Politik Tiyatro ve Günah Keçisi?


  • Kayıt: 04.04.2021 08:40:39 Güncelleme: 04.04.2021 08:40:39

Politik Tiyatro ve Günah Keçisi?

Nejat Mustafa

Hollanda’da her kesimin kendinin temsil edildiğine inandığı 17 Mart 2021, bir Temsilciler Meclisi seçimlerini yaşadı. Benim beklediğim gibi bu seçimlerin galibi Başbakan Mark Rutte ve D66 Parti lideri Sigrid Kaag oldu.

Tabii ki bu arada diğer bütün partiler seçimi kaybettiler. Birden çok politik parti temsilci ve oy kaybına uğrarken, diğerleri istenen temsili elde edemediler.

Bu arada hiçbiri postunu başka birine teslim etmedi !...

Gelenekler başka idi.

Melkert yıllar önce Hollanda Temsilciler Meclisi seçimlerinde Hollanda İşçi Partisi ( PvdA ) Başbakan adayı (Lijsttrekker ) idi. O seçimlerde Ad Melkert 45 temsilciden 23 temsilciye düşerek seçimlerin kaybedeni olmuştu.

O akşam, “Ben partimi birinci parti, iktidar partisi yapamadım, hizmet ve parti bayrağını benden daha iyi taşıyanlara devrediyorum “ diyerek sessizce Dünya Bankası‘nda (IMF ) daire başkanlığı görevine geçmişti.

17 Mart seçimlerini kaybedenler kim ve kazanalar kim? 

Son günlerde yaşananlar, Rutte‘nin seçim başarısından çok kendi başarısızlıklarını örtme çabası. Günah keçisi ( Zondebok ) arama ve bulma çabaları değil mi?

Var olan sorunlarla ilgilen yok Hollanda’yı büyük bir ekonomik, sosyal, sağlık burhanın yıkıntısının ardından toparlanma politikalarına öncelik vereceklerine, Hollanda Temsilciler Meclisi Hollanda Başbakanı, yalan mı söyledi (Leugen ) yoksa gerçeği mi söylemedi (waarheid ) ile meşgul.

Seçimle, 4 dönemdir politik olarak üstesinden gelemedikleri Hollanda başbakanının belli ki politik etik olmayan yönetim biçimiyle üstünden gelmeye çalışıyorlar.

Ülkeyi yönetilemez, ve hükümetsiz bırakmak!..

Bütün bu tartışmaları bir kenara bıraktığımızda, kurulması hayli zor olan, belki VVD’de bir görev değişimi ile kurulacak bir hükümetin ömrü en fazla 2 yıl olur. Bu iki yılda, geleceğe umut veren isim şimdiden Başbakan adayı olarak konuşulmaya başlanan ve Hollanda’nın ilk kadın Hükümet başkanı olacak, Demokrat D66 Partisin’den Sigrid Kaag ‘ın adı geçmeye başladı Hollânda’da ilk kadın ve hükümet başkanı hayırlı olur inşallah.

Bu arda unutmayın, Hollanda’da Türk’lerin ve diğer göçmenlerin oyları daha önemli olacaktır. Bunu olumlu ve güzel bir şekilde kullanmakta bize düşer.

Saygılarımla.