Müslümanların Hollanda’ya ilk Gelişi II Hollandalı Müslümanlar


  • Kayıt: 29.05.2021 20:31:38 Güncelleme: 29.05.2021 20:31:38

Müslümanların Hollanda’ya ilk Gelişi II

Hollandalı Müslümanlar 

Ebubekir Turgut

Radboud Üniversitesine bağlı araştırmacı Sara Noor, 2018 senesinde yayımladığı bir araştırmada, sonradan Müslüman olanların daha dine bağlı olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya göre dinin kurallarına daha fazla uymaya çalışıyorlar, mesela ibadetlerini aksatmıyorlar ve daha kısa sürede tesettüre giriyorlar. ‘’Stichting Bekeerling’’ derneği Hollandalı Müslümanların kültürel değerlere önem vermedikleri için daha tutucu olduklarını söylüyor. Ailelerine Müslüman olduklarını açıkladıklarında, çoğu zaman ilk etapta ailelerinden tepki görüyorlar. Bunun nedeni medyada genelde radikal Müslümanlar ile ilgili haber yapılması; çocuklarının da öyle olacaklarından korkuyorlar. Bir süre sonra çocuklarının halen aynı kişi olduklarını, sadece içki gibi alışkanlıkları bıraktıklarını gördüklerinde, durumu kabulleniyorlar.

Müslümanlar denildiğinde Hollanda toplumunun aklına ilk gelen Müslüman ülkelerinden göç etmiş insanlar ve onların ikinci ve üçüncü nesilleridir. Etnik olarak Müslüman olmayan bu Müslümanlar, kendi kimliklerini açıklamak zorunda kalıyorlar. İnsanlar Jamila’nın Müslüman kimliğini tesettüre girmeden önce fark etmiyorlarmış. “Öğrendiklerinde, şaşırıp soru sormaya başlıyorlardı’’, diyor Jamila. Tesettüre girdikten sonra ise ilk görüşte Türk veya Suriyeli olduğunu düşünüyorlarmış. ‘’Hollandalı olduğumu öğrendiklerinde soru sormaya başlıyorlar. Bundan hiç rahatsız olmuyorum, hatta severek anlatıyorum. İslam’ın bana huzur, sevgi ve güç verdiğini söylüyorum. Her zaman olmasa bile bazen anlattıklarımdan dolayı dinsiz insanların benim seçimime daha hoşgörülü yaklaştıklarını görüyorum. Onlar dine tamamen karşıyken, beni anlamaya başlıyorlar’’, diyor Jamila.

‘’Stichting Bekeerling’’ Hollandalı Müslümanların maruz kaldıkları sorunlara karşı 14 püf noktası sunuyor. İlk gelen püf noktalarından biri: dinin kurallarını güvenilir kaynaklardan öğrenmek. İnternetten araştırmanın doğru olmadığını ve dini yanlış anlatan sitelerin varlığının altı çiziliyor. Dini öğrenmek ve soruları gidermek için, güvenilir bir hoca ve Müslüman arkadaş edinmeleri tavsiye ediliyor.

Ayrıca bir gerçeğin altını özellik çizmek gerekiyor. Hollanda’da çok sayıda gizli Müslüman olduğu gelecek tepkilere yönelik kendilerini gizledikleri hatta isimlerini dahi aynen korudukları belirtiliyor.