

Fethiye tanıtım konuşması sonrası sözü Dalaman Havalimanı Operasyonlar ve Gelirler Direktörü Ahmet Orçun Songur alarak, bu havalimanın özellik Fethiye, Marmaris ve civardaki diğer tatil beldelerine sağladığı hizmet ve faydalarına vurgu yaparak, konuşmasını tamamladı.

T.C. Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli: Fethiye’nin Hollanda’da tanıtımı çok önemli

Resepsiyonun onur konuğu olarak yer alan Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi, bu tür uluslararası, özellikle Türkiye ve Hollanda ticaret ve turizmine fayda sağlayan bir organizasyonu gerçekleştiren Edelstaal Group International ve Horecabond Nederland’ı candan tebrik ettiğini, ayrıca Fethiye’yi Hollanda’da tanıtmasından ötürü, Başkan Alim Karaca’yı ayrıca takdir ettiğini ifade etti. Dişli iki ülke arası uluslararası ticaret ve yatırımına ayrıca değinerek, akşamın son konuşmasını yaparak, resepsiyona veda etti.

Resepsiyon boyunca lezzetli yemeklerin ikram edildiği bu nezih akşam, gelen davetlilere iş ağı geliştirme (networking) imkanı sunularak, sonlandırıldı.

Utrecht / Tarık OKAN - Deniz Erkocu