HOLLANDA’DA BİR KİTAP DA DENİZ’DEN!

*Nikâhsız evlilikten olma Deniz Kuypers, Türk olan babasının zulmünü anlatıyor...


  • Kayıt: 05.04.2021 18:11:32 Güncelleme: 08.04.2021 11:07:12

*Nikâhsız evlilikten olma Deniz Kuypers, Türk olan babasının zulmünü anlatıyor.
*Hollanda’da doğan, 20 yaşında iken Amerika’ya yerleşip çocuk sahibi olan Deniz’in
kitabı, eleştirmenler tarafından, ‘abartılı ve uyduruk’ olarak değerlendirildi.
*Lezbiyen olan ve bir kadınla evlilik yapan kız kardeş Suzan da, babasının kendisini
sürekli dövdüğünü ve boğma aşamasına geldiğini anlatıyor.
*Çocuk sahibi olduktan sonra, babasının davranışlarını anlamaya çalıştığını belirten
Deniz, adeta pişmanlık ve günah çıkarma emaresi sergiledi.

Hollanda’da yazdığı bir kitap ile haftalarca gündem yaratmış olan Lale Gül’ün ardından, şimdi de, nikâhsız bir evlilikten olma Deniz Kuypers’in kitabı piyasaya çıktı.
Türkiye’de evli ve çocuk sahibi olan bir Türk ile yaşayan anneden doğma olduğunu belirten Deniz, öğretmen ve şair olduğunu belirttiği babasının, çok asabi, sürekli bağıran ve sık sık dayak atan bir kişi olduğunu anlatıyor.

Babasının çok zalim olduğunu anlatmaya çalışırken, muallakta kalan ifadeler kullanan ve tam olarak neye uğradığını anlatamayan Deniz’in ‘De Atlas van Overal- Her yerin Atlası’ adlı kitabı, eleştirmenler tarafından ‘abartılı ve uyduruk’ olarak değerlendirildi. Bu nedenle, kitabın ‘biyografi’ değil, ‘özel bir roman’ olduğunu belirten eleştirmenler, kendisi de babası gibi bir göçmen olan Deniz’in, göçmenlik duygularını daha iyi yazabilmesi gerektiğini öne sürdüler.

Annesi ile 1980 yılında tanışmış olan bir Türk’ten olma Deniz, 1981 yılında Hengelo kentinde doğdu. Hollandalı anne daha sonra bir kız çocuğu doğurdu ve Suzan adı verildi.
Deniz’e göre, kimliği açıklanmayan Türk baba, öğretmen ve şairdi ama gazeteci olmak istiyordu. Türk baba gazeteci olamadı ama, Deniz hem yazar ve hem de gazeteci oldu.

Türk babanın kendilerini terkederek Türkiye’ye döndüğünü anlatan Deniz, her şeye rağmen, babasını görmek için birkaç defa Türkiye’ye gittiğini anlatırken, gazetelere konuşan kız kardeşi Suzan da, kendisini boğma derecesinde döven babasını görmek için Trabzon’a gittiğini anlatıyor.

Deniz 20 yaşına geldiği zaman Amerki’ya göç etmiş. Orada evlenip çoluk çocuğa karışmış. Bu ara Hollanda’da bazı gazetelere muhabirlik yapmış. Daha sonra 2013’te ‘Dagen Zonder Dulci- Dulci’siz günler’ ve 2014’te ‘Het ruisen van de wereld-Dünyanın hışırtıları’ adlı iki kitap yazmış ve yayınlamış.

Yayınladığı üçüncü kitabında, babasının Hollanda’daki yaşamından sonra, Türkiye’deki yaşamına değinen Deniz, özellikle Türkiye’de yaşanan aile dramlarını öne çıkarmaya çalışmış. Eşleştirmenlerin de ‘abartılı ve uydurma’ buldukları kitapta, Türkiye’de yaşanan namus cinayetleri ve aile dramlarını dile getiren Deniz, kız kardeşi Suzan’dan da sık sık söz ediyor. Groningen’de yaşayan kız kardeş Suzan, bir başka bayan ile resmi nikâhlı olarak yaşıyor.

Lale Gül’ün kitabından sonra, şimdi de Deniz’in kitabının, önümüzdeki günlerde daha çok ses getireceği ve ırkçıların da bunu fırsat bilerek harekete geçeceği gerçeği biliniyor.

İlhan KARAÇAY