İslam Ve Hiristiyan Alemi Ayni Günde Dini Bayramlarini Kutluyor!

İslam alemi Ramazan Bayramı’nı, Hıristiyan alemi de Miraç’ı (Hz. İsa’nın Allah’ın katına yükselişi) kutluyor...


  • Kayıt: 13.05.2021 15:28:43 Güncelleme: 13.05.2021 15:50:20

İslam alemi Ramazan Bayramı’nı, Hıristiyan alemi de Miraç’ı (Hz. İsa’nın Allah’ın katına yükselişi) kutluyor.

İslamlar ile Hıristiyanlar’ın aynı gün kendi dini bayramlarını kutlamaları, dünyaya ayrı bir renk kazandırdı.

İslamlar camilere, Hıristiyanlar kiliselere gittiler ve birbirlerini kutladılar.

İslam alemi ile Hıristiyan aleminin aynı gün dini bayramlarını kutlamaları kaç yılda veya kaç yüzyılda bir tesadüf edeceğini bilmiyorum ama, bugün iki dine mensup insanlar kendi dini bayramlarını aynı günde kutluyorlar.

Müslümanlar, Ramazan’ın sonunda kutladıkları ‘İftar Bayramı’na daha sonra ‘Şeker Bayramı’ da dediler. Hıristiyanlar ise, Hz. İsa’nın ölümünden tam 39 gün sonra Allah’ın katına yükselişine ‘Miraç’ (Hollandalılar Hemelvaart) latinler (Ascensio Domini) dediler.

Bakınız ramazan Bayramı nasıl tarif ediliyor: Ramazan Bayramı Arapçada ‘eid ul-fitr’ anlamına geliyor. Türkçesi ‘İftar Bayramı’dır. 30 gün tutulan oruçlar sonrasında ‘İftar Bayramı’ olarak kutlanır.

Aradan yıllar geçince ‘Şükür Bayramı’ olarak da anıldı ve sonunda ‘Şeker Bayramı’ oldu.
‘Şeker Bayramı’ denilişinin bir başka nedeni de Osmanlı dönemindeki gelişmelere dayanıyor. Ramazan’ın 15’inde sonra askerlere tepsilerle tatlı yapılmaya başlandı. Daha sonra halk da tatlı yapmaya başladı. Çocuklar Bayram harçliklarıyla şekerleme almaya gittiler. Hatta çocuklara para yerine şekürleme verildi. Kısacası, Ramazan Bayramı’na Şeker Bayramı denmesinin nedeni tamamen etkileşimden ve geleneklerden kaynaklanıyor.

Hıristiyanlarda bugüne rastlayan dini bayram ise ‘Miraç’ olarak adlandırılabilir. Zira Miraç, müslümanlıkta Hz. Muhammed’in Allah’ın yüce katına gitmesi olarak değerlendirilir. Hıristiyanlar ise, ‘Allah’ın oğlu’ olduğuna inandıkları Hz.İsa’nın, Yahudilerce çarmıha gerilip öldürülmesinden tam 39 gün sonra, Allah’ın yüce katına yükseldiğine inanırlar.
Bu, aynı zamanda Paskalya’nın 40’ıncı günü olarak da adlandırılır ve kutlanır.

İki büyük dine ait insanların, aynı gün kendi bayramlarını kutlamaları, tüm dünyada daha renkli bir görünüm yarattı. Müslümanlar camilere, Hıristiyanlar da kiliselere giderlerken, konu komşunun birbirlerini kutlamaları da bir başka oldu.

Hollanda’da, Atatürk ve Kraliçe Wilhelmina’nın kurdukları ‘Hollanda_Türk Dostluk Cemiyeti’nde sekreterlik yaptığı sırada Müslüman olan ve şimdilerde ise ‘akil adam’ olarak yaşamını sürdüren Jan Beerenhout, bugün yayınladığı bir mesajda, Holandalı dostlarına, ‘Kur’anda Hz. İsa’nın 38 defa anıldığını biliyor musunuz’ diye sorarak, Müslümanlar’ın da Hz. İsa’yı peygamber olarak kabul ettiklerini belirtmiş oldu.

Ilhankaracay.com