Korona Aşısı Olmayana Kız Vermeyecekler!...


  • Kayıt: 30.07.2021 18:24:55 Güncelleme: 30.07.2021 18:25:37

Korona Aşısı Olmayana Kız Vermeyecekler!...

Nejat Sucu

Almancı hanımı, Ayşekadın oğlu Yusuf’tan şikayetçiydi. Görüyor musun her sayfa okumasına 1 TL para istiyor. Bundan adam olmaz, hiç okumaya gözü yok. Ben yarın el kapısına gittiğim zaman, elin kızını neyle isteyim. Okusun da bir devlet dairesine kapının kolu olsun istedik ama olmayacak bizim Yusuf.

Komşu kadın Hetçe’nin cevabı hazırdı, Okumazsa okumasın benim yakışıklı Yusuf’uma alacak kız mı yok.. Çok, pek çok ben ona bulurum.

50 yıl önce, Anadolu’da belirli bir işin, mesleğin ve eğitimin yoksa görücü usulü ile evlenmek için bir bayana talip olduğun zaman, ilk önce mesleğin ve kazancın sorulur ve ondan sonra nasıl bir yaşam sürdürdüğüne bakılırdı. 

Yeni zamanda seçenek olanakları evlilik kurmak için değişti ve bollaştı. Sosyal medya, eğitim kurumları ve iş yaşamında insanların birbirlerini tanıyarak yaşamlarını birlikte devam ettirme olanağı sağladı.

Hollandalıların dediği gibi zor seçenek “dilemma “ve Covid – 19 Aşısı

Komşu ülkelerde olduğu gibi, Hollanda’yı yönetenler Covid – 19 salgını ve versiyonlarına karşı, tek etkili korunmanın aşı olduğunu aylardır söyleyerek, Aşı olma bir devlet politikasına dönüştü. Başlangıçta ne kadar serbest seçim olarak kabul görse de, Hollanda’da sayıları her geçen gün azalan aşı olmayan 2 milyondan fazla vatandaş var.

Son salgının tekrar hortlamasıyla birlikte….

Son salgında bulaşan ve bulaştıranların çoğunun genç ve aşı olmayanların olduğunu okuyoruz. Aşı lobisinin elini ve aşı olmaya teşvik ve yumuşakça zorlayarak Aşı olmanın gerekliliğini daha yüksek sesle duyar olduk.

Toplumsal sorumluluk

Yaşamdaki bireysel özgürlükleri ve tercihleri toplumsal sorumluluklar ve zaruriyetler sınırlandırmaktadır. Yaşanan ülke ve toplumun güvenliği ( Landsbelang ),bireysel tercihlerin sonucu, aşı olmama ve ardından onlarca birlikte yaşadığı hemşerilisine bulaştırma lüksüne sahip midir bilemiyorum.

Olunmadığı zaman, sevdiklerimizin, mesleğimiz gereği bire bir ilişkilerimizde başkalarının yaşamlarını tehlikeye atmış mı oluyoruz?

Yeniden bölünme ve ayrımcılık.

İnsanoğlu ve göçmenlerin Avrupa ülkelerinde çektikleri ayrımcılık ve ötekileştirme bizim göçmen tarihinden daha da eskidir. 1550 yıllarında Fransız Katolik’lerinden kaçan ve Fransa’da bir Protestan olarak yaşam hakkı bulamayan Hügonotların Protestan Hollanda’ya sığındıklarını biliyoruz. Bugün bile binlerce Hollandalı Fransız soyadına sahiptir. Tabii ki soyadlarının dışında tamamen asimile olmuş bir toplum.

Bir de Korona ayrımcılığı ( Korona discriminatie ) insanların malzemelerine eklendiği zaman, ayrımcılık gelecek günlerde daha belirgin bir şekilde artacaktır.

Nerden bileyim aşı olmadığım için işe alınmadığımı ?

İşveren aşı olmayanı, kendi işyerinde önemli buluyorsa, Aşı olmanızı tercih ederdik “wij zouden graag willen dat u ingeënt bent “gibi düşünce oluşmuş ise, eşit şartlarda aşı olanın işe kabul tercih edileceğini kim bilebilir, başından itibaren.

Ben son yıllarda Grip aşısına gelen davetlere olumsuz cevap veren birisi olarak, Covid 19 Aşısının başından itibaren, gerektiğini başka toplumsal çaremizin olmadığını gördüm ve yazdım. Gerçek olan bu anlık gerekli olanla yaşamaktır. Ben üretilen komplo teorilerinin arkasına da saklanmadım,

Neden mi ?

Bir an önce aşı ile dünyamızdaki Korana yıkımının en asgari düzeye indirilmesi, ve verdiği insanlık zararını bitirmek için Aşıyı gerekli bulanlardanım.

Korona pandemisi devam ettiği sürece, milyonlarca insan açlıktan ölecek, milyarca insanın işsizlikten geçim parası ve çocuklarına götüreceği ekmeği olmayacak ve milyonlarca çocuk eğitim alamadım olgunlar sınıfına katılacaklar.

Evet, unutmayalım bu arada, Korona pandemisi milyonlarca kadının ve çocuğun eziyet, ve zülüm görmesine sebep olacak. Binlerce kadının Covid – 19 cinayetlerinden ölmesini Aşı olarak engelleyebiliriz. Tabii ki bütün çözümü sadece Aşı’ya indirgemekte yanlış olur.

Haydı yarın aşı olmaya. Hollanda’da randevu yapmadan Âşı yaptırmak mümkündür. 

Saygı ve sevgilerimle.
Nejat Sucu