Hollanda Politikası Türk A Takımını Arıyor!..


  • Kayıt: 10.04.2021 09:52:16 Güncelleme: 10.04.2021 09:52:16

Hollanda Politikası Türk A Takımını Arıyor!..

Nejat Mustafa

Hollanda’da bütün politik krizlere rağmen, yaşam, sosyal ilişkiler, ekonomik yaşam, iş, istihdam ve toplumsal sorunlarla birlikte yaşam devam ediyor. Devlet sistemi ve masanın arkasında oturan büyük bürokratik ve oligarşik güç yeni politik yönetimler değişse de, Hollanda devlet sistemi çok da değişmiyor.

Devlet kurumları çok da politize olmadıkları için, yeni yeni iktidar ve koalisyonların kendi partizanları da olmadığı için, politik iktidarın değişimi ile bürokraside depremler yaşanmıyor.

İşi ehline, ustasına ve erbabına vermekte var. Ben ürün vermeyecek ağacı bahçeme dikmem düşüncesi ve tabii ki liyakat.

Liyakat ne demek?

Bir kişinin, kendine iş verilirken güven duyulmasını elde ettiren kalitesi, o işe yaraşması yeterlilik. Layık olma, uygunluk, yaraşır olma.

Hollanda kabinesinde bazı bakanlar ve devlet sekreterleri kendilerine uygun, anlaşabildikleri ve verim alabilecekleri üst düzey büroklartları atarken verim alacaklarını bilerek karar vermekteler.

Bizdeki entelektüel fakirlik

Çevreme bakıyorum, entelektüel birikim ve donanıma sahip o kadar az sayımız var ki. Bazen de çok biliyoruz, ama neyi bildiğimiz de önemli. Kimin için bilmek ve istenen ve gerekli olmada çok önemli.

A Takımının içinde olabilmek

Evet, Hollanda’da yeni kabine ve koalisyon kurulacak. D66, CDA, VVD ‘nin büyük ihtimalle koalisyon kurucuları, oyuncuları ve ortakları olacağı kesin. Seçmenler bu partilere yeniden güvenoyu verdiler ve vermeye de devam edecekler gibi gözüküyor.

Var mı A Takımında Türk göçmenleri?

Mutlaka kendini uygun gören, belirli bir fakirliğe rağmen var olanlar mutlaka vardır. Onların bir kısmını tanıyoruz. Gelecek hükümet döneminde en az Iki Türk kökenli bakan ve iki devlet sekreteri adaylarının adları okunmalı ve kamu oyunda öne çıkmalıdırlar. Gerçekten birbirimizin adını anmaktan ve birimizi o göreve uygun görmekten de korkarız da.

Size davet çıkmayacaktır

Tabii ki bu hükümet kuracak partilerin dışında tercih yapmış iseniz ve o partilerin A Takımında adınız yoksa, o zaman sizleri davet etmeyeceklerdir gelecekte Hollanda’yı yönetmeye.

Ben yine her zaman söylediğim gibi, politikada çok renklilik ve farklılıklarımızın olması gelecekte Türk toplumunun politik yönetime katılımın etkisini ve katkısını artıracak ve toplumsal yaşantımızı daha kolay ve kaliteli kılacaktır.