Hollanda’da hayat daha da zorlaşıyor

Hollanda’da yapılan bir araştırmada, Hollandalıların hayat pahalılığından fazla etkilenmediği belirtildi. Araştırma ne derece doğruyu yansıtıyor bilmiyorum ama hayat pahalılığı özellikle göçmenleri derinden etkilemekte...


  • Kayıt: 23.06.2022 21:10:34 Güncelleme: 23.06.2022 21:10:34

Hollanda’da hayat daha da zorlaşıyor

Hollanda’da yapılan bir araştırmada, Hollandalıların hayat pahalılığından fazla etkilenmediği belirtildi. Araştırma ne derece doğruyu yansıtıyor bilmiyorum ama hayat pahalılığı özellikle göçmenleri derinden etkilemekte.

Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından açıklanan rakamlara göre, hayat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında daha pahalı. Mart ayında bu oran yüzde 9,7 düzeyindeydi.

Et ve sebze gibi gıda maddelerinin fiyatları hızla yükseliyor ve enflasyonun her geçen gün biraz daha fazla artmasına neden oluyor. Gıda fiyatları, bir yıl öncesine göre yüzde 8,5 arttı. Mart ayında, bu artış yüzde 6,2’ydi.

Bu yılın başında enflasyonun artmasındaki başlıca nedenler arasında enerji ve akaryakıttaki fiyatları gelirken, artık gıda maddelerindeki fiyat artışları da enflasyonu etkiler duruma geldi.

CBS verilerine göre özellikle et ve sebze fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Et fiyatları yıllık bazda Mart'taki yüzde 5,5'ten Nisan'da yüzde 10,5'e yükseldi. Bir yıl önceye göre Nisan ayında sebze fiyatları yüzde 12,6 arttı.

İşsizlik ödeneği alanların sayısı düşmeye devam ediyor

Hollanda İşverenler Sigortaları Kurumu UWV sigortalı olanlara 2 yıl süresince İşsizlik ödeneği WW ) ödemektedir. Tabii ki iş bulmak için başvuru ve gayret etmek WW ödeneğinin devamı için zorunludur. Toplam ödenek alan ve başvuru yapanların sayısı bu yılın mart ayı sonu itibari ile 184 bin.

Hollanda’da 220 bin işverenin iflas edeceği belirtilmekte

Hollanda Ticaret Odası Şubat ve Mart 2022 tarihleri arasında yaptırmış olduğu bir araştırmaya göre; Hollanda’da 220 bin işvereni zor günler bekliyor. Geçen yıllarda Hollanda devletinin vermiş bulunduğu finansal desteklerde sona ermek üzere.

Sahip olunan borçların ödenmesi ve gelecekte cirolarını artırmakla borç yükünün altından kalkmaları da beklenmiyor.

Nisan ayında 12.109 şirket iflas etti

Ticaret Odası’nın (KvK) yaptığı açıklamaya göre Hollanda’da geçen ay 12.109 şirket iflas etti. Bu sayı geçen senenin Nisan ayına göre yüzde 27 daha fazla.

Geçen ay 19.973 girişimci kendi şirketini kurdu. Bu, bir yıl önceki aynı aya göre biraz daha azdı.

Kaynak: N. Sucu Platform