Schiphol havalimanı küçülmeye gidiyor

Havacılık gürültü kirliliği ve nitrojen emisyonları kabineyi tarihi bir karar almaya zorladı, Schiphol 2023 itibarı ile yüzde 12 küçülecek...


  • Kayıt: 26.06.2022 08:35:37 Güncelleme: 26.06.2022 08:35:37

Schiphol havalimanı küçülmeye gidiyor

Havacılık gürültü kirliliği ve nitrojen emisyonları kabineyi tarihi bir karar almaya zorladı, Schiphol 2023 itibarı ile yüzde 12 küçülecek. 

İlk kez, bir kabine Hollanda'da havacılığın büyümesini sınırlayacak. Uzun yıllar boyunca Hollanda hükümeti, Schiphol ve KLM'nin büyüme planlarını desteklemişti. Ama bu şimdilik bitmiş görünüyor.

Bakan Mark Harbers (Altyapı ve Su Yönetimi, VVD) Cuma günü yaptığı açıklamada, Schiphol'un yüzde 12 oranında küçülmesi gerektiğini duyurdu. Kasım 2023'ten itibaren, havalimanının yılda maksimum 440.000 uçuş gerçekleştirmesine izin verilecek. 

Lelystad tatil havaalanı en az iki yıl kapalı kalacak

Yapısal olarak, sadece gelecekteki tatil kalabalıklarıyla başa çıkmak için değil. Lelystad tatil havaalanı en az iki yıl kapalı kalacak. Lelystad Havalimanı (LA) ile ilgili karar 2024 yazından önce alınmayacak.

Hükümetin birdenbire havacılık hakkında aldığı bir karar değil. Aralık ayındaki VVD, D66, CDA ve CU, ile imzalanan koalisyon protokolündede var.

2016 daki Schiphol eylem gündeminde olduğu gibi sınırsız büyümeye verilen destek bir süredir azalmaktadır. 'Ana limanın' büyümesine izin verildi, ancak çevre için bağlantı, güvenlik, sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesi gibi koşullara tabiydi.

Kabine şimdi 'iyi bir uluslararası havalimanının önemi, bununla bağlantılı iyi iş ortamı ve daha iyi ve daha sağlıklı bir yaşam ortamının önemi' arasında bir denge bulmak istediğini söylüyor.

Bakan Harbers, Cuma günü "yeni bir denge kurmak istediğini" söyledi. Bakan, "Ne yazık ki, [karar], korona pandemisinin şiddetli sonuçlarından yeni kurtulan havacılık sektörü için zor bir mesaj içeriyor" dedi. "Önümüzdeki dönemde, yerel sakinler ve havacılıkla ilgili tüm paydaşlarla istişare ederek Schiphol ile ilgili kararı daha da detaylandıracağız.”dedi.

Amsterdam / Furkan TURGUT