Var Olan Çözümler Çoğulcu Demokrasilerde dir!..


  • Kayıt: 24.02.2021 22:03:22 Güncelleme: 24.02.2021 22:03:22

Var Olan Çözümler Çoğulcu Demokrasilerde dir!.. 

Nejat SUCU

Sorunlar olmasa daha güzel olur tabii ki. Keşke yaşantımız her gün bayram havasında ve tadında olsa. Bu da olmayacaĝına göre, son günlerin Korona ölümleri bizleri üzüyor. Yaşantımızda var olan sorunlarla yaşamayı öĝrenmek, ya da var olan sorunlarımıza çözüm arayıp, uygun çözümler üretebilmek gerek. Genelimiz var olan sorunların varlıĝını ve sadece sorunları konuşur ve sorunların varlıĝını yaşantımızın günlük parçası yaparız. Sorunlar o kadar çok ve doludur ki, sorunları konuşmaktan ve paylaşmaktan, çözüm için yapılabilecekleri hissetmez, duymaz, görmez ve çözüm için gereken çalışmaları da yapamayız. Hollanda basını ve politik karar mekanizması.. Hollanda’da var olan sorun gündeme geldiĝinde, yazılır, çizilir ve araştırıldıktan sonra, karar mekanizmasında bulunan politikacıların çözüm için adım atmaları beklenir. Tabii ki çözümden önce birden çok lobi grupları, taraftar olan ve taraftar olmayan dernekler, vakıflar, kooperatifler ve hükümetlere tavsiye veren özel ve tüzel kurumlar bulunmaktadır. Yaşanan ülke Hollanda’da çoğulcu demokrasinin en güzel uygulanmaya çalışıldığı bir ülkedir, Hollanda Monarşik – Parlamenter Sistemi uygulanması kolay ve yönetim gücünün paylaşıldığı (gedeelde macht/ bestuur ) bir demokratik sistemdir.

Bu var olan politik sistemin aksaklıkları ve eksiklikleri mutlaka vardır. Bundan hoşnut olmayan ve var olan yönetimden daha iyisini yönetmeye aday olanlar etnik, inanç ve belirli bir politik ülküler temelinden Hollanda’yı yönetmeye aday olmaktadırlar.

Yasaklardan uzak bir politik ve yaşam iklimi ile iç içe yaşayan Hollanda yasalarının verdiği hakların yanında uymaları gereken yasal zorunlulukları da vardır.

Taviz ve uyuşma kültürü Alınan kararlar her zaman her bireyi, grubu ve toplumu arzu ve isteklerine cevap vermeyebilir. En önemli alınan kararın hazırlık, karar ve uygulamada aşamasında uyum, taviz ve kompromis kültürünün olup olmadıĝıdır.

Dayatma kültürü Ne kadar yönetenlerin kendi meclis ve karar çoĝunluĝu olsa da, azınlıĝın ve kendileri gibi düşünmeyenlerin haklarınıda koruyabilmeleri medeni, demokratik ve evrensel yönetim biçimlerinden beklenen temel ilkelerdir.

Azınlık kültürü Benim az olanım ve azınlık hakkım olan kardeşim, vatandaşım, hemşehrim , azınlık ve daha az hakkı olmadıĝını hissetmesin, duymasın, görmesin ve yaşamasın diyebilecek ütopik de olsa, ne güzel hayallerimiz olan yönetimler umuduyla hoşça kalın.