TNOP Başkanı Durmuş Doğan: Güçlü bir TNOP daha güçlü bir Hollanda Türk toplumu demektir

Hollanda’da sayıları hızla artarak 25.000 ‘lere ulaşan Türk kökenli Hollandalı küçük ,orta ve büyük ölçekli girişimcileri bir araya getirerek ortak vizyon, ortak çalışma ortak hedef oluşturma anlayışıyla yola çıktıklarını belirten ve 5 yerel iş insanları derneğinin desteklediği Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP bu hedefe ulaşmak için...


  • Kayıt: 25.06.2022 16:54:20 Güncelleme: 25.06.2022 16:56:54

TNOP Başkanı Durmuş Doğan: Güçlü bir TNOP daha güçlü bir Hollanda Türk toplumu demektir

Hollanda’da sayıları hızla artarak 25.000 ‘lere ulaşan Türk kökenli Hollandalı küçük ,orta ve büyük ölçekli girişimcileri bir araya getirerek ortak vizyon, ortak çalışma ortak hedef oluşturma anlayışıyla yola çıktıklarını belirten ve 5 yerel iş insanları derneğinin desteklediği Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP bu hedefe ulaşmak için bünyesinde bulunan derneklerle TNOP Girişimciler buluşmasını organize etti.

Utrecht kentinde bir çiftlik salonunda yapılan programa Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Ticaret müşaviri Aşkın Pekel,

T.C. Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay, CMO Başkanı Muhsin Köktaş, Türk Federasyon Başkan yardımcısı Vedat Ozdal, Hollanda Horeca Bond Başkanı Tarık Saki, Hollanda Türk Seyahat Acentaları Birliği HTTD Başkanı Kamil Saygı, Denk Partisi Utrecht meclis üyesi Mahmut Sungur, iş insanları ve bazı STK temsilcileri katıldı.

Değişime karşı bir çalışma yapmamız gerekmektedir..

Açılış konuşmasını TNOP Başkanı Durmuş Doğan yaptı. Doğan; Hollanda’da sayıları hızla artarak 25.000‘leri geçen Türk kökenli Hollandalı küçük, orta ve büyük ölçekli girişimcileri bir araya getirerek ortak vizyon, ortak çalışma, ortak hedef oluşturma anlayışıyla yola çıkan Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP bu hedefe ulaşmak için bünyesinde bulunan derneklerle TNOP Girişimciler buluşmasını organize etmektedir..

Her alanda değişen, değişirken de daha zorlaşan bir Hollanda ile karşı karşıyız. Siyasal, sosyal ve toplumsal alanda daha radikalleşen bir yapıya doğru giden Hollanda toplumunda varlığımızı sürdürebilmek ve artık yurdumuz olmuş bu topraklarda daha köklü olabilmek için bizlerinde güçlerini birleştirerek değişime karşı bir çalışma yapmamız gerekmektedir..

Bu anlayışla yola çıkan bizler uzun sürse de 2020 başlarında en azından Hollanda’da 5 şehirde faaliyet gösteren girişimci derneklerini bir araya getirme çalışmasını sonlandırdık..

Hollanda Türk girişimci dernekleri platformu (TNOP) :

TOV Arnhem,

Amsterdam Esnaflar Birliği,

TOV Utrecht,,

TOVER Leiden 

TOV Den Bosch bulunmaktadır..

Farklı sektörlerde ticaret yapan küçük ve orta ölçekli işletmelerin üyesi olduğu bu dernekler bulundukları şehirlerde faaliyet göstermektedirler..

Bu nedenle TNOP oluşmasında en küçük katkısı olan herkese canı gönülden teşekkür ederim.

Bazı hedefler ütopik ve hayal olarak görülebilir. Her şey hayallerle başlar.

“Yerelde etkin olamazsanız ülkesel etkin olamazsınız”anlayışından yola çıkarak bu derneklerimizin bulundukları şehirlerde belediye, yerel girişimciler, üniversiteler ve girişimci dernekleri ile ilişki içerisinde olarak etkin rol almaları görünür ve yönlendirici olmalarıdır.

*Girişimci derneklerinin olmadığı, Türk girişimcilerinin bulunduğu şehirlerde aynı vizyonu taşıyan girişimcilerle birlik de teşkilatlanmak

*Ortak ticaret alanları yaratmak,

*Mesleki teşkilatlanmaları teşvik etmek,

*Yıllardır dillendirilen Hollanda Türk Ticaret merkezinin kurulmasını teşvik etmek,

*Etnik girişimciliğin artmasından dolayı ROC gibi kurumlarla anlaşarak bazı sektörler için personel yetiştirecek Meslek okulu açılmasını teşvik etmek,

* Hollandalı Türklerin sermayesinden oluşan bir Türk bankasının kurulmasını dillendirmek..

*Konulu fuarlar yapmak, yapılmasını desteklemek,

*Hollandalı devlet ve ticaret temsilcileriyle ortak çalışmalar yapabilme.

*Staj sorunu yasayan öğrencilerimizin sorununu çözecek “Staj Başvuru merkezi”oluşturmak, oluşturulmasını desteklemek.

