Apple yeni bir dava ile karşı karşıya

Apple, en son iPhone'ları için suya dayanıklılık garantisi veriyor. Pazarlama stratejisini yanlış yaptığı söylenen Apple için yeni bir dava açıldı...


  • Kayıt: 27.04.2021 22:06:26 Güncelleme: 27.04.2021 22:06:26

Apple, en son iPhone'ları için suya dayanıklılık garantisi veriyor. Pazarlama stratejisini yanlış yaptığı söylenen Apple için yeni bir dava açıldı.

Daha önce 'iPhone gölde tam 1 yıl kaldı' şeklinde haberler ile gündeme gelen Apple, pek çok açıdan suya dayanıklılık özelliği için eleştiriliyor. Kullanıcıların suya düşürdüğü iPhone'u eğer 'Apple'ın şartları' dışındaysa garanti kapsamından çıkıyor. Hal böyle olunca şirkette eleştiriliyor.

Apple iPhone'larını tanıtırken sıvıya karşı yüksek dayanıklılık sağladığını özellikle vurguluyor. Bu noktada New York Güney Bölgesi Mahkemesi böyle düşünmüyor. Zira yeni açılan davada Apple'ın iddia ettiği suya dayanıklılık ve garanti kapsamı eleştiriliyor. 

APPLE GARANTİ KAPSAMINDAN ÇIKARTIYOR, MAHKEME DAVA AÇIYOR

iPhone X'ten sonraki modellerde oldukça yüksek bir 'suya karşı dayanıklılık' sunan Apple, bu özelliklerin fazla abartıldığı gerekçesiyle dava ile karşı karşıya kaldı. Toplu şikayetleri toplayan mahkeme, toplu bir dava açılmasına önayak oldu. 13 sayfalık dosyada, Apple'ın suya karşı dayanıklılıkta sunduğu referanslar yer alıyor. 

Apple, iPhone'larını IP67 sertfikası ile toza ve suya karşı koruyor ve 30 dakika 1 metre derinliğe kadar telefolar dayanıyor. Bir diğer yandan 1 yıl gölde kalan iPhone'lar, 6 ay denizde kaldıktan sonra çalışan iPhone'lar karşımıza çıkıyor. Oldukça ilginç bir durum ile karşı karşıya olan Apple, aslında telefonları garanti kapsamından 'kolayca' çıkarttığı için eleştiriliyor.

Örneğin bir kişi iPhone'unu denize veya havuza düşürdü. Apple diyor ki, ''bu telefona sıvı temas etmiş ama 'klor ve deniz tuzu da var' garanti kapsamı dışında kaldı.''

Aynı şekilde iPhone'un mevye suları veya kahve gibi sıvılarla temas halinde de benzer bir sorun ortaya çıkıyor. İkilem yarattığı söylenen bu tavrın Apple'a dava olarak geri dönüyor. Şirket geçen yıl İtalya'da benzer bir dava sebebiyle 12 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Milliyet