Bir firma sahibinin herhangi bir kazaya maruz kalması durumunda...


  • Kayıt: 06.03.2021 21:15:43 Güncelleme: 06.03.2021 21:16:51

Bir firma sahibinin herhangi bir kazaya maruz kalması durumunda,

firması zarara uğramış demektir. Bu durumda firma sahibinin bir çok hakları vardır.

Ethem Emre

Bir firma sahibi herhangi bir kazaya (trafik kazası, iş kazası ya da başka bir kaza) maruz kalmış ise; kısa ya da uzun bir süre işgöremez (arbeidsongeschikt) duruma düşebilir. Hatta kısmen ya da tamamen kalıcı işgöremez duruma düşebilir. Elbetteki öncelikle sağlığıyla ilgili gerekli tedavilerin uygulanması gerekir.

Sigorta, ortaya çıkan zararın en aza indirgenebilmesi için, firma sahibi temsilcisi ile görüşerek bazı adımlar atmak ister. Firma sahibinin hızlı bir şekilde tekrar çalışmalarına geri dönmesini arzu eder. Bunun için sorumlu sigorta ile firma sahibi temsilcisi görüşerek hızlı çözümler üretirler. Örneğin: Etkin bir tedavi programı (multidisciplinair traject), iş uzmanı (arbeidsdeskundige) devreye konularak kaza sonrası firma sahibinin tedavisi ve işyerini doğru olarak yönetmesine yardımcı olur. Tedaviler devam ederken, firma sahibi yerine bakacak personel bulmak zorunda kalabilir ya da kendi işini başkasına yaptırtabilir.

Bütün bunların düzenli yürütülmesi için, firma sahibinin tercübeli ve güvenilir bir kaza hukuku kurumunu temsilci olarak bir an önce devreye sokması gerekir.

Firma sahibinin eğer bir işgörememzlik ya da işyeri ile ilgili özel sigortası varsa (örneğin AOV), bu sigorta da devreye konulur. Bu sigorta zararın bir kısmını öder ve ödenmeyen kısmı ise sorumlu kaza sigortasından talep edilir. Çoğu kez bu sigortalar aralarında belirli bir koordinasyon içinde çalışırlar.

Bütün bu kaza hukuku çalışmalarını mağdur kişinin kendisinin yürütmesi mümkün değil. Temsilcisiz kendi başına bu işleri yürütmek, sorumlu sigortanın da işine gelir. Bu durumda şartlar eşit olmayıp ve süreç genelde mağdurun aleyhinde yürür. Çünkü buradaki mücadele bir kaza hukuku mücadelesidir ve uzman ve kaliteli bir kaza hukuku kurumu tarafından ele alınması gerekir.

Biz, alanında lider bir kurum olan Randstad Kaza Hukuku Kurumu olarak, Hollanda’da 16 yılı aşkın bir süredir, Hollanda genelindeki 5 ofisimizden, kaza hukuku hizmetlerimizi artırarak devam etmekteyiz.