Nurullah Gerdan: NIDA Partisi’nin Hollanda siyasetine en önemli mesajı: Önce Ahlâk!

Daha önceki yıllarda yerel seçimlerde Rotterdam’da büyük başarı sağlayan NIDA Partisi, Mart ayında yapılacak genel seçimlere ilk defa katılıyor. Bu ayki kapak konuğumuz NIDA Partisi’nin 3.sıra Türk kökenli adayı Nurullah Gerdan...


  • Kayıt: 20.02.2021 21:09:10 Güncelleme: 20.02.2021 21:15:40

Daha önceki yıllarda yerel seçimlerde Rotterdam’da büyük başarı sağlayan NIDA Partisi, Mart ayında yapılacak genel seçimlere ilk defa katılıyor. Bu ayki kapak konuğumuz NIDA Partisi’nin 3.sıra Türk kökenli adayı Nurullah Gerdan.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adım Nurullah Gerdan, 1989’da ve Rotterdam doğumluyum. Evliyim ve 2 yaşında bir oğlum var. Dedelerim 70’li yıllarda Sivas ve İstanbul’dan çalışmak için Rotterdam’a gelmişler. Rotterdam ve çevresinde yaşayan büyük bir ailenin parçasıyım. Erasmus Üniversitesinde kamu yönetimi okudum ve iş olarak büyük bir belediyede stratejik danışmanlık yapıyorum. Bunun yanı sıra uzun yıllar NIDA partisini yönettim. Hollanda genel seçimleri için NIDA Partisi listesinden 3. sıra adayım.

Politikaya atılmaya nasıl karar verdiniz?

Nurullah Gerdan: İyi bir iş ve güzel bir aile hayaliyle büyüdüm. 11 Eylül faciasından sonra dünyanın gidişatı değişti. Hollanda’da yükselen popülist ve aşırı sağcı siyaset, zaman geçtikçe zıvanadan çıkmaya başladı. Sıradan bir hayat yaşayamayacağımı anladım. Hayatımın amacı sadece mutlu bir yuva, güzel bir ev ve kapımın önünde bir arabadan ibaret olamayacağını anladım. Bu ülkedeki düzenin alt tabakasında olan göçmen çocukları bu düzeni anlayıp onun içinde hareket etmeyi öğrenmemiz gerektiğini anladım ve bu alanda eğitim hayatımı sürdürdüm. Öğrencilik yıllarımda camilerde gönüllülük yaptım. Önce cemaatimizin çocuklarının eğitimi ile ilgilendim sonra Hollanda İslam Federasyonu’nda göreve başladım. Bu görevlerden biri kurumsal iletişim ile ilgiliydi. Örnek verecek olursak bu görevde toplumsal meselelerde kamu görevlileri ile görüşüyorduk. Yaptığım işler mevcut siyasi partilerin dikkatini çekmişti ve çeşitli görevler teklif edildi. Hiç birinin çizgisine yakınlık hissetmedim. 2013’te yeni oluşan bir hareketten davet geldi. Bu toplantıya katıldıktan sonra NIDA partisini kuracak insanlarla tanıştım. Neredeyse kimseyi tanımama rağmen çoğu ile aramda bir ünsiyet oluştu. Toplum hakkındaki düşüncelerimde gençliğimde kendimi bir yere ait hissetmedim. Bu harekete katıldıktan sonra kendimi hemfikirler arasında buldum. Aynı benim gibi kendini şu an anlaşılmamış hisseden çocuklara ve gençlere umut vermek için politikaya girmeye karar verdim.

Biz açık açık, İslam’ı problem olarak değil, çözüm olarak gören tek siyasi partiyiz

Neden NİDA partisi?

Nurullah Gerdan: Yıldır bu ülkede İslam ile alakalı olan her şey problem olarak algılandı. Biz açık açık, İslam’ı problem olarak değil, çözüm olarak gören tek siyasi partiyiz. Ilk kez Hollanda’da NIDA ayrımcılık, ırkçılık, islamafobi ve eşitlik mücadelesi gibi temaları gündeme getirdi. Farklılıklarımızı problem olarak değil, zenginlik olarak gördüğümüz zaman bu ülkede imkanların artacağına inanıyoruz.

Sizi diğer partilerden ayıran en önemli faktör nedir?

Nurullah Gerdan: İnsanlardan oy almak, onların güvenini almak demektir. Ne yazık ki son senelerde özellikle Türk, Fas, Surinam ve diğer ‘batılı’ sayılmayan Hollandalı vatandaşlar gittikçe güvenlerini sadece hükümete değil tüm politikacılara yönelik kaybetti. Onları çok iyi anlıyorum. Çünkü partiler her seçim geldiğinde caminin önünde beklerken, biz toplumun içinden çıkıp, cemaatlerin desteği ile kendi gücümüzle parti kurduk. Güvenden ziyade bizi diğer partilerden ayıran unsurlardan biri farklılıklarımızın problem olarak değil, bunu zenginlik olarak görmemiz. Biz insanların nereli olduğuna değil, fikirlerine ve hareketlerine bakarız.

Partinizin içeriği nedir Nida Partisi bir İslam partisi midir?

