BAHATTİN GEMİCİ’DEN YENİ BİR KİTAP: “İKİ ÜLKE ARASINDA”


  • Kayıt: 28.03.2019 21:32:00 Güncelleme: 28.03.2019 21:32:00

BAHATTİN GEMİCİ’DEN YENİ BİR KİTAP:

“İKİ ÜLKE ARASINDA”


   Almanya’nın Herten kentinde yaşayan eğitimci-yazar Bahattin Gemici, yeni kitabı İKİ ÜLKE ARASINDA ile okuyucunun karşısına çıkıyor. Öğretmen Dünyası Yayınları arasında Ankara’da yayımlanan bu kitapta Gemici, yarım yüzyılı aşan Almanyalı Türklerin yaşam serüvenine ayna tutuyor.


    Daha önce şiir, öykü ve eğitim konulu Türkçe - Almanca 12 kitabı yayımlanan ve çeşitli ödüller alan Bahattin Gemici bu son kitabında Almanya’da yaşayan ama yürekleri Türkiye için çarpan; iki ülkenin yükünü omuzlarında taşıyan; iki arada bir derede kalan yurttaşlarımızın sorunlarını, mücadelelerini ve özlemlerini yalın bir dille anlatıyor; çözüm önerileri getiriyor.


   Kitabının “hayatın ve mücadelenin içinden” çıktığını belirten Gemici’nin kitabına bir önsöz yazan Avrupa Parlamentosu eski milletvekili ve Almanya Türk Toplumu TGD Onursal Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin şu görüşlere yer verdi:


   “Bahattin Gemiciʼnin “İki Ülke Arasındaˮ adlı eseri okuyuculara, Almanya’daki Türklerin yaşam koşulları, Almanya ile Türkiye arasındaki benlikleri, ikilemleri ve yaklaşımları hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır.


   Yazarın şair ağırlıklı yeteneği ve kimliği, okuyucunun zevkle ve ilgiyle Almanyalı Türklerin yaşam serüvenini okumasına ve öğrenmesine olanak verecektir. 42 yıldır Almanya`da yaşayan ve bu sürenin 36 yılını öğretmen olarak değişik örgütlerde aktif görevler üstlenerek geçirmiş olan yazarın, Almanya’yı ve Almanyalı Türklerin yaşam koşullarını çok iyi bilen biri olduğunu göreceksiniz.  Yarım yüzyılı aşan Almanyalı Türklerin iki ülke arasında süregelen yaşam serüvenini, bu kitapta zevkle okuyacaksınız.

 

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi şair-yazar Ahmet Özer, kitap kapağında yer alan yazısında şunları söylüyor:


   “Bahattin Gemici, 40 yılı aşkın yaşadığı Almanya’da, bir yandan bu ülkenin, diğer yandan onu var eden memleketinin nabzını tutarak tam bir aydın kavrayışıyla ulusaldan evrensele eğitim, sanat, kültür üzerine düşünüyor, araştırıyor, konuşuyor, yazıyor, yayımlıyor…


Gemici; bir eğitimci, bir yazar, bir emekçi olarak iki ülke insanına, insanca ve özgürce yaşamanın yollarını gösteriyor, eleştirilerini kültürel derinlikle yapıyor. Almanya’da insan nasıl bir yaşamın içindedir? Sorusuna en iyi yanıtı bulabileceğiniz kitapla baş başayız.


   İki Ülke Arasında adını verdiği yeni kitabında hem temsil ettiği ülkesine hem yıllarını eğitimle geçirdiği Alman toplumuna birer ayna tutuyor. İki ülkenin insanları bu aynada kendinizi bulacaksınız!”

 

Telgrafhane Sanat Yönetmeni, yazar Günay Güner’in değerlendirmesi ise şöyle: “Yazar-Eğitimci Bahattin Gemici. “İki Ülke Arasında” adlı yeni kitabında çağın insanlık dışı acı durumlarını, özellikle “göç” kuşakları üzerinden, derinlikli, bilgiye dayalı, “içeriden” çözümlemeleriyle irdeliyor. Gemici’nin yansıttığı tanıklıklar, ayrıntılar hem Avrupa hem Türkiye gerçeğine, dupduru bir dille ışık tutuyor. Yaldızları bir bir döküyor; sahtelikleri yerle bir ediyor. Bahattin Gemici’nin değerli çözümlemeleri temelde evrenseldir ve yeryüzünün sürüklendiği uçuruma, yıkıma ilişkindir.”

 

208 sayfadan oluşan ve 9.80 Eurodan satışa sunulan kitabın sipariş adresi şöyle:
Postfach: 13 20  -  45671 Herten / Almanya     Yazarla iletişim:
BGemici@aol.com 

 

YAZAR HAKKINDA


Bahattin Gemici, Ankara / Nallıhan’da doğdu. Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulunu bitirdi. Ilgaz ve Kurşunlu’da iki yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Almanca bölümüne devam etti. 1977ʼden itibaren Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Herten kentinde 36 yıl öğretmenlik yaptı.


   Almanya’da yaşayan Türk toplumunun eşit haklara kavuşması için verilen mücadeleye katılan Gemici, çok sayıda derneğin ve girişimin kurulmasında, yönetiminde görev aldı. Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı çalışmalar yaptı; seçme ve seçilme hakkı için kampanyalar düzenledi, Türkçemizi yaşatmak için yoğun çaba gösterdi.


   Dil Derneği ve Alman Yazarlar Birliği üyesi olan Gemici’nin şiirleri, öykü ve makaleleri çeşitli dergilerde, gazetelerde, antolojilerde, ders kitaplarında ve Batı Alman Radyosu’nun (WDR) programlarında yer aldı.

 

   KİTAPLARI:


Yarım Bırakma Türkünü (1988), İlkokullar İçin Şiirler (1988), Sing’ weiter dein Lied (1989), schweigend... aufschreiend... (1993), Esinti (1996), Un-heimisch fremd (2005), Şimdi Vaktidir... (2005), Almanya Öyküleri (2006), Önce Eğitim (2013), Gözden Irak (2013), Der unbekannte Nachbar (2016), Stefans Zuckerfest und Alis Weihnachten-Stefan’ın Şeker Bayramı ve Ali’nin Noel’i (2017), İki Ülke Arasında (2018), Çağla Tadında (2019)

 

   ÖDÜLLER:


Georg-Tappert-Ödülü (1983), Herten Ödülü (1985), Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Kültür Bakanlığı Edebiyat Bursu (1989/1992), Köln VHS şiir yarışmasında birincilik ödülü (1996), TRT-INT Ödülü (2003), Türkiye’nin Sesi Radyosu Öykü Ödülü (2006)