Ölüm var ama hayat devam ediyor


  • Kayıt: 23.09.2020 23:00:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:34

Ölüm var ama hayat devam ediyor

 

 ‘’İslami defin ve Müslüman mezarlıkları.’’ Salgın döneminde karşılaşılan bazı problemler ve Türkiye’ye cenaze işlemlerindeki sıkıntılar Hollanda’da kalıcı Müslüman Mezarlıklarını dahada gündeme taşıdı.


Hollanda'da İslami defin ve Müslüman mezarlıkları konusunda son zamanlarda ciddi adımlar atıldı. Mevcut Müslüman mezarlıklarının yüksek fiyatları, Hollanda'ya defin önünde büyük bir engel. 

 

Vefat edenin İslami usullere göre yıkanıp kefenlenerek defnedilmesi olarak özetlenebilecek İslami defin; kabir ziyaretleri ve vefat sonrası dualarla yad etmeye kadar uzanan bir vefat kültürünün de parçası.


Gayrimüslimlerin çoğunlukta olduğu bir toplumda vefat eden Müslümanların defni konusu ise bilhassa Batı Avrupa'daki Müslümanların nüfusu göz önüne alındığında çok uzun süredir tartışılan bir konu. Platform Dergisi'nde bu konuya geniş bir şekilde değindik mutlaka okumalısınız.

 

 

 

Hollanda’da Fakirlik ve Gıda Bankaları


Hollanda’da 1 milyondan fazla kişi fakirlik sınırının altında yaşadığı belirtiliyor. Gıda yardımları, Hollanda’da tarihler boyunca hayırsever insanların vakıfları ve kiliselerin oluşturdukları vakıflar tarafından yapılıyor. Arkadaşımız Nejat Sucu’nun araştırmasına göre; Gıda bankaları Hollanda genelinde, 355 belediyenin yüzde 95’inde toplam 515 dağıtım merkezinde faaliyet göstermekte. Gıda bankaları, 1 milyon 150 bin kişiye haftalık gıda yardımı yapmakta. Gıda bankalarında toplam gönüllü çalışan 11 bin kişiyi geçtiği belirtiliyor. Yıllık yardım edilen gıdanın toplam değeri, 80 milyonu bulmakta. Korona krizi ile son üç ayda  yapılan başvurularda, yüzde 5 ile 10 arasında artış beklenmekte. Gıda Bankalarına yer vermemizin asıl nedeni Hollanda Müslümanlarının dikkatini çekmek. Bu Gıda Bankalarından sadece Müslüman olmayanlar faydalanmıyor. Çok sayıda Müslümanında faydalandığını tespit ettik. Müslüman hayır severlerin mutlaka bu kurumlara da yardım etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

Tarihin Gerçek Yüzü: “Papalı olacağıma Türk olurum”


Günümüzde var olan Hollanda Kraliyeti’nin kuruluşu 16. Yüzyılda Protestan ve Katolik sivil savaşının başlangıcı ile başlar. Bu dönemde Protestanları zorla Katolik yapmak isteyen Papa, Osmanlı Türkleri’nin din özgürlüğü ile karşı karşıya kalır. Hollanda'yı ilk tanıyan Osmanlı Türkleri olduğunu ve Osmanlının aldığı tavır neticesinde, Hollandalıların ‘’Papalı olacağıma Türk olurum’’ tepkilerini tarihçi Armand Sağ’ın kaleminden Platform'un 15 Haziran 15 Temmuz sayıdan mutlaka okumanızı öneririm.

 

Ebubekir TURGUT

e.turgut@platformdergisi.com