Hollanda`ya neden Portakallar deniyor, renkleri neden turuncu?

Resmi bayrağında kırmızı, beyaz ve mavi renklere yer verilen Hollanda’nın neden turuncu olduğu da sık sık tartışma konusudur...


  • Kayıt: 03.12.2022 18:28:28 Güncelleme: 03.12.2022 18:28:28

Hollanda`ya neden Portakallar deniyor, renkleri neden turuncu?

FIFA 2022 Dünya Kupası’nda adından söz ettiren Hollanda milli takımına neden Portakallar deniyor ifadesi futbol severlerin en çok merak ettikleri arasında yer almaktadır. Resmi bayrağında kırmızı, beyaz ve mavi renklere yer verilen Hollanda’nın neden turuncu olduğu da sık sık tartışma konusudur.

Katar’da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası’nda mücadele eden takımlarından birisi olan Hollanda adından söz ettirirken futbol severlerin en çok merak ettikleri arasında yer alan Portakallar ifadesi bir çok kişi tarafından benimsenmiştir. Yeri geldiğinde Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan bazı gerilimlerden dolayı da protestolarda kullanılmakta olan Portakal, merak uyandırmaktadır.

Hollanda Neden Turuncu?

Hollanda ile Portakalın ilişkisi eski zamanlara dayanmaktadır. Hollanda kraliyet ailesi tarafından turuncu rengin kullanılmaya başlanması ile start alan hadise William the Silent olarak bilinen William of Orange’a dayanan turuncu renk kullanımı, milli kutlamalarda dikkat çekmiştir.

Hollanda’nın meyve olarak bilinen Portakallar arasında çok iyi bir bağı bulunması ve Orange kelimesinin de İngilizce’de hem Portakal hem de turuncu rengi simgelemesi Portakallar adını ön plana çıkarmıştır. 

Hollanda Neden Portakal?

Bundan seneler önce Hollanda milli takımı maç yapmak adına Belçika’ya gider. 14 Nisan 1907 tarihinde yaşanan olayda Hollanda milli takımı Portakal renkli formasıyla sahaya çıkar. Kraliyet ailesinin soyadı ORANJE olduğundan bu forma renkleri Hollanda milli takımı ile özdeşleşir.

Gerçek isimleri Oranje yani Hollanda’ca okunuşu ile ‘oranye’ Portakal değil, TURUNCU anlamına gelmektedir.

Portakallar kelimesine gelindiğinde ise Portakal turuncu renktedir ancak aslında bu lakap onların dünya tarafından Portakallar olarak çağrılmasından ileri gelmektedir.