Sosyal Güvenlik Devletinden Zanlı Vatandaş Devletine


  • Kayıt: 17.01.2021 22:52:06 Güncelleme: 17.01.2021 22:52:48

Sosyal Güvenlik Devletinden Zanlı Vatandaş Devletine

Nejat Mustafa

Hollanda’da geçen 30 yılda reformlarla, aynı zaman sosyal devletin giderlerini kontrol altında tutma ve tasarruf uygulamaları ile gelinen nokta vatandaşını mağdur eden bir sosyal ve liberal politikalar ülkesine dönüştü.

Hollanda Rutte III kabinesi istifa etti. Kimse nedenleri ve sonuçları ile ilgilenmiyor. Büyük bir çoğunluk davulun kasnağına vurmaya çalışıyor.

Liberal politikaların sonucu

Daha önceki yıllarda Hollanda sosyal devletin bir Hukuk ve Human uygulamaları görmekteydik. Yaşam, geçim ve sosyal devlet ile çalışmadan ve belirli bir gayret göstermeden çalışanlara ve çalışmayanlara birden fazla ödenek ve ek yardımlarla mutlu bir yaşam mümkündü.

90’lı yıllardan sonra değişen politikalar

90’lı yıllardan sonra değişen politikalarla, liberal, iktisadi ve sosyal devletin yeni politikaları ile bir ömür boyu çalışma zorunluluğu güncellik kazandı. Zamanla yapılan yasalar, uygun olmayan kurallar ve yasalar uymayan vatandaşların mağdur olduğu devlet kurumlarının uygulamaları ile karşı karşıya kaldık.

Gruplar arasında farklılığın büyümesi

Çalışan, çalışma imkanı olan ve iyi bir kazançla kaliteli bir yaşam imkanı olanlarının yanında “Altta kalanın canı çıksın politikaları “güncellik kazandı.

Memur, belediye, bölge yönetimi ve ülkesel politikalar var olan insancıl sosyal devlet uygulamalarından uzaklaşarak, ülkeyi yönetenlerinde kendilerinin hakim olamadığı bir Memur Oligarşisi devleti giderek devlet yönetimine sahip oldu.

Sahip olunan Bürokrasi artık yıllarca Hollanda hükümetine ve sorunlu oldukları bakanlıklara bilgi verme gereğini duymadıkları gibi gerekirse bilgileri sakladıkları gözlendi.

Vatandaşa, zanlı kültürü ve muamelesi

Her ödenek alan, her devletin sosyal güvenliğinden faydalanan vatandaşı, yolsuzluk, hırsızlık ve zanlı sandalyesine oturtan bir bürokrasi.

Devlet bürokratlarını ve memurunu kontrol edemediği zaman devlet yönetimde çözümü zor olan sorunların ve mağdur vatandaşın oluştuğu kesin.

Neden Hollanda’nın köklü partileri dibe vurdular. Halkta bir güvensizlik, hoşnutsuzluk ve geleceğe politikalara güvenmeme var.

Yeniden yapılanma

Hollanda sosyal devleti yeniden yapılanmalı

Hollanda hükümeti ve sosyal devleti, 17 Mart 2021 tarihinden sonra kurulacak yeni bir Kabine ile yeniden karnındaki kurtlarını dökerek adaletli ve insancıl (Rechtvaardig en humaan) bir devlet yönetimine kavuşması gerekir.

Bir göçmenlerin, yeni bir yapılanma ile, daha çok hak edilen ve gereken konuma gelerek Hollanda toplumunda yerlerini güçlendireceklerdir. Yaşam umut edebilmek, yeni umut, sevgi dolu hayaller güvenli geleceğe köprü kurabilmek ne güzel.

Sevgilerimle,

Nejat Mustafa