Neden Soğuk Ülkelerin İnsanları Zengin ?


  • Kayıt: 08.11.2021 23:21:27 Güncelleme: 08.11.2021 23:21:27

Neden Soğuk Ülkelerin İnsanları Zengin ?

Nejat SUCU

Almelo’da bugün Hava bulutlu, soğuk ve yağışlı. Sıcaklık 10 derece. İnsanların büyük çoğunluğu evlerinde veya işyerlerinde. Soğuk ve yağışlı havalarda insanlar daha fazla mı üretiyorlar ? .

Bilemem ama, son yapılan bir araştırmaya göre; “Dünyanın en refah seviyesi yüksek 10 ülkesi geneli soğuk ülkelermiş.

Kanada, Skandinavya ülkeleri ve tabii ki soğuk, kumsal, bol yağışlı Hollanda’da 7’inci sırada.

Hollanda’da tarım ve hayvan ürünleriyle ihracatı, geçen yıllarda 100 milyarı bulan ve geçen, eski Konya toprakları kadar bir ülke. Topraklarının belirli bir kısmı bataklıklardan ve sıvı denizden (polder ) kazanılmış bir ülke. Et, süt, peynir tereyağı, sebze, meyve ve yaş çiçek ihracatında Dünya ikincisi.

Overijssel Rijssen Şehrinde ‘ki Tarım Fuarı

Almelo’dan A1 Karayolunda yolculuk yaparken, gözüme yol kenarında Overijssel Eyaleti’nin Rijssen şehrinde Tarım Fuarı yapılacağını gördüm. Fuarı gezerken hem geçmişteki kullandığımız tarım araç ve gereçlerini gözleme ve değerlendirme imkânım oldu.

Teknolojik gelişme ve Tarımdaki uygulama da sanayi ürünlerinin entegresi ve çok çeşitliği görmeye değerdi. Tabi ki birden fazla ürün ve üretilen araç ve gereçlerle dış pazara da hitap ediyordu.

Suyun önemi...!

Tarım politikalarının ve üretimin en önemlisi, olmasa olmazı yeraltı ve yerüstü sularımızdır. Su kaynakları yönünden zengin ve aynı zamanda fakir bir ülkeyiz. Son 50 yılda bir Belçika toprakları kadar toprağımız çölleşti. 1980’li yıllarında, Nevşehir Göre Kasabası’nda 15 metre kuyudan çıkan yeraltı suyu bugün 250 metreden çıkmakta.

Ulusal su planı

Türkiye doğal su kaynaklarını, küresel ısınma, nüfus artışı, şehirleşme, su kullanımı, ekolojik doğa ve dengeleri içerisinde olan yeni politikalar belirleyerek bunun vatandaş olarak uygulanmasını sağlamak gerek.

İklim göçleri ve İklim mültecileri ( Klimaatvluchtelingen ) !

Birleşmiş Milletler (BM )araştırma raporuna göre; Gelecek 2050 yılına kadar yerküremizde 216 milyon İklim göçü ve göçmeni, susuzluk, su olmadığı, tarım yapılmadığı için doğduğu ve büyüdüğü topraklardan göç etmek zorunda kalacak. Bu aynı zamanda iç ve dış su savaşları anlamına da gelir. Ve zengin Batı gelecek yıllarda yeni yeni göç dalgaları ve mülteci krizleri ile karşı karsıya kalacağı anlamına da gelir.

Bu konuda Batı ve Zengin ülkelerin vereceği cevap ve sorunun çözümü ile ilgili bir yatırımı da yok. Ancak yeni yeni sosyal, kültürel, ekonomik ve fiziksel duvarlarla göç dalgalarını durduracaklarını zannediyorlar ama, yanılıyorlar. Türkiye bu konuda geçiş ülkