Hollanda’da Ne Kadar Yabancı Öğrenci Eğitim Görüyor?

Hollanda uluslararası ölçü ve değer yargılarına (gelukmonitor) göre mutluluk ve mutlu yaşam sıralamasında Dünya beşincisi...


  • Kayıt: 01.02.2023 12:56:25 Güncelleme: 01.02.2023 12:56:25

Hollanda’da Ne Kadar Yabancı Öğrenci Eğitim Görüyor?

Hollanda uluslararası ölçü ve değer yargılarına (gelukmonitor) göre mutluluk ve mutlu yaşam sıralamasında Dünya beşincisi.

Kaliteli 200 dünya üniversiteleri sıralamasında 10 Hollanda üniversitesi bulunmakta. 

Hollanda’da son yıllarda yabancı öğrenci sayısı her geçen gün artmakta. Üniversitelerde eğitim yapanların toplam öğrencinin yüzde 40’ ı Hollanda’nın dışından gelmekte. Meslek Yüksek Okullarında ( HBO) ve Üniversitelerde (WO) 2021- 2022 Eğitim ve öğretim yılında ( Studiejaar 2021 – 2022 ) eğitim gören yabancı öğrenci 15 yıl önce yüzde 33 iken bugün bu oran ise 115 bini geçmiş bulunmakta.

Var olan eğitim, konut ve barınma kapasitesi ihtiyaca cevap vermemeye başlamış bulunmakta. 

Hollanda Temsilciler Meclisi’nde eğitim kontenjanı ve limit uygulaması görüşülmesi sırasında Yabancı kökenli öğrencilerin eğitim, bilim, ilim ve inovasyon için çok önemli olduğu belirtilmekte.

Hollanda’da eğitim, konaklama, eğlence ve beslenme giderleri yüksek olmasına rağmen ilgi artmakta ve yurtdışından gelen öğrenciler eğitim giderlerini karşılamak için bir haftada belirli bir saat ve bir yılda belirli bir süre çalışma imkanlarıda bulunmaktadır.

Ayna zamanda Hollandaýa eğitim için gelen öğrencilerin yüzde 25 ‘i Hollanda’da kalarak iş pazarına katılıyor. Memleketine dönen öğrenciler ise, gelecek yıllarda Hollanda ile ticaret ve ekonomik faaliyetlerin içerisinde bulunmaktalar.

Son yıllarda Türkiye’den Hollanda Bilimsel eğitimi (WO), Master ve Meslek Yüksekokulları eğitimi için gelen öğrenci sayısında artışın olduğu bilinmekte.

Türkiye’den Hollanda’ya yapılan tüm eğitim başvurularında Türkiye Dünya dördüncüsü sıralamasında olup, 2019 yılında Türkiye’den yapılan başvuruların oranı % 5,3 iken, bu oran 2021 yılında yüzde 6,7 ‘ye yükselmiş bulunmaktadır.

Haber: Nejat Sucu