Bezuinigingen


  • Kayıt: 08.03.2014 19:59:00 Güncelleme: 08.03.2014 20:01:00

In tijden van crisis is ‘bezuinigingen’ meestal het toverwoord voor regeringen en overheden. Door middel van bezuinigingen probeert men zo de crisis door te komen. Vaak is dat nog niet eens zo een slecht idee. Voor economie geldt namelijk dat men nooit meer mag uitgeven dan men heeft dan wel binnenkrijgt. Dit geldt net zo sterk voor een willekeurig individu: je kan niet meer uitgeven dan je qua inkomsten binnenkrijgt.

 

Voor overheden in zwaar weer geldt dit uiteraard ook. Meer uitgeven dan je binnenkrijgt is een ‘big no no’. De bezuinigingen in Nederland zijn dan ook enigszins te begrijpen: bij autobelasting krijg je geen korting meer als je alle jaarbelasting in één keer betaald; je krijgt geen juridische hulp (c.q. toevoeging) meer bij rechtszaken waar 500 euro of minder bij gemoeid is; de eigen bijdrage bij het verkrijgen van een toevoeging is verhoogd en bij contante geldstortingen brengen banken voortaan kosten in rekening. Veel is een rechtstreeks gevolg van het feit dat de overheid bepaalde subsidies heeft stopgezet of juist meer kosten in rekening heeft gebracht waardoor bedrijven de transactiekosten doorberekenen aan de particulier.

 

Maar als er één punt is waar een maatschappij op gefundeerd is, dan zijn het wel de aspecten veiligheid en onderwijs. Dat wil zeggen, zodra politieagenten niet te vertrouwen zijn en leraren c.q. docenten ondermaats presteren, dan is een maatschappij gedoemd om in een vicieuze cirkel van corruptie en onontwikkeldheid te geraken. Dus waarom Nederland op dit moment bezuinigt op politie en onderwijs is mij een compleet raadsel. De politie neemt al ruim twee jaar geen nieuwe mensen aan, terwijl de bevolking in Nederland gestaag stijgt en het aantal politieagenten dat vertrekt (door pensioenen of ontslag) doorgaat. Een tekort aan onderbetaalde politieagenten op een sterk stijgende bevolking kan uiteindelijk Oost-Europese praktijken opleveren waarbij corruptie hoogtij viert.

 

Dat is wellicht nog daaraan toe ware het niet dat er op dit moment in Nederland, naast meer blauw, ook bezuinigd wordt op onderwijs. Zo moet de Erasmus Universiteit in Rotterdam ruim 110 arbeidsplaatsen schrappen terwijl de Universiteit van Tilburg 5,5 miljoen euro per maand moet bezuinigen. De Universiteit Delft moet nog eens 44 arbeidsplaatsen schrappen terwijl er nog eens 17 arbeidsplaatsen boventallig zijn. De Radboud Universiteit in Nijmegen schat ruim 200 promotieplekken te moeten schrappen terwijl in heel Nederland de komende jaren 2800 promotieplekken zullen verdwijnen. Dit is ongeveer één derde van het totaal.

 

Maar deze kleine greep uit het assortiment verbleekt als men kijkt naar de bezuinigingen bij randpartners zoals bijvoorbeeld SURF, de ict-dienstverlener voor het hoger onderwijs, en Stichting Kennisnet, de ict-partner voor het Nederlandse onderwijs. Maar wat echt schrikbarend is, is dat in 2012 naar schatting minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan hebben verloren. De Nederlandse universiteiten hebben ruim 20 procent minder geld ontvangen voor onderwijs. Wat dit betekent voor verdere wetenschappelijk onderzoek is nog niet duidelijk maar dat ook hierop bezuinigd gaat worden, is een open deur intrappen. Dit blijkt vooral als we zien dat vele onderzoeksinstituten wegbezuinigd worden. Welke rechtvaardiging Nederland heeft om vooral op onderwijs en academisch onderzoek te bezuinigingen is mij nog niet duidelijk, maar het is wel overduidelijk mijn overpeinzing voor deze maand…

 

 

 

 

 

 

Drs. Armand Sağ