HOLLANDA NİYE İLLAKİ ASTRAZENECA AŞISI İSTİYOR?


  • Kayıt: 02.04.2021 10:21:05 Güncelleme: 02.04.2021 10:21:05

HOLLANDA NİYE İLLAKİ ASTRAZENECA AŞISI İSTİYOR?

Ali Develioğlu

Sağlık bakanı De Jonge ve çevresinin AstraZeneca aşı şirketiyle yakınlığı ne? AstraZeneca aşısında Hollanda`nın ısrar etmesi hakkında kuşkular artıyor!

Tehlikeli tromboz yan etkisi ve 7 insanın ölmesi üzerine Almanya dün 60 yaş altına bu aşıyı durdurdu. Norveç, İsveç ve Danimarka ise zaten tamamen durdurmuştu.

Ama Hollanda Sağlık bakanı De Jonge bu aşıda hala ısrar ediyor ! Hatta olmayanı tehdid dahi etti: "Reddedene başka aşı için aylarca sıra vermeyeceğiz"!

Ne derece doğru bilemeyiz ama, Hollanda medyasında artık şu bilgiler dolaşıyor!

Dünyanın en büyük uluslararası ilaç tekellerinden beşincisi olan AstraZeneca, İngiliz-İsveç şirketi. Pfizer adlı amerikan ilaç devi AstraZeneca`yı satın almak için 86 milyar dolar teklif etmişti. Şirketin merkezi ABD`de Wilmington kentinde!

Ama AstraZeneca`nın genel başkan yardımcısı Leiden Üniversitesi mezunu bir Hollandalı : Ruud Dobber ! Ve AstraZeneca şirketinin Hollanda`da da aşı üretim birimi var!

Geçen yaz AstraZeneca aşı üzerinde henüz çalısırken Hollanda Sağlık Bakanı De Jonge birden, başka aşılardan çok bu aşıyla ilgileniyor. Hatta Bruksel`in merkezi kararını beklemeden, bazı AB ülkelerinin dış işleri bakanlarına telefon ederek AstraZeneca için lobi yapıyor. AB içinde bir AstraZeneca ittifakı oluşturuyor! Zaten VVD, Shell, Unilever, DSM gibi dev tekellerin partisi!

De Jonge, AstraZeneca ile pazarlık için bir arabulucu seçiyor: Feike Sijbesma! Feike Sijbesma dev Hollanda kraliyet DSM ilaç biyokimyası şirketinin eski başkanı!

Daha da ilginci: Feike Sijbesma`nın kardeşi Hans Sijbesma AstraZeneca`nın Almanya bölümü başkanı! Yani kardeşin biri alıcı, diğeri satıcı olacak!! AstraZeneca `Aşı olanlara bir şey olursa tazminat ödemeyiz` şartı koşuyor, pazarlıklar uzuyor, sonunda De Jonge bu şartları kabul ediyor!

Öte yandan Alman bankaları Bionthec`e 2 milyar dolara yakın yatırım yaptılar ve Almanya da bu yüzden 40 milyon doz Bionthec-Pfizer alacak!

Boris Johnson İngiltere`si ise ortağı olduğu AstraZeneca`ya ağırlık verdi. ABD amerikan aşısı moderna ve Johnson johnson`u daha çok tercih etti.

Bir aşının hatalarını merak eden, onu üreten şirketin ülkesinin ana medyasına bakmasın! Avrupa`da son aylarda aşı konusunda birlik yok, kavga var! Yüzlerce milyarlık pazar kavgası!

Dünya Sağlık Örgütü bugün "Aşı işi çok ağır gidiyor, başarısız" diye AB`yi eleştirdi! Halkın sağlığı değil de, şirket çıkarları devreye girerse böyle olur tabii!

" Reddedene başka aşı için aylarca sıra vermeyeceğiz " diye De Jonge bu yukarıdaki nedenlerden dolayı mı tehdid etti acaba?

Yoksa demokrat kişiliğinden ve halk sağlığına verdiği büyük önemden dolayı mı?