Hollanda’da belediyeler gizli araştırmayı kabul etmiyorlar

Huizen, Hilversum ve Gooise Meren'deki camilerde gizli soruşturma yapılmadı. ANP haber ajansına göre, belediyeler ortak bir açıklamada böyle söylüyor...


  • Kayıt: 20.10.2021 14:45:31 Güncelleme: 20.10.2021 14:45:31

Huizen, Hilversum ve Gooise Meren'deki camilerde gizli soruşturma yapılmadı. ANP haber ajansına göre, belediyeler ortak bir açıklamada böyle söylüyor. Bunu NRC'deki bir habere yanıt olarak bildiriyorlar. Bu haber.

rin araştırma ajansı NTA'dan araştırmacıların hassas bilgiler toplamak için on belediye adına gizli İslami kuruluşları ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca camilerde de hukuka aykırı incelemeler yapıldı. Huizen, Hilversum ve Gooise Meren, ilgili araştırma bürosunun "İslam toplumu içindeki ağları belediyeler adına sorumlu bir şekilde haritalandırdığını" söylüyor. Belediyeler, soruşturmanın terör ve radikalleşme konusunda pek çok endişenin olduğu bir dönemde yapıldığını belirtiyor. Üçlü, "NTA, camilere herhangi bir gizli ziyaret yapmadığına ve görüşülen kişilerin belediye adına bir soruşturmada işbirliği yaptıklarını bildiklerine dair bize güvence verdi. NRC'nin önerdiği gibi, sızma söz konusu değil." dedi. belediyeler. Araştırma firması NTC daha önce iddiaları şiddetle reddetti ve çalışanlarının camileri hiçbir zaman gizlice araştırmadığını söyledi. Ede Belediyesi'nden Açıklama Ede Belediyesi de bugün erken saatlerde NTA araştırmacılarının camide gizli faaliyetlere katılmadığını duyurdu. "NTA ofisi bunu reddediyor. NRC makalesi yayınlanıncaya kadar, hiçbir zaman gizli bir operasyon yapıldığına dair herhangi bir belirti olmadı. Ancak, araştırmacıların katıldığı İslam toplumu içinde yer alan kişilerle görüşmelerin yapıldığı bildirildi. kendilerini böyle tanımladılar.

" Ede Belediyesi'nin Twitter'dan verdiği yanıt

Medya yayınlarına yanıt İslam toplumu üzerine NTA araştırması

15 Ekim 2021'de NRC'de 'Camiye Gizli Görev: İslami Örgütlere Gizli Soruşturma' başlıklı bir makale yayınlandı. Bu makale, Ede de dahil olmak üzere çeşitli belediyelerin camilerde gizli soruşturma emri vereceğini anlatıyor. Yazının sonucunda belediyeye durumla ilgili birçok soru soruluyor.

Ede'deki İslam cemaatinin hazırlanan raporu kendi mahremiyetine tecavüz olarak gördüğünü anlıyoruz. Belediye olarak onların endişelerini ve sorularını çok ciddiye alıyoruz. Makaleye yanıt olarak geçen Pazar günü İslam toplumu temsilcileriyle ilk toplantı yapıldı. Belediye olarak İslam toplumu ile olan temas ve işbirliğimizin iyi olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ede Belediyesi, söz konusu verilerin bu şekilde toplanmasının gerekip gerekmediğini ve şimdi saklanması için bir neden olup olmadığını da inceleyecek. Sonuçta, NTA'nın araştırması yaklaşık beş yıl önce yapıldı. Raporun anonimleştirilmiş bir versiyonu belediye meclisi tarafından incelenmek üzere hazır bulundurulacaktır.

Ede belediyesi, tüm Ede sakinlerinin güvenliğinden sorumludur. Araştırma, terör ve radikalleşmeye, gezginlere ve o bölgedeki tehdide ulusal düzeyde önem verilen bir dönemde (2016) gerçekleştirilmiştir. Ulusal hükümet, NCTV, belediyeleri şiddetle teşvik etti ve yerel olarak kutuplaşma ve radikalleşmeyle de mücadele etmelerini bekledi. Ede'de yerel oyun alanı hakkında fikir edinmek istemek için de nedenlerimiz vardı. Bu konuda uzmanlığımız olmadığı için bağımsız, güvenilir ve etkilenmemiş bir tablo elde etmek için NTA'dan soruşturma yapmasını istedik.

NRC, makalesinde, NTA ajansından araştırmacıların, iddiaya göre cami içindeki faaliyetlere gizlice katıldıklarını anlatıyor. Büro NTA bunu reddediyor. NRC yazısı çıkana kadar belediye olarak bizim için hiçbir şekilde gizli bir operasyon yapıldığına dair bir emare olmadı. Mülakatların İslam toplumu içindeki paydaşlarla gerçekleştiği ve araştırmacıların kendilerini böyle tanımladıkları söyleniyor.

Sedat TAPAN