Hollanda Mahkemesi: Mark Rutte ayrımcılığı kışkırttı

VVD lideri Mark Rutte, Sosyal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak, belediyeleri ırk ayrımcılığına teşvik etti. Haarlem mahkemesi bu kararı Rutte'nin temyiz başvurusu üzerine verdi.


  • Kayıt: 19.01.2021 14:33:36 Güncelleme: 19.01.2021 14:33:36

 VVD lideri Mark Rutte, Sosyal İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak, belediyeleri ırk ayrımcılığına teşvik etti. Haarlem mahkemesi bu kararı Rutte'nin temyiz başvurusu üzerine verdi.

Rutte,2003 yılının başında, belediyelerden Somali kökenli sakinleri sosyal yardımla dolandırıcılık için fazladan kontrol etmelerini istedi. Sosyal İşler Bakanlığı sözcüsü Cumartesi günü GPD gazetelerinde bununla ilgili bir haberi doğruladı.

2003 yılında Rutte, o departmanda devlet sekreteriydi. Daha sonra belediyelere yaklaşık 25.000 Somali sakininin izini sürmelerini ve olası dolandırıcılığı kontrol etmelerini tavsiye etti.

Bunun nedeni, Birleşik Krallık'ta iş bulan Somalilerin yanlışlıkla Hollanda'da sosyal yardımı almaya devam ettiği bir dizi dolandırıcılık vakasıydı.

Haarlem'deki mahkemenin verdiği karara göre Rutte'nin belediyelere yaptığı talep ayrımcı ve anayasaya aykırı. Mahkeme, "ırka dayalı ayrımcılıktan bahsediyor, çünkü bu, ilgili kişilerin milliyetine bakılmaksızın Somali kökenli bir grup insanı ilgilendiriyor".

Dönemin Dışişleri Bakanı Rutte bir mektupta, belediyelerin Somali kökenli sakinlerini, doğum yerlerini tespit ederek nasıl bulabileceklerini tavsiye etti.

Dış görünüşlerine göre insanlar sokakta durdurulup sorgulandı

Haarlem'deki mahkeme, sokakta sosyal araştırmacılar tarafından dış görünüşlerine bakılarak durdurulduktan sonra dolandırıcılık kontrolü yapılan Somalili bir adamın açtığı davada karar verdi. Adam daha sonra müfettişlerin evine girmesine izin vermeyi reddetti ve ardından aldığı yardımlar kesildi. Buna direnen Somalili, hakim tarafından haklı bulundu.

Sosyal İşler Bakanlığı'na göre, kararın uygulama açısından hiçbir sonucu yok. 2004 yılından bu yana, belediyeler sosyal yardım içeren yolsuzlukları kendileri tespit etmeye başladılar.

Rutte: Irka dayalı soruşturma yürütüle bilmeli

VVD lideri Mark Rutte, belediyelerin nüfus grupları arasında hedefli dolandırıcılık soruşturmaları yürütebilmeleri gerektiğine inanıyor. Rutte, bunu Cumartesi günü Haarlem'deki mahkemenin kararına cevaben söyledi. Ancak bu yasal olarak mümkün değil.

Haarlem/Tarık OKAN