Hollanda Sosyal ve Ekonomik Analizi !..


  • Kayıt: 08.09.2021 12:42:06 Güncelleme: 09.09.2021 21:19:32

Hollanda Sosyal ve Ekonomik Analizi !..

Nejat SUCU

“  Tarih Tekerrür Ediyor “ 

Yine 50 yıl öncesine döndük. Tabiki  ne Hollanda'da yaşayan Türk toplumu 50 yıl önceki toplum nede Hollanda toplumu.

Değişmeyen ve tarihin tekrar ettiği

Burada iş, aş. istihdam ve iş pazarındaki gelişmelerden bahsedeceğim. 80'li yılların başında, 50 yıl öncesini anlatırdı ilk nesil babalar ve dedeler;

Çalışan Türklerin kıymeti vardı. İş ve mesai istemediğin kadardı. Bir arkadaşını başka bir Tekstil firmasından yanına aldırdığın zaman işveren ödül olarak o ay 100 Gülden ikramiye  verirdi.

Ne zaman Uitzendburo denen ( iş burosu ) çıktı, işçinin ve çalışanın kıymeti kalmadı. Kısmen doğru olmakla birlikte o dönem, Hollanda  işgücü ucuz ülkelerle rekabet edemeyeceğini bilerek, Tekstil sektörünü tasfiye ediyordu.

Benim değil, senin bana ihtiyacın var !..

Son yıllarda Hollanda sağlık sektöründe eğitimli ve kalifiye eleman açığı büyük bir sorun. Yıllık 150 bin olarak beklenmekte. AB Birliği ülkelerinden gelen iş gücünü sağlık sektöründe iskan etmekte mümkün değil.

Faslı bir bayan işveren ile ağız kavgasında işverene; “Benim değil, senin bana ihtiyacın var “diyebilecek bir lüks pozisyondayız diyebiliriz.Tabiki gerekli olduğumuz ve arandığımız sürece.

2040 yılında 2 milyon sağlık çalışanına ihtiyaç olacak

2040 yılında 2 milyon sağlık çalışanına ihtiyaç olacağını düşünürsek, sağlık sektörü Türk göçmenlerine uzun süreli istihdam, kazanç ve gelecek umutları veriyor.

Aralarında Türklerinde olduğu göçmen grubun Sağlık sektörüne katılımları olmadan 2 milyon çalışanı eğitmek ve istihdam etmek mümkün değildir. O halde daha çok Türk gençlerinin sağlık eğitimlerine yönlendirilmeleri gerekli.

Arz ve talep meselesi ?

Daha önce istenmeyen Faslı, Afganlı ve Türk göçmen gençleri Sağlık sektöründe serbest sağlık çalışanı olarak aranan eleman oldular. Gençler Hollanda’lı emsallerinden daha çok çalışarak vede daha çok kazanarak daha kaliteli bir yaşam istiyorlar. Bunun yanında normal şartlarda işe tercih edilmeyen göçmen gençleri, kendilerini göstererek ve kabül ederek sürekli ve kalıcı iş akdine sahip olabiliyorlar.

Pasta da pay büyüdü

Korona pandemisi ile, 2021 yılının Hollanda sağlık bütçesi  93 milyar Avro idi.

 2021 ve 2022 yıllarında sağlık giderlerinin 115 milyar Avro’yu geçmesi beklenmekte. Bu aynı zamanda büyüyen pastada bizimde, Türk göçmenlerinin de payının artacağı anlamına gelir. 

Saygı ve sevgilerle.

Nejat SUCU