PLATFORM 25 Yaşında

Hollanda’da yayınlanan Avrupa’da kesintisiz uzun soluklu ilk ve tek Türkçe dergilerden olan PLATFORM’un 25’inci yılına girmesi dolayısıyla çok mutluyuz...


  • Kayıt: 04.03.2022 17:39:11 Güncelleme: 04.03.2022 17:39:11

PLATFORM 25 Yaşında

Ebubekir TURGUT

Hollanda’da yayınlanan Avrupa’da kesintisiz uzun soluklu ilk ve tek Türkçe dergilerden olan PLATFORM’un 25’inci yılına girmesi dolayısıyla çok mutluyuz. Türkçe yayınlanan ve 25 yaşında bir dergiden bahsediyoruz. Türk iş yerlerine dağıtılan, sponsorlar ve reklam gelirleri ile ayakta kalan dergimizin çok sayıda aboneleri var. Dergimizin kendine has bir kitlesi ve özgürlük iddiası var. ‘Medyadan nefret etme kendin medya ol’ sloganına sahip birkaç genç arkadaşın omuz omuza vererek çıkardığı PLATFORM, bugün farklı bir güç olabilmenin kıvancı içinde. Hiçbir ayrım yapmaksızın Hollanda’da gündemi yansıtmaya çalışarak 25 senedir aylık olarak aralıksız yayınlanmakta. Hiç kimsenin kendi özgür alanlarımızı daraltmasına müsade etmiyoruz.

Hollandalı Türklerin, ülkenin gündemini tutacak haber, yorum, düşünce organına ihtiyacı vardı. Bu boşluğu doldurma amacıyla yola çıktık. Bizi bize anlatmaya, Anadolu’nun küçük bir kasabasında yaşar gibi yaşayıp, o kasabada yazar gibi yazmaya; biraz ara verip, Amsterdam’da, Hollanda’nın başkentinde yaşadığımızın farkında olduğumuzu yazılara dökelim, Hollanda’daki bizi etkileyen önemli gelişmeleri irdeleyelim, istedik. İşte bu noktada PLATFORM imdadımıza yetişti. Medyanın kitleleri etkileme gücünü kabul etmek zorundayız. Düşüncelerimizi yaymak için ulaşabildiğimiz her iletişim aracını kullanmalıyız. Burası Hollanda’nın Hyde Parkı. Biz, her şeyin özgürce söylenebildiği Londra’nın ünlü Hyde Parkı’ndan esinlenerek, her düşünceden düzeyli yazılara yer veren, insanları düşünmeye iten, çok sesli, çok renkli, herkesi kucaklayan ve hayata karşı olumlu bakan bir dergi kurmak istedik. Özgür bir tartışma ortamı oluşturup, yeni şeyler söylenen ve bağımlılık oluşturan bağımsız bir dergi.

Dünya görüşü ne olursa olsun, evrensel insan haklarına saygı duyan herkese kapımız açık. Sadece meşru ve genel kabul görmüş ahlak kural ve değerlerine uygun yaşayanlara değil aynı zamanda düzene ‘aykırı’ veya ‘marjinal’ yaşam yolu seçmiş insanlara da saygılı bir kürsüyüz. Bağnaz düşünmeyen, ötekilere kucak açan, ben de varım diyen herkese kapımız açık. Burası bir buluşma noktası. Hollanda gündemini ve siyasetini Türkçe aktaran ve yorumlayan bir dergiyiz.

Çok sesliyiz. Hollanda’da aydınlık geleceğe ışık tutmaya çalışıyoruz. Toplumun geneline hitap ediyoruz. Bizi kimin göğsü ya da poposu ne kadar büyük, kim nerede kiminle eğleniyor, içiyor ya da eğlendiriyor ilgilendirmiyor. Sadece Türk’ün Türk’e haberini yapmak istemiyoruz. Hollanda gündemini ve siyasetini Türkçe aktaran ve yorumlayan bir dergiyiz. Söyleyecek sözü olan herkese sayfalarımız açık. Ancak tabii ki bazı evrensel ilkeleri baştan kabul eden herkese… Kişilerle uğraşılmayan, yalnızca düşüncelerin ele alındığı bir dergi PLATFORM. Kimsenin özgürlük alanımızı daraltmasına, yok etmesine izin vermeyiz. Sosyal haklarımızın kısıtlanmaya çalışıldığı, hayat şartlarının zorladığı şu ortamda cemaatçilik, grupçuluk, sağcılık, solculuk, mezhepçilik yapmaya vaktimiz yok. Zaman birlikte hareket ederek hakkımızı koruma ve savunma zamanıdır.

Dergimize emeğini esirgemeden yazan, çizen ,abone olan ve reklam vermek suretiyle destek olan bütün dostlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğiz.