Opel, İngiltere'de neden Vauxhall olarak adlandırılıyor?


  • Kayıt: 29.05.2021 20:22:48 Güncelleme: 29.05.2021 20:25:00

Opel, İngiltere'de neden Vauxhall olarak adlandırılıyor?

Furkan TURGUT

İngiltere'de dolaşırken Hollanda’da gördüğümüz Opel markalı arabaların üzerinde farklı bir logo göreceksiniz. Bunlar Opel modelleri değil mi? Peki İngiltere'deki bir Opel neden Vauxhall olarak adlandırılır? Otomobil dünyasındaki bu sayımızda sizler ile Opel’ın ilginç tarihinden bahsedeceğiz...

Vauxhall Corsa, Vauxhall Astra, Vauxhall Vivaro...

Modeller tamamen aynı, sadece logo farklı. Başka bir fark daha var, direksiyon simidi şimdi de diğer tarafta.

Bu markanın üreticisi neden iki logoyu aynı anda kullanıyor?

Birçok yönden çok da mantıklı olduğu söylenemez. Başta üretim sırasında iki tane farklı bir logo takılmalıdır. Özellikle pazarlama alanında her türlü problemle karşılaşırsınız. Birden çok marka adı, birden çok web sitesi, klasör iki kez tasarlanmalı ve yazdırılmalıdır. Bu, yönetim açısından her türlü bir engel.

Vauxhall ve Opel’ın tarihi

Bu yaklaşımın nedeni tarihsel olarak belirlenmiştir. Vauxhall uzun süre bağımsız bir şirketti. Vauxhall markası İngiltere'de büyük bir isim oluşturdu ve 1960'lardan itibaren General Motors’ın (GM) bir parçası olan Opel ile yakın çalışmalara başladı. O andan itibaren hem Opel hem de Vauxhall tarafından satılan ve bugüne kadar muhafaza edilen modeller tanıtıldı. Vauxhall Viva'dan kopyalanan Opel Kadett ile başladı.

İngiltere'de Vauxhall’ın tanınmış bir marka olduğu ve tam anlamda İngiliz bir isim olduğu ve Vauxhall’ın ülke için büyük bir ekonomik değeri olduğundan dolayı İngiltere’de GM Opel ismi yerine Vauxhall ismini kullanmaktadır.

Not: 2017 yılı itibarıyla. Peugeot ve Citroën'in Fransız sahibi Groupe PSA Opel ve Vauxhall markalarını devraldı.