Nurullah Gerdan: NIDA, İslam'ın toplumsal değerlerini siyasete taşıyor. Ve buna bağlı olarak partimizin vizyonunun temeli aklın, canın, neslin, malın ve dinin korunmasını amaçlıyor. Bunlar evrensel haklar ve tüm toplum için önemli değerler. İnsanın doğuştan gelen haklarıyla sonradan kazanılmış olan haklarının İslam dinince hem fert hem toplum hem de devlet tarafından korunması gereken haklar olduğuna inanıyoruz. Ve bu saydığım beş alanda bütün toplumla ilgili olan planlarımız mevcut. Mesela sağlık, güvenlik, ekonomi, eğitim ve diğer tüm toplumsal konular ve sorunlar partimizin seçim programı içinde yer alır.

Staj yeri bulamayanların çoğu Türk ve Faslılar

Hollanda’nın içinde bulunduğu sıkıntılardan bahseder misiniz?

Nurullah Gerdan: Bütün dünyada olduğu gibi Hollanda, Korona yüzünden kaynaklanan sağlık ve ekonomik kriz ile mücadele ediyor. Bu pandemi den dolayı sadece toplumun sağlığı ile alakalı sorunlar değil, ayrımcılığında çoğaldığını görüyoruz. Bunu mesela eğitimde görüyoruz. Maalesef ebeveynlerinin yeterli imkanları olmayan çocukların durumu gittikçe kötüye gidiyor okullar kapandığı için. Diğer yandan işini kaybeden veya staj yeri bulamayanların çoğu Türk ve Faslılardan oluşmaktadır.

Fakat Corona'dan ziyade uzun yıllardan beri en büyük sıkıntımız Hollanda'da siyasi ve medyada ahlaki bilinç ve davranış eksikliği. O eksiklikten dolayı zor anlarda vatandaşlarla yan yana duracağına, karşı karşıya duruyorlar. Ve bu ayrımcılık insanların yaptıklarından dolayı değil, varlığından dolayı ve bizce bu insanoğluna yapabileceğin en büyük suçlardan biri. Hükümetin istifası da tam bununla alakalı. Aslında Hollanda devleti, insan haklarını ve Hollanda'nın kendi anayasasının birinci maddesini çiğnemiştir. Bunun için NIDA’nin Hollanda siyasetine en önemli mesajı: önce Ahlâk!

Hollanda Türkiye ilişkileri hakkında partinizin bir düşüncesi var mı dır? 

Nurullah Gerdan: Partimizde birçok Türk kökenli kişi aktif ve hepsini ayrı ayrı çok seviyorum çünkü hepsi topluma çok değer katıyor. Ne kadar Hollanda'yı kendi ülkemiz olarak görüyor olsak ta, Türkiye ile gönül bağımız var ve çoğumuzun akrabaları var orada. O bizim kimliğimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Biz parti olarak yerel seviyede başladığımız için şu ana kadar fazla dış politika ile alakamız olmadı. Ama zaman zaman Turkiye-Hollanda ilişkisinde katkımız oldu. Mesela 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Rotterdam Türk konsolosluğu önünde durup safımızı belli eden tek siyasi parti biz idik. Parti liderimiz Nourdin el Ouali orada Türkiye’nin demokrasisi için endişe ettiğini ve bu darbe girişimin hiçbir şekilde kabul edilmemesini beyan edip Türkiye’nin demokrasisine sahip çıktı. Bunun yanı sıra Hollanda'nın Türkiye ile diplomatik ilişkisinin sağlıklı ve saygılı olmasını istiyoruz, çünkü burada yaşayan toplumun huzuru için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

NIDA olarak biz, inanarak bu yola çıktık. Kesinlikle başarılı olacağımıza inanıyoruz

 Partiniz daha çok göçmenlerden oluşuyor. Hollandalılardan da oy alacağınızı düşünüyor musunuz?

Nurullah Gerdan: Biz göçmen değiliz. Üyelerimizin ve seçmenlerimizin çoğu burada doğdu büyüdü. Biz Türk kökenli, Fas kökenli, Surinam kökenli vatandaşlarımızı zaten Hollandalı olarak görüyoruz. Hepimiz Hollandalıyız, fakat soru ‘Hollandalı-Hollandalılar’ hakkındaysa, kesinlikle o taraftan da oy alacağımızı bekliyoruz. Parti içerisinde her türlü insan aktif ve parti programımızı beğenen ve dolaysıyla bize oy vermek isteyenler mevcut.

NIDA zamanında Rotterdam meclisine girerek tarih yazdı, Genel Seçimlere katılarak tekrar tarih yazacağınızı inanıyor musunuz?

Nurullah Gerdan: Biz tarih yazmaya değil, geleceğimizi inşa etmek için çalışıyoruz. NIDA olarak biz inanarak bu yola çıktık. Kesinlikle başarılı olacağımıza inanıyoruz, fakat bunu yalnız başaramayız. Bizi destekleyen, bizim ahlak ve hak davamızı paylaşan ve bize güvenen vatandaşlarımızın oyları ve güveni lazım ve onların gönüllerini kazanmak için gelecek haftalar daha çok çalışacağız.