İLİŞKİLERDE DENGEDE KALMA


  • Kayıt: 09.05.2015 12:13:00 Güncelleme: 09.05.2015 12:13:00

İnsan hayatının da dengede kalma önemlidir. Aslına bakarsanız bizi ne bir şeylerin çok fazla olması ne çok az olması mutlu yada mutsuz eder bizi dengeden uzaklaşmak mutsuz dengeye yaklaşmak mutlu eder.

 

Aynı dengede kalma durumu ilişkilerimizde de oldukça önemlidir. Sevginizi karşınızdaki kişiye göstermek güzeldir. Fakat aşırı sevgi gösterileri karşınızdaki kişiyi boğabilir yada sevginizin değerini küçültebilirsiniz. Yada tam tersi eşinizle , ilişki içinde bulunduğunuz kişilerle hiç ilgilenmemekte ilişkilerde soğukluk ve birbirinden uzaklaşmalara yol açabilir. En ideali dengeyi koruyabilmektir. ''Az'' veya ''çok''lar yerine her şey dozunda yaşamanız ilişkinizin daha sağlıklı, dolayısıyla ömür boyu olmasını sağlayacaktır.

 

Peki bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için hangi konularda dengede kalmak çok önemlidir.

 

Diyaloglarda Denge Nasıl Olmalı?

 

İlişkilerde karşılıklı kurulan diyaloglarda dengeyi yakalamak ilişkinin saygı kotalarının yıkılmaması açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Mesela evde yada arkadaş çevrenizde konuşurken eşinizi; eleştirmek, dalga geçmek, küçümseyecek yada küçük düşürecek hareketlerde bulunmak, kime nerede ve neden yapılırsa yapılsın iyi niyetten uzak ve yıpratıcı hareketlerdir.

 

Bir anlık rahatlama, içimizdeki kelimeleri dışarı vurduğumuzda mutlu olma düşüncesi ile bu tarz hareketler yapılsa da bu karşınızdaki kişiyi incitirken, sizi de tahmin ettiğiniz gibi mutlu yapmayacaktır. İlişkinizde de mutlaka başkalarının yanında konuşulacaklar, aile içinde konuşulacaklar ve ikiniz baş başayken konuşulacaklar dengesini kurmak gerekir. Arkadaşlarınızın yanında, aslında ikinizin arasında kalması gereken konuları paylaşmak doğru değildir. Eleştireceğiniz bir konu varsa bunu evde baş başayken yapmaya dikkat edin. Aile mahremiyeti gereği açısından ev içinde konuşulan özel mevzuları kimseyle paylaşmayın.

 

Tartışmalarda Denge Nasıl Olmalı?

 

Hep söylediğim gibi bir ilişkide tartışma yok ise o ilişki mükemmel ilişki denemez. Aksine her an patlamayı bekleyen bir saatli bombaya benzetiyorum ben böyle ilişkileri... ''Her şey yolunda gibi yapılan ilişkiler'' Bir yerde bize yolunda gitmediğini bize gösterecektir. Bir de tam tersi artık konuşma tarzları bile tartışma hali alan hemen her konuda tartışabilip, hatta uzlaştıkları hiç bir konu olmayan ilişkiler.

 

İlişkilerde sağlıklı tartışma kişilerin öğrenebileceği bir durumdur. Kesinlikle gereğinde tartışabilmeyi, tartışmanın dozunu ayarlayabilmeyi ve uzlaşarak sona erdirebilmeyi iki tarafın da öğrenmesi gerekir. Bunu kendi başına halledemeyecek çiftlere yardım almalarını tavsiye ederim.

 

 

Sevgi Dengesi Nasıl Olmalı?

 

Yazımın başında da bahsettiğim gibi sevgi dengesizliği bir ilişkide sorunlar oluşturabilir. Daha çok kadınların yaptığı hata; Karşındaki kişiye kendini adamak yada hiç umursamamak...

 

Bazı kişiler karşısındaki kişiye sevgisini aşırı şekilde göstermekten hoşlanır. Sürekli onu sevdiğini söyler ve kendisini tamamen ikinci plana atarak tüm planlarını ona adayarak yaşamaya başlar. Bazı kişiler ise çok sevmesine rağmen karşısındakine sevgisini bir türlü gösteremez; dile getiremez, sarılıp öpemez, ilgisini gösteremez. Bu her iki durum da ilişki için oldukça sağlıksızdır. Konu ''ilgi ve sevgi'' olduğunda dengeyi kurabilmek çok önemlidir. Sevgiyi göstermek, evet, ama dozunu ayarlayabilmek gereklidir. Kendini asla ikinci plana atmamak; ama her zaman yalnızca kendini de düşünmemek; buradaki dengeyi de kurabilmek oldukça önemlidir.

 

Uyku Dengesi Nasıl Olmalıdır ?

 

Eşlerin birin çok erken, birin çok geç yatması... Belki şaşıracaksınız ama bu bir gerçek. Özellikle son yıllarda internetinde kadın ve erkeğin ayrı ayrı kullanımlarını da hesaba karatsak eşlerin uyku ve yatağa giriş saatlerini birbirinden farklılaştırmıştır.

 

Yatağa farklı saatlerde girmesinin ilişkinizi bir süre sonra olumsuz etkilemeye başladığını fark edeceksiniz. Biriniz sabah çok erken kalkıyor, diğeriniz çok geç saatlere kadar uyuyabiliyor olabilir. Fakat ikinizin bu dengeyi kuramaması, vücut saatlerinizin uyuşmamasına; dolayısıyla bir zaman sonra yaşam tarzlarınızın çatışmasına neden olacaktır. Kimi zaman geç yatan erken yatana uyum sağlamalı, kimi zaman da erken yatan biraz dişini sıkıp geç yatana uyum sağlamalı; yatağa birlikte girmeye özen gösterilmelidir. İsteklerimizin Dengesi nasıl olmalı?

 

Her insanın belli istekleri vardır ve bu istekleri yerine geldikçe tatmin olur; ardından hemen mutluluk gelir. Siz çok fazla şey istiyor ve o size hiçbirini vermiyor olabilir. Veya o hiçbir isteğini dile getirmiyor ama siz ona sürekli verme çabası halinde olabilirsiniz. Bu durumların ikisi de hiç sağlıklı değildir. Burada da denge devreye girer. Yani iki taraf da birbirinin isteklerinin bilincinde olmalıdır. Beklentilerin karşılanamayacağı durumlar varsa konuşularak paylaşılmalı, çözümler aranmalıdır. Ayrıca, sürekli onun isteklerini karşılama çabası içinde kendini kaybetmemelidir.

 

Siz kendinizden bir yere kadar ödün verirsiniz bir yerden sonra dayanamazsınız ya sizde sağlık problemlerine yada eşinizle şiddetli tartışmalara doğru ilerler bu durum. O yüzden istekler konusunda ne kendinize gereğinden fazla yüklenin nede eşinizin isteklerini görmezden gelin.. karşılıklı orta noktaları yakalamaya çalışın...

 

Herkese sağlıklı mutlu dingin ve ''DENGE'' de ilişkiler dilerim... Sevgiyle Kalın... Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Sevinç Karakaya