Hollanda’nın Politik Gündemi, Koalisyona Devam Mı?


  • Kayıt: 28.12.2020 00:27:37 Güncelleme: 28.12.2020 00:31:31

Hollanda’nın Politik Gündemi, Koalisyona Devam Mı?

Nejat Sucu

17 Mart 2021 Çarşamba günü, Hollanda halkı yeniden gelecek 4 yıl boyunca kendisini yönetecek. 150 Temsilciler Meclisini (Tweede Kamer) belirleyecek. Geçen Temsilciler Meclisi Seçimlerine göre olağan olmayan şartlarda, bir seçim dönemine girmiş bulunmaktayız.

Seçim yarışı? 

17 Mart’ta yapılacak olan Temsilciler Meclisi seçimlerinde Hollanda seçmeni var olan Rutte III koalisyonunun devam etmesi veya etmemesi yönünde bir tercih yapma arasında geçecek. Burada stratejik oy kullanma, her zaman büyük partilerin lehine işlemektedir.

Tabi, seçimlerden sonra en büyük Politik parti yeni Hollanda koalisyonunu kurma görevini üstlenecek.

Mart 2020‘den bugüne kadar olan değişikler

Hollanda ülkesinin Kabinesi’nin kaptanı Başbakan Mark Rutte Mart’ta başlayan Korona salgınından sonra, Halkın kendisine güvenini, ideal bir Hollanda Başbakanı olan güvenini yüzde 39 ‘dan bu Kasım ayı itibariyle yüzde 58 ‘e ve Koalisyona var olan güven yüzde 37’den yüzde 59’a ulaşmış bulunmaktadır.

Bu araştırma sonuçları aynı zamanda var olan, VVD, D66, CDA ve CU partilerinden oluşan koalisyonun sahip oldukları çoğunluğu koruyacakları, bir salt çoğunluk olan 76 ( 75 + 1) temsilcinin üzerinde milletvekili ile temsil edileceklerini göstermektedir.

Tabiki yeni olumlu ve olumsuz gelişmeler halkın seçim tercihlerini gelecek günlerde belirleyecektir. Büyük değişimler beklenmemekte.

Bu başarının sırrı nedir?
Mart’tan bu yana var olan eksikliklere göre, Hollanda kabinesi krizi iyi yöneterek Korona pandemisinin Hollanda’da verdiği ekonomik, sosyal, politik ve kültürel yıkımı asgari düzeyde tutmasını başardı.

İş dünyasına ve serbest meslek girişimcilere azami destek sağlanarak, işsizlik asgari düzeyde tutularak ekonomik güven devam ettirildi.

Yalnız değil, toplumun temel taşları, işçi sendikaları, tavsiye kurumları, işverenlerin temsilcileri ile birlikte sorunlara ortak çözüm arandı.

Avrupa Birliğinde, küçük ülke olmasına rağmen önemli ve bağlayıcı ekonomik destek paketleri ve politik kararların alınmasını belirleyen rol oynadı.

Büyük giderleri olan toplam 1 milyon 200 bin sağlık çalışanına 1000 Avro’luk sağlık bonu (Zorgbon) olmak üzere, toplam 40 milyar Avro’yu bulan destek ve krediler verebilen zengin bir ülke olduğunu gösterdi.

Muhalefet neden alternatif olamadı?

Var olan yeni küçük temsili sayı ve güçlerini büyütmesi gereken muhalefet partileri, bitmez ve tükenmez bir parti içi kavgalara başladılar. Bütün var olan kavgalar, sonunda parti içinde bir grubun havluyu Ringe atmasıyla birlikte yeniden seçim arenasına çıkmaya hazırlanıyorlar.

Ama halkın var olandan daha iyisini yapabileceklerinin umudunu ve heyecanının kaybolmasını sağladılar.

Olağanüstü seçimlerde, 17 Mart 2021’de Hollanda halkı var olan istikrarı ve çocuklarının gelecek güvenini seçecektir.

Sevgi ve saygılarımla,

Nejat Sucu