*Yeni fikirleri destekleyen “Yeni Fikirler, Yeni Girişimciler” merkezi oluşturmak, oluşturmasını desteklemek..

Bazı hedefler ütopik ve hayal olarak görülebilir. Her şey hayallerle başlar.

Bütün bu planları gerçekleştirebilmek ancak birlikte hareket etmekle mümkündür.

Evet Hollanda toplumun bir parçasıyız.

Daha fazla görülür olmak için girişimcilere ve ticaret insanlarına da görev düşüyor..

Türk toplumunun varlığını kalıcı kılmak için, kültürel, siyasal, sosyal alanda etkin olmaya çalışıldığı gibi ticari alanda da etkin olmak, birlikte hareket etmek kaçınılmazdır.

Bir taraf da üzerinde yaşadığımız ve neslimizin ikametini sürdüreceği yurdumuz Hollanda diğer taraf da gönül bağımızın olduğu aziz vatanımız Türkiye..

Her iki ülkeye de faydalı işler yapmak, Hollanda Türk toplumun konumunu güçlendirerek mümkündür.

Buyuk düşünce adamı İsmail Gaspirali’nin dediği gibi;

“Dilde birlik, işte birlik fikirde birlik” şiarı Hollanda Türk toplumun bu topraklarda kalıcı olarak varlığını sürdürmesinin yegane yoludur.

O yüzden Hollanda Türk toplumu geleceğini düşünen her bir girişimciyi birliktelik ruhuyla bir araya gelerek teşkilatlanmaya, güçlerini birleştirmeye davet ediyorum..

HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu: Hollanda’da emniyetten orduya, sağlıktan eğitime, kamu yönetiminden girişimcilere her alanda ve her seviyede bizi bulabiliyorlar

HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu: 25 bin işletme ile 80 bini aşkın insanın istihdamı ile dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olan Hollanda’nın yüzde ikisini oluşturan Gayrimenkul Safi Millî Hasılaya sahibiz.

Hollanda'da yaşayan Türk toplumunun nüfusu 500 bine yaklaşmış durumda. Yaklaşık yüzde sekseni Hollanda vatandaşı olmuş. Her iki aileden bir tanesi üniversite mezunu barındırıyor. Her dört aileden bir tanesi âdeta bağımsızlığını ilan etmiş, kendi işletmesini kurmuş kendi ekmeğini kendi kazanmaya başlamış durumda. Her dört kişiden bir tanesi de yine kendi satın almış olduğu mülkü olan evinde oturuyor. Göç ve gurbetçi olayı artık sonlanmış; yerleşik hayata geçmişiz.

Ticaret Müşaviri Aşkın Pekel: Durmuş başkanımız anlamlı bir konuşma yaptı. Ben etkilendim açıkçası

Konuşmada öne çıkan bazı hususlar hakkında düşüncelerimiz paylaşmak istiyorum: Taleplerden biri tanesi banka, bir tanesi Türk Ticaret Merkezi, bir başkası inşaat malzemelerinin ticareti ve diğeri de ortak ticari girişimlerle burada görünür hâle gelmek ve gücümüzü artırmaya dönük çalışmalardı. Bizim gördüğümüz kadarıyla Türkiye’nin genelde toprak, cam, seramik grubu dediğimiz fayans grupları hem Hollanda’nın inşaat ve konut sektörünü hem de Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacak şekilde yakın gelecekte ithalattaki en öncelikli yerini alacaktır.

T.C. Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli: Türk kökenli Hollandalılar ikili ilişkilerin çimentosudur

bizim büyük arzumuz Türkiye ile ticaret yapmaktır Bu pastadan pay almak için bir sıkıntı yaşıyoruz. Her iki tarafta sıkıntıya giriyor.

Buradaki kuralları, gelişmeleri ve yaşananları aslında bu tür toplantılarda birbirimize aktarmamız lazım.

Küçük bir örnek vermek istiyorum: Bir gün kaplumbağa “hacca gidiyorum” der. Kaplumbağaya sorarlar “ama sen bu hâlinle hacca nasıl gideceksin?” O da, Niyetim belli, gidemesemde o yolda ölürüm” demiş. Niyet halis ve hayırlı olacak, ki başarıya ulaşılsın.

Sizin gibi kuruluşların bu güzel ve halis niyetlerle yol alması çok güzel. Bu da başarıya götürür, hedeflere ulaştırır. Bu ülkede yaşayan insanlarımızın başarıları her iki ülkenin liderlerine söylendi. Burada yaşayan Türk kökenli Hollandalılar ikili ilişkilerinin çimentosudur. Bu güzellikler de ancak hem Türkiye’mizi hem Hollanda’yı gururlandırır.1 milyar avroyu aşkın biz dış ticaretimiz var; bunu başardık. Bunu kısa vadede 15 milyar daha sonra orta vadede 20 milyar avro seviyelere çıkarmak her iki ülkenin de hedefleri arasındadır.

Utrecht / Furkan TURGUT / Deniz ERKOCU