Hollanda’da kiracılar bir ev için ayda ortalama 1.184 Euro ödüyor

Emlak derneği NVM ve emlak kuruluşu VGM yaptığı açıklamada, özel sektörde ortalama kiranın geçen yılın dördüncü çeyreğinde 1.184 avroya yükseldiğini duyurdu...


  • Kayıt: 23.01.2022 10:50:44 Güncelleme: 23.01.2022 10:50:44

Emlak derneği NVM ve emlak kuruluşu VGM yaptığı açıklamada, özel sektörde ortalama kiranın geçen yılın dördüncü çeyreğinde 1.184 avroya yükseldiğini duyurdu. Bu, geçen yıla göre yüzde 4,3 daha yüksek. Tek ailelik bir evin maliyeti ayda ortalama 1.145 Euro, bir daire için ayda yaklaşık 1.197 Euro ödüyorsunuz.

Kiracılar, geçtiğimiz çeyrekte hem mobilyasız hem de mobilyalı ve döşemeli evler için daha fazla ödeme yaptı. Amsterdam/Amstelveen bölgesinde, fiyatlar iki çeyrek düşüşün ardından keskin bir şekilde yükselirken, Haarlem'deki kiralık mülkler ucuzladı.

Metrekare fiyatı daha da arttı.

Tek ailelik bir ev için metrekare başına yüzde 7,1 artarak 10,71 Euro'ya, bir dairenin metrekaresi 15,60 Euro'dan yüzde 8,4 daha fazla.

NVM başkanı Onno Hoes'a göre, artış konut piyasasındaki kıtlıktan kaynaklanıyor, ancak artan enerji fiyatları da ev kiralamayı daha pahalı hale getiriyor. "Tıpkı sahibi tarafından kullanılan konut piyasası gibi, kira piyasası da arzın az olduğu, talebin sürekli arttığı ve bu nedenle keskin kira artışlarının olduğu bir kısır döngü içinde. Ayrıca , artan enerji fiyatları nedeniyle kiracıların konut maliyetleri önemli ölçüde arttı ”diyor.

1 Ocak'tan bu yana, birçok belediye bazı şartlar getirdi. Bu, büyük yatırımcıların kiralamak için birçok ev satın almasını önlemek için alıcıları satın alınan bir evde kendilerini yaşamaya zorluyor. NVM, bunun arzı daha da azaltacağına ve bunun da muhtemelen kiraları tekrar yukarı çekeceğine dikkat çekiyor.

Amsterdam / Tarık OKAN