Hollanda'da 7 çocuklu ailenin başarılı kızı Milletvekili Songül Mutluer, Türk kökenli kadın olarak tüm ön yargılara rağmen başarılı oldum


  • Kayıt: 09.08.2022 08:47:31 Güncelleme: 09.08.2022 16:17:29

Hollanda'da 7 çocuklu ailenin başarılı kızı Milletvekili Songül Mutluer, Türk kökenli kadın olarak tüm ön yargılara rağmen başarılı oldum

Adalet ve Hukuktan sorumlu Milletvekili Songül Mutluer ile Avrupa Türklerinin ilk ve tek uzun soluklu KADIN Dergisi'nin gerçekleştirdiği röportajı sunuyoruz.

2018 den Şubat 2022 yılına kadar Zaanstad Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Songül Mutluer, Hollanda'da İşçi Partisinden 17 Şubat 2022 de Hollanda Parlamentosuna Milletvekili olarak girdi.

Hollanda parlamentosundaki PvdA partisinin 9 milletvekilinden biri olan Songül Mutluer, Adalet ve Hukuktan sorumlu olarak görevini sürdürüyor ve ilk 100 gününü KADIN Dergisi'ne anlattı.

Annem ve babam, Birçok gurbetçi aile gibi evlatlarını zor şartlar altında yetiştirdi

--Songül Mutluer. Merhaba. Sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba. Tabii. Ben Songül Mutluer. 42 sene önce Hollanda'nın Enschede şehrinde dünyaya geldim. 7 çocuklu bir ailenin 4'üncü kız çocuğuyum.

Babam ve annem Adil ve Atike Mutluer, birinci kuşak gurbetçi olmalarına rağmen, bütün çocuklarına okuyabilme imkanını sundular. Ve Bugün benim, Hollanda meclisinde ki yemin törenimde hazır bulundular.

Annem ve babam, Birçok gurbetçi aile gibi evlatlarını zor şartlar altında yetiştirdi.

Buna rağmen çocuklarını doktor, bankacı, sosyolog, devlet memuru ve politikacı olarak yetiştirmeyi başardılar. Ben ve kardeşlerim başarımızı Anne ve babamıza borçluyuz diyebilirim.

Zaanstad şehrinin gelir seviyesinin düşük olduğu Poelenburg semtinde büyüdüm ve diğer gurbetçi çocuklar gibi bende bazı zorluklarla karşılaştım. Fakat büyük bir azimle ve engelleri aşarak Amsterdam üniversitesinin hukuk fakültesini yüksek başarı ile tamamladım ve iş hayatına atıldım.

--Okurlarımızın en çok merak ettiği soruyla devam edelim isterseniz. 

Siyasi hayatınız nasıl başladı? 17 Şubat 2022'den önce ne oldu da meclise girme hakkı kazandınız? Biraz açıklama yapar mısınız? 

Politika hayatım 25 yasında belediye meclisi encümen üyeliği ile başladı. Tüm ön yargılara rağmen bir Türk kökenli kadın olarak bu görevimi başarıyla sürdürdüm

Bu arada hukuk fakültesine doçent olarak atanmıştım. Hem politikada aktif çalışıyordum hem de üniversitede ders veriyordum. Bir süre sonra Zaanstad İşçi Partisi Grup başkanı seçildim. Seçimlerden sonra belediye meclisine wethouder (Belediye Başkan Yardımcısı) olarak başladım. Bu görevde farklı projelere imza attım.

Songül Mutluer'in Anne ve Basın mecliste yemin töreninden sonra tebrik ettiler.

Örnek olarak verebileceğim; konut, gençlere, yaşlılara, yoksullara yönelik projeler. 2021 yılında İşçi partisinden Millet vekili adayı olarak 10. sıradan seçimlere girdim. 9 sandalye aldığımız için, 11 ay wethouder olarak Zaanstad belediyesinde çalışmalarıma devam ettim. Şubat 2022 de partimden bir meclis üyesi ayrılınca, Parlamentoya girmeye hak kazandım.

.Şu an Adalet ve Hukuktan sorumlu Millet vekiliyim.

Halen Zaanstad belediyesinde çalışmaya devam ediyorum.

Zaanstad da gerçekten çok güzel projelere imza attım

-- Songül Hanım, Zaanstad Belediyesinde sizden ve yaptığınız işlerden övgülerle bahsediliyor. Artık Meclistesiniz sorumluluğunuz daha da arttı sanırım.

Zaanstad da gerçekten çok güzel projelere imza atabildim. 16000 adet konut yapılacak, bunun 4 bini sosyal konutlar. Yaşlılar da bu konut projesinden yararlana bilecekler. Ayrıca Yoksullukla baş edebilmek için, gençlere proje hazırladık ve onların borç sorunlarına çözümler sunduk. Evet şu an Milletvekili olarak sorumluluğumun arttığının farkındayım. Ve belediye meclisinde gösterdiğim eforu parlamentoda göstermeye devam edeceğim. Türk kökenli genç bir kadın olarak tüm gençlerimize, özellikle genç kızlarımıza örnek teşkil etmek istiyorum. Onların her şeyi başarabileceğine inanıyorum. Her zaman onların arkasında olacağım.

Parlamentoda Adalet ve Hukuk dosyalarına bakıyorum. Ayrıca ayrımcılık ve ırkçılık konularını da ele alıyorum. Bu konular şu an oldukça gündemde. Diğer Milletvekilleri ile Hükümetin icraatlarını denetliyor ve gerekli önerilerimizi sunmaya çalışıyoruz.

--Azınlıkta olan kesimler için ne gibi çalışmalarınız olacak?

Poelenburg gibi sorunlu ve düşük gelirli gurbetçi ailelerin yoğun yaşadığı bir semtten geliyorum. Yoksul ve sorunlu gençlere küçük yaşta istenen desteği ve ilgiyi vermenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu çocukların okul, iş hayatlarında desteğe ihtiyaçları var. İş bulmakta zorlandıkları için hayatlarında yanlış seçim yaptıklarını ve bazı gençlerimizin suça bulaşmaları daha kolay oluyor. Ben bunun önüne geçmek istiyorum. Bu semtlerin güvenli yaşam alanları olmaları için çaba sarf ediyorum.

İş ve eğitim alanlarında ayrımcılığa karşı duruşumu sergiliyorum.

Kaynak: www.kadindergisi.nl