SEÇİM : BEKLENEN SAĞA KAYIŞ, AMA SORUNLU !


  • Kayıt: 19.03.2021 22:20:14 Güncelleme: 19.03.2021 22:20:14

SEÇİM : BEKLENEN SAĞA KAYIŞ, AMA SORUNLU !

Ali Develioğlu

Hollanda`da zihinsel sağa kayış, toplam sandalye sayısındaki sağa kayıştan daha hızlı oldu!

İlk sonuçlara göre sandalye sayısında, sol liberal D66 ve sağ liberal VVD bu seçimlerin iki kazananı. Bilhassa D66! 150 sandalyeli mecliste 76`yı bulan yeni koalisyon hükümeti sağ bir hükümet olacak, ama eskisinden çok çok daha sağ değil! Ve 3 ya da 4`lü bir koalisyon yine.

Seçimleri kazanan zihniyet ise sağ ve aşırı sağ oldu. Wilders`ın oylarındaki hafif düşmeye bakarak aşırı sağ ve ırkçılıkta azalma var demek BÜYÜK YANLIŞ olur! AKSİNE : Wilders +FvD+ Ja1 = 28 sandalye ilk sonuçlara göre, yani geçen seçimlere kıyasla 6 sandalye artış. Aşırı sağ üçe bölünmesiydi daha fazla sandalye çıkarırdı.

Rutte`nin VVD`sinin 33`ten 36 sandalyeye çıkması da sağ ve aşırı sağın hanesine yazılmalıdır.

Ama sağ özellikle ZİHNİYET ve yabancı aleyhtarlığı açısından müthiş atılım yaptı. Sol partilerin program ve söylemi bile sağa kaydı. Sol partiler ufalandı, soldaki sağa kayış D66`nın işine yaradı. Yine de D66, Wilders`ı 2ci parti koltuğundan indirerek, göçmenlerde hafif bir ferahlama duygusu yarattı. Ama yeni koalisyon bu minik ferahlamayı düş kırıklığına uğratacak.

Korona kesinlikle sağ düzen partilerine yaradı! Sosyal esitsizlik ve işsizlik mücadelesinden dikkatler kaçtı, yerini korona nedeniyle sağlık ve güvenlik aldı. Medyadaki abartmalı korona korkusu kampanyasını Rutte yasaklar ve istikrar mesajlarıyla iyi kullandı, orta sınıfa güven verdi. VVD Wilders`a gidebilecek oyları, ayni geçen seçimlerdeki gibi anti-İslam söylemiyle de kendinde toplayabildi. Koronanın yanısıra sağa oy kazandıran, anti - İslam, anti-göçmen söylem oldu!

Rutte`nin korona politikasına karşı oylar ise aşırı sağcı FvD`ye gitti.

Halkın dikkati sınıfsal eşitsizlikten, işsizlikten ve ekonomik sorunlardan kopartılmış, koronaya yönlendirilmiştir. Bu durum sol partilerin aleyhine oldu. Korona konusunda da varlık gösteremediler.

Türklerin oyları DENK, NIDA ve çok Türk aday gösteren D66 arasında bölündü. Türklerin çoğu yine sandığa gitmeyerek sağın güçlenmesine yardımcı oldu. Türklerin işi artık daha zor!