Hollanda’da Yeni İş Gücü Göçünün Ayak Sesleri!.


  • Kayıt: 15.05.2022 09:56:56 Güncelleme: 15.05.2022 09:56:56

Hollanda’da Yeni İş Gücü Göçünün Ayak Sesleri!.

Nejat Sucu

Hollanda’da beklenenin aksine işsiz ve işsizlik sayısın da düşüş devam ediyor. Beklenen işsizlik sayısı 750 bin iken, bugün işsiz sayısı 300 binin altına düşmüş durumda.

Geçen Nisan ayında, uzun bir süredir doldurulmayan iş ilanı ve insan kaynakları sayısı 400 bini geçmiş bulunmakta. Her ne kadar Hollanda Enflasyonu, Nisan ayında 9,5 olan Enflasyona yetişemese de ortalama çalışanların ücretlerinde yüzde 3,5 ‘lik bir artış gerçekleşmekte.

Hollanda kabinesi, var olan yüksek Enerji ve gıda giderlerini karşılamaya çalışmakta ama, beklenmeyen hayat pahalılığını ve Hollanda halkının alım gücünün azalmasını tamamen tamir etmekten uzak gözüküyor.

Arz ve talep (Vraag en aanbod) mekanizmasından kaynaklanan çalışanların ücretlerindeki artışlar ve iş gücü açığı üretim yapan işverenlerin rekabet gücünü zayıflatmakta, büyüyen ekonomiyi engelleyen bir faktör olmakta.

Sağlık, teknik, ICT, taşımacılık, hizmet ve inşaat sektörleri her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ekonomideki makro dengeleri rahatsız eden iş gücü açığı işverenlerin Hollanda dışından yeni iş gücü göçünün bulunmasını gündeme getirdi.

Avrupa Birliği Ekonomi Komisyonu yayınladığı raporda Tunus, Fas ve Mısırdan kalifiyeli eleman göçünün mümkün kılınmasını tavsiye ediyor.

Gelecek yıl yeni bir göç ve yeni Hollanda iş göçü ile yüzleşeceğiz. Türkiye’den de bu yeni iş göçünü uygun kılacak lobi çalışmalarında bizlere büyük görevler düşüyor.

Yeni göç ve yeni kalifiyeli elamanların Türkiye’den Hollanda’ya gelmeleri Hollanda Türklerinin ekonomik, sosyal ve politik konumunu güçlendirecektir.

Zamanla yapılacak yasal değişimlerle ve bizlerin atalarını Hollanda’ya gelmesini mümkün kılan Muhafazakâr Hollanda hükümeti yine işverenlerin isteklerine evet ( Ja ) diyeceklerdir.