Sağlık sigortası ve sistemi

Hollanda’da yaşayan herkesin sağlık sigortası olması mecburi. Herkes istediği sağlık sigortası şirketinden sağlık sigortasını yaptırabilir...


  • Kayıt: 01.12.2022 19:11:29 Güncelleme: 01.12.2022 19:11:29

Sağlık sigortası ve sistemi

Hollanda’da yaşayan herkesin sağlık sigortası olması mecburi. Herkes istediği sağlık sigortası şirketinden sağlık sigortasını yaptırabilir. Sağlık sigortasının içinde 'başlangıç paketi' (basispakket) var. Bu her sağlık sigortasında aynı sağlık hizmetini içerir, mesela aile hekiminin verdiği sağlık hizmeti. Bu sigortaya ek olarak 'ek paket‘ (aanvullend pakket) dediğimiz bir sigorta var. Bunun içinde ek sağlık hizmetleri var, mesela fizik terapi. Her ‘aanvullend pakket’ her sigorta şirketinde aynı hizmetleri içermiyor. Sağlık sigortasını yaptırırken içerdiği (ek) sağlık hizmetlerine dikkat etmenize tavsiye ederim. Sigortanın süreci bir sene ve bu sene geçmeden değişemiyor.

‘Eigen risico’ nedir?

Hollanda’da sağlık hizmetlerinden faydalandığınızda çoğu zaman ilk önce ‘eigen risico’ dediğimiz bir para miktarını kendiniz ödemeniz lazım. 2019’da bu miktar €385,-. Bu miktarı ödedikten sonra, sağlık sigortanız gerisini karşılıyor (eğer kullandığınız sağlık hizmeti sağlık sigortanızın karşıladığı hizmetler arasındaysa. Mesela: hastaneye sevk edildiyseniz veya ilaç kullandığınızda ilk €385,- sizin ödemeniz gerekiyor, gereken miktarı sağlık sigortası karşılıyor.

Bazı sağlık hizmetleri icin eigen risico yoktur

‘Basispakket’in içinde bazı sağlık hizmetleri için ‘eigen risico’ ödemeniz gerekmiyor. Bunlar mesela:

* Aile hekiminizin verdiği sağlık hizmeti

* ‘Huisartsenpost’

* Ebe’nin verdiği sağlık hizmeti ve doğumdan sonra verilen sağlık hizmeti (‘kraamzorg’)

* ‘wijkverpleging’

Sağlık sistemi

Hollanda’da hasta olmasan da sağlık sigortasını ödemeniz lazım. Bunun sayesinde hem parası az olan hem parası çok olan vatandaşlarımız aynı sağlık hizmetinden faydalanabilir.

Hasta olduğunuz zaman aile hekiminize gitmeniz lazım. O hastalığınızı değerlendirir ve ne yapıp yapılmayacağına karar verir. Eğer araştırma gerekiyorsa bazı araştırmalarını yaptırabilir. Mesela kan tahlilleri. Hastanede olan bütün tahliller ve araştırmalar ‘eigen risico’ dediğimiz ücretin içindedir. Uzman doktora gitmeniz gerekirse, aile hekiminin sizi sevk etmesi gerekiyor.

Yeni yıl başlamadan yeni yıl için sağlık sigortanızı ayarlayabilirsiniz. Tavsiyem, bir tek en ucuzuna değil, içeriğine de iyice bakın.

Emel Biçer

Ev Doktoru