’’Gözbebeği’’FİLOGRAFİ Sergisi Amsterdam’da Yapıldı

Dünya genelinde sanatın pek çok farklı formlarına ev sahipliği yapan Amsterdam'da bu defa Türk-İslam sanatlarının karma eserlerinden oluşan Filografi sergisi düzenlendi...


  • Kayıt: 06.03.2022 15:59:50 Güncelleme: 07.03.2022 18:34:37

Dünya genelinde sanatın pek çok farklı formlarına ev sahipliği yapan Amsterdam'da bu defa Türk-İslam sanatlarının karma eserlerinden oluşan Filografi sergisi düzenlendi.

Filografi sanatçıları Songül Tetik ve Selda Türk Batman, hüsn-i hat, tezhib desenleri, portre, şehir siluetleri, geleneksel türk desenlerinden oluşan 41 eserini Amsterdam West bölgesinde Eigenwijks de Serre sergi salonunda 5 ve 6 mart tarihlerinde sanatseverlerin ilgisine sundular. .

Gözbebeği ismini, verilen emek, hassas işcilik ve her iki sanatçının gözde eserlerinden gözbebeği formatında yapılan dairesel hüsn-i hat çalışmasından geldiğini ifade eden sanatçılar gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Amsterdam'a filografi sanatını tanıtan Songül Tetik, bu sanatın yüzyıllar öncesine dayanan tarihinden bahsederek, geleneksel sanatlarımızın bir parçası olduğunu, zorluklar sebebiyle unutulmaya yüz tuttuğunu ancak son dönemlerde tekrar canlandığını ifade etti.

Sanatçılar: "Bu sergi ile içinde yaşadığımız topluma geleneksel sanatlarımızı tanıtmak, sevdirmek ve bize miras kalan bu sanatı yaşatmaya devam ettirmek istiyoruz." ifadelerini kullandılar.

Sergiye Amsterdam başkonsolosu sayın Engin Arıkan, Rotterdam Din hizmetleri ateşesi sayın Dr. Ali Parlak, IGMG Kuzey Hollanda Federasyon Başkanı sayın Mustafa Hamurcu, Stk temsilcileri, işadamları, basın mensupları, sanatçılar ve sanatseverler ziyaret ettiler.

Sergiye danışmanlık yapan ve sanatçı kimliğiyle bilinen Mucahit Batman da sergide canlı Ney musikisi icra etti.

Amsterdam / Hülya TAŞ