Hollanda İşçi Partisi Siyasi Liderliğine, bir sütçü kızı olan Lilianne Ploumen getirildi

İşçi Partisi Siyasi Liderliği’nden istifa eden Lodewijk Asscher’in yerine, bir sütçü kızı olarak tanınan Lilianne Ploumen getirildi.


  • Kayıt: 20.01.2021 16:54:39 Güncelleme: 20.01.2021 17:07:50

Hollanda’da Sosyal İşler Bakanlığı yaptığı sırada, yaşanan skandal bir olayda sorumluluğu olduğunu kabul ederek, hükümetten önce İşçi Partisi Siyasi Liderliği’nden istifa eden Lodewijk Asscher’in yerine, bir sütçü kızı olarak tanınan Lilianne Ploumen getirildi.

İşçi Partisi’nin siyasi liderliği için, daha önce de ismi geçtiği zaman, ‘Bu adam Türkiye ve Türk karşıtıdır’ diye uyardığım Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Ebutaleb’in adı, siyasi liderlik için ön sırada yer alıyordu.
Bize ‘Eyvah’ dedirtecek böyle bir ihtimal ne mutlu ki gerçekleşmedi ve liderliğe Lilianne Ploumen getirildi. Bunun tesçillenmesi için, Cumartesi günü yapılacak olan Genel Kurul Toplantısı’da İşçi Partisi üyelerinin sembolik onayı gerekiyor.

Ahmet Ebutaleb’in İşçi Partisi siyasi liderliğine getirilmemesi, şahsımı olduğu gibi, Hollanda’da yaşayan Türkler’i de mutlu edecektir. Bunun nedenlerini, sizlere geçmişte yazdıklarım ile yeniden anlatayım.

ROTTERDAM BELEDİYE BAŞKANI EBUTALEB YİNE SAÇMALADI:
‘FASLILAR, HOLLANDA’YA TÜRKLER’DEN DAHA İYİ ADAPTE OLMUŞLAR’

*Fas Televizyonuna canlı bağlanan Ebutaleb, muhabirin ‘Hollanda’daki Türkler neden Faslılar’dan daha başarılı’ sorusuna verdiği provokatif cevap ile bir kez daha kızdırdı.

*Daha önce de, fiiliyete koyduğu işlem ve açıklamaları ile skandal yaratan Ebutaleb’e sadece Türkler’den değil, her kesimden tepki var.

*Ebutaleb’in iddiasına, ‘Hollanda’da daha az Faslı olmalı’ diyen Wilders ne diyecek acaba?

2016 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya’nın, Rotterdam Başkonsolosluğumuza girişini engelleyen güçleri yönetirken, polislere ‘vur’ emri verdiği bilinen Fas asıllı Belediye Başkanı Ahmet Ebutaleb’in, Türk kuruluşlarına karşı takındığı olumsuz tavırları da biliniyor.
Ebutaleb’in o günlerdeki ayıplarına az sonra değinmek üzere, bugünkü ayıbını sizlere sunuyorum:

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abutaleb’in doğduğu, Fas’ın Rif kentinden yayın yapan NadorCity adlı bir haber portalının yayınladığı görsel ve yazılı bir haber, Hollanda’da Türkler’den başka her kesimden tepki gördü.
Muhabirin, ‘Hollanda’daki Türkler, neden Faslılar’dan daha başarılılar’ şeklindeki sorusuna, şaşırmış bir yüz ifadesi ile, ‘Hayır, aksine Faslılar Türkler’den daha uyumludurlar’ şeklinde cevap veren Ebutaleb şunları ekledi: ‘Türkler, yüzlerini ve dikkatlerini Türkiye’ye çevirmişlerdir. Onların her işi Türkiye’de halledilmektedir. Türk devletinin buradaki Türk toplumu üzerindeki etkisi bilinmektedir. Erdoğan’ın eli camilere kadar uzanmaktadır.’

Aynı durumun Faslılar için geçerli olmadığını belirten Ebutaleb şöyle devam etti: ‘ Rabat’ın eli buradaki camilere kadar uzanmıyor. Fas’ın buradaki Faslılar’a müdahalesi yoktur. Burada sokakta yürüyen bir Faslı’ya, Fas’ın Başbakanının kim olduğunu sorarsanız bunun yanıtını alamazsınız. Ama bir Türk’e, ülkeyi kimlerin yönettiğini sorarsanız, isimleri tek tek alırsınız.’

Ebutaleb’in yukarıdaki ifadelerine ilk tepki, Belediye Meclisi’nde DENK’in Grup Başkanı olan Stephan van Baarle’den geldi. Van Baarle’ye göre, Ebutaleb’in bu söylemleri, iki grubu karşı karşıya getirir ve bir entegrasyon yarışı meydana getirir. Ebutaleb’in, Rotterdam Belediye Meclisi’nin görüşlerini anlatmadığını belirten Van Baarle, ‘Bu dil, kullanılan dil değildir. İnsanları başarılı ve başarısız diye gruplara ayırmak tehlikelidir’ dedi.
Van Baarle, Ebutaleb’in Türkler ve Faslılar vurgulaması ile ayrımcılık yaptığını belirtirken, ‘Bizim meclisimizde Türk Rotterdamlılar ve Faslı Rotterdamlılar’dan söz edilir. Ebutaleb’den, sarfettiği sözleri geri almasını talep ediyoruz.’ dedi.

Ebutaleb’in sözleri Lahey Belediyesinde de kursaklara oturdu. Lahey Belediye Meclisi’nde İslam Demokratlar’ın Grup Başkanlığını yapan Tahsin Çetinkaya, ‘Ebutaleb çok yanlış bir tablo çiziyor. Buradaki Türk organizasyonlarının çoğunun Erdoğan ile bir ilişkileri yoktur. Ebutaleb, Türk toplumuna uzatmış olduğu parmağı geri çekmelidir.’ dedi.

Ahmet Ebutaleb, Rotterdam Belediye Başkanlığını üstlendiği günden bu yana, Türk gruplarına hiç de sempati ile bakmadı. Kim bilir, bu belki de kendi ailesinin özel yaşamından kaynaklanmaktadır.


İlhan KARAÇAY