Ankara anlaşması Avrupa Adalet Divanında !!


  • Kayıt: 02.10.2021 20:04:42 Güncelleme: 03.10.2021 23:35:08

Ankara anlaşması Avrupa Adalet Divanında !!

Av. İsmet Özkara

Hollanda yüksek mahkemesi, Türk vatandaşlarının 20 yıl Hollanda’da ikamet ettikleri taktirde Yurt dışı kararı konusundaki davayı Avrupa Adalet Divanına taşıdı.

2012 yılına kadar bir Türk vatandaşı 20 yıl Hollanda’da oturum kartı ile ikamet ettiği taktirde Yurt dışı olması imkansızdı. Yeni yabancılar yasasına göre işlenen kısa suçlar dahi yurt dışı için yeterli oluyor. Yeni çıkan kanunun Ankara anlaşmasına aykırı olup olmadığını öğrenmek için dava Avrupa Adalet Divanına intikal etti.

VVD- CDA- PVV hükümeti döneminde 2012 yılında yürürlüğe giren yeni kanuna göre kısa suçlar işlense dahi oturum kartının iptali ve Avrupa Birliği ülkelerine giriş yasağı konması sağlıyor. Daha önce yürürlükte olan Hollanda yabancılar yasasına göre 20 yıl Hollanda’da ikamet eden bir kişinin oturum iptali olması imkansız idi.

Ankara anlaşmasının 13. maddesine göre yeni çıkan kanunların Türk vatandaşları için geçerli olmadığına Avrupa adalet Divanı defalarca belirtti. Belirli durumlarda 13 maddenin saf dışı kalabileceğini belirten Avrupa Adalet Divanı, safdışı bırakıldığında AB- vatandaşları veTürk  vatandaşları arasında bir ayrım yapılmaması gerektiğini bildirdi.

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Hollanda devleti, Ankara anlaşmasını tanımamak için elinden geleni yapmakta. Bunun en yakin örneği Ocak 2022 yürürlüğe girecek olan yeni uyum yasası.