Amsterdam uyuşturucu ve diğer kötü gelenekler için gelen ‘çılgın turistleri’ engellemeye hazırlanıyor

Yıl sonuna kadar 18 milyon yatılı turistin beklendiği kentte, “çılgın turistlere” yönelik caydırıcı önlemler hayata geçirilecek...


  • Kayıt: 04.12.2022 18:02:13 Güncelleme: 04.12.2022 20:32:48

Amsterdam uyuşturucu ve diğer kötü gelenekler için gelen ‘çılgın turistleri’ engellemeye hazırlanıyor

Yeni hazırlanan ve "Uzak Dur" adı verilen plana göre, "rahatsız edici" bekarlığa veda partileri, organize bar gezileri, kanal turları sınırlanacak. Kentin belli bölgelerinde esrar kullanımı yasaklanacak.

Belediye Başkan Yardımcısı Mbarki, meclise gönderdiği öneride, "Şehri seviyorsak, şimdi harekete geçmeliyiz. Amsterdam bir metropol ve içinde koşuşturma ve canlılık var ama şehrimizi yaşanabilir kılmak için artık sorumsuzca büyümek yerine sınırlamaları tercih etmemiz gerekiyor" dedi.

Mbarki, Amsterdam'ı, sakinleri ve girişimciler için yaşanabilir kılmanın, belediyenin sorumluğu olduğunu vurguladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle turizm açısından büyük bir düşüş yaşayan Amsterdam, bu yılın başlarından itibaren yeniden yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline geldi.

Özellikle İngiliz turistler, yeniden bekarlığa veda partileri ve hafta sonu eğlenceleri için Amsterdam’a akın etmeye başladı.

Bu yılın sonuna kadar 18 milyon yatılı turist bekleyen kentte, 2024 yılında bu sayının 20 milyona gelmesi bekleniyor.

Amsterdam Belediyesi, turist sayısının 18 milyonu geçmesi durumunda, kentin sosyal ve kültürel dokusunu korumak amacıyla yeni önlemler alınmasını kararlaştırdı.

Ekonomik işlerden sorumlu Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Sofyan Mbarki, bu amaçla kapsamlı bir “turizmi sınırlama planı” hazırladı.

Amsterdam’daki yerel medyaya göre, kente yalnızca alkol, uyuşturucu ve seks için gelen yabancı ziyaretçilere yönelik caydırıcı kampanya, yeni yılın başlarında hayata geçirilecek.

Öncelikli olarak İngiliz turistleri hedeflediği belirtilen kampanya kapsamında, kent merkezinde sokakta alkol yasağı uygulanan bölgelerde, esrar kullanımına da son verilmesi planlanıyor.

Belediye, bu bölgedeki esrar kafelerinde (Coffeeshops) kahvehanelerin saat 16.00'dan sonra uyuşturucu satışının durdurmasının mümkün olup olmadığını da araştırıyor.  

Amsterdam Belediyesi daha önce kent merkezine giren otobüs sayısının sınırlanmasını kararlaştırmıştı. Yeni planda, buna ek olarak, çevreye sıkıntı veren bekarlığa veda partilerine kısıtlama getirilmesi ile rehberli tur yasağının genişletilmesi önerisi de yer alıyor.

Plan, kanallarda tur yapan tekne sayısının azaltılmasını da içeriyor.

Plana göre, genelevlerin bulunduğu 'Red Light District' bölgesindeki kafe ve restoranların kapanış saatleri erkene çekilecek ve “vitrinlerde müşteri bekleyen seks işçileri” konusuna çözüm bulunacak.

Belediye meclisi de daha önce Red Light bölgesi için benzer önerilerde bulunmuştu. Belediye Meclisi, Red Light District'teki sıkıntının üstesinden gelmek için, semt sakinlerinin isteği üzerine, hafta sonu geceleri kapanış saatlerini erkene almak istiyor.

Belediyeye göre, yiyecek içecek sektörü, gece saat 01:00'den sonra yeni müşteri kabul edemeyecek ve en geç saat 02:00'de de kapanacak. Bölgedeki genelevler ise, en geç saat 03:00'e kadar açık kalacak.

Amsterdam Belediyesi, ilerleyen süreçte, "uyuşturucu ve seks turizmi" yerine, konferans ve kültür gibi daha "saygın bir turizm" haraketliliği hedefliyor.

Amsterdam Belediyesi, kent merkezindeki genelevleri de farklı bir bölgeye taşımak için plan hazırladı. Bunun için olası 8 mahalle belirlendi. Ancak semt sakinlerinin tepkisi nedeniyle, yeni seks oteli ve eğlence merkezinin, bu mahallelerden hangisinde kurulacağı konusunda henüz bir ilerleme sağlanamadı.

BBC