Hollanda’da On hastane çalışanından biri evde hasta kalıyor

Hollanda’da sağlık personeli açığı giderek artıyor. Neredeyse her on hastane çalışanından biri şu anda (hasta) evde.


  • Kayıt: 02.12.2021 16:13:00 Güncelleme: 02.12.2021 16:15:39

Hollanda’da sağlık personeli açığı giderek artıyor. Neredeyse her on hastane çalışanından biri şu anda (hasta) evde. Ve korona hızlı bir şekilde düşmediği sürece hastalık nedeniyle devamsızlık artarak devam edecek.

Ulusal Akut Bakım Ağı (LNAZ) başkanı Ernst Kuipers,  milletvekillerine yoğun bakım ünitelerinde devamsızlığın neredeyse yüzde 10'a yükseldiğini söyledi. Hemşirelik koğuşlarında bu yüzde 9'dur. Mevcut korona dalgasından önce, Eylül sonunda hemşire ve doktorların yüzde 6'sından fazlası çalışamıyordu.

Şu anda böyle bir ihtiyaç varken, yatak sayısı az olduğu için hastalar için büyük problemlere neden oluyor. Hollanda'daki tüm hastanelerin dörtte biri şu anda tüm kritik planlanabilir bakımı altı hafta içinde tam olarak verememektedir. Yoğun bakımda, 6 haftadan fazla ertelenirse, makul bir kalıcı sağlık hasarı veya yaşam yılı kaybı riski vardır. Kuipers'e göre bu, örneğin bugün kanser teşhisi konan ve altı hafta içinde ameliyat olması gereken birini ilgilendiriyor.

Meslektaşların okulu bırakmasının, halen çalışmakta olan çalışanlar için de önemli sonuçları vardır: V&VN hemşireler için meslek derneğinden Joost Dekkers, daha uzun ve daha çok çalıştıklarını söylüyor. "Önce üst üste belki dört gün çalışmak zorunda kalan insanlar, şimdi bazen bunu arka arkaya dokuz gün yapıyor. Ve bu fazla mesai de iptallere yol açıyor. Dolayısıyla bir kısır döngü içindeyiz."

Haber: Tarık OKAN