‘SEMERKANT’IN GÜLÜ’: BİR ENVER PAŞA HİKAYESİ KİTABI

Tengri Mountains Vakfı tarafından bir Hollanda’ca eser daha; ‘De Roos van Samarkand’...


  • Kayıt: 08.05.2021 23:58:05 Güncelleme: 08.05.2021 23:58:05

‘SEMERKANT’IN GÜLÜ’: BİR ENVER PAŞA HİKAYESİ KİTABI

Tengri Mountains Vakfı tarafından bir Hollanda’ca eser daha; ‘De Roos van Samarkand’

Yıl 1920… Bolşevizm Buhara Emirliği’ne ulaşmış, bir tarafta bolşevikler diğer tarafta basmacılar iktidar mücadelesinde. Türkistan’da kan gövdeyi götürüyor, bozkırlar ve şehirler karmakarışık… Bu hengame sürerken Osmanlı topraklarından bir adam, gelişiyle birlikte Türkistan’daki havayı tamamen değiştirecek… Enver Paşa’nın Türkistan günlerine dair bu romanda, Enver Paşa ve Türkistan’ın güzeller güzeli ‘Semerkant’ın Gülü’ yani ‘Mükerrem Kuluyeva’ ile hem fiilen hem de psikolojik alanda kıyasıya bir iktidar mücadelesi verecekler…

İkinci Dünya Savaşı’nın beraberinde getirdiği karmaşa sebebiyle daha önce kitap olarak hiç yayınlanmamış, Hollanda’da edebiyat ödüllü bu roman, tefrika olarak yayımlandığı 1941 yılından sonra ilk kez yayımlanıyor. Güzel bir tevafuk eseri bulunan bu eserin, Enver Paşa’nın Türkistan günlerinin yabancı çevrelerde bıraktığı algıyı ve etkiyi görmek için oldukça kıymetli olduğunu söylemek mümkündür.

Daha önce Hollanda’nın en önde gelen çocuk ve gençlik edebiyatına yönelik yayınevinden ona yakın eseri yayınlanmış yazarın bu romanı, onun ilk ve tek ödüllü çalışması olmakla birlikte kuşkusuz onun ustalık eseridir. Nitekim bu romanında yazar gençlere basit bir macera romanı sunmuyor, büyülü, gerçekçi ve psikolojik tahlilli kalem oynatmasıyla tüm edebiyatseverlere ve elbette Enver Paşa meraklılarına edebi yeteneklerini gayet olgunca sergiliyor.

Son olarak, eserdeki bir takım ihtilaflı meseleler titiz bir çalışma sonucu aydınlatılmış, ‘Walter Tomson’ müstear adını kullanan Hollandalı yazarın romanı yazarken yararlandığı kaynaklar dahi ortaya konmuştur. Roman sansürsüz ve yorumsuz yayımlandığı halde tüm bu ihtilaflı meseleler kitabın sonunda açıklanmıştır.

‘De Roos van Samarkand’ kitabını elde etmek için €18,- NL35INGB0007541819 Stichting Tengri Mountains hesabına yatırmanız ve açıklamada adresini belirtmeniz yeterlidir.