‘Brug Over De Bosporus’

Je zit vast in een verkeersopstopping ergens tussen Azië en Europa. Vast tussen de carrière die je ouders je wensen en de carrière die je zelf voor je ziet. Waar sla je af?


  • Kayıt: 15.02.2022 19:12:50 Güncelleme: 15.02.2022 19:12:50

‘Brug Over De Bosporus’

Muziektheater

“Het verhaal van hoe het opspattend schuim van de Bosporus 

een jazzzanger katapulteerde in Amsterdam”

Je zit vast in een verkeersopstopping ergens tussen Azië en Europa. Vast tussen de carrière die je ouders je wensen en de carrière die je zelf voor je ziet. Waar sla je af? Waar keer je om? Waar zet je door? Hoe ga je van een kleine stad in Turkije waar je de beste gitarist bent (omdat je de enige bent), naar een internationaal concours waar je je land mag vertegenwoordigen? En hoe kom je daarvandaan in Amsterdam terecht? In een kruising tussen een autobiografische voorstelling en een jazzconcert gidsen Yaşam Hancılar en zijn fabuleuze band het publiek van de Bosporus tot het IJ. Brug over de Bosporus is intiem theater voor de zoekende ziel. Voor hen die gereisd hebben of nog op reis gaan.

Yaşam groeit op in een stadje in het Noordwesten van Turkije. Zijn hardwerkende ouders geven hem zowel een passie voor muziek mee als een duidelijke opdracht voor de toekomst:

Hij moet naar Istanbul, naar de technische universiteit en ingenieur worden, een echt beroep.

In de eeuwigdurende file op een brug tussen oost en west beslist Yaşam dat het anders moet.

De jazz heeft hem nu in zijn greep en brengt hem via rokerige clubs in Istanbul tot het Amsterdamse Conservatorium, vlakbij Chet Baker’s sterfplek. Zo belandt hij in onze hoofdstad, waar hij nu nog met zijn dochtertje woont.

“Ik zit in de vensterbank van mijn appartement

En kijk uit over Istanbul

De zon is rood en rond als een bloedsinasappel

de silhouetten van de stad zijn zwart 

de minaretten als kaarsjes op een taart

zo godvergeten mooi

zo hartverscheurend van mij

maar ik weet dat ik hier weg ga”

De voorstelling is geïnspireerd op het album “Rush Hour”, die voor de Edison 2021 is genomineerd in de categorie ‘vocaal nationaal’ en wordt door hetzelfde gelauwerde kwartet ten gehore gebracht met Yaşam op zang, begeleid door Coen Molenaar op piano, Enrique Firpi op drums en David de Marez Oyens op bas. De laatste drie zijn, als The New Conrad Miller trio, afzonderlijk ook genomineerd voor de Edison Jazzism publieksprijs’21.

‘Brug Over De Bosporus’ staat onder regie van Luca Stappers. Deze van oorsprong visuele theatermaker heeft de laatste jaren vaker de overstap gewaagd naar het muziektheater: Als regisseur met voorstellingen als Lampedusa, de Slag om Vrede en de Victorie en als vormgever o.a. bij verscheidene projecten van Holland Symfonia, de DNOA en Percossa

Daphne de Bruin tekent voor de tekst. Muziek, humor en onverwachte interpretaties van bekende verhalen zijn haar handelsmerk. Haar toneelteksten zijn uitgegeven in twee bundels: Publieke Vrouwen 1999 en E.V.A 2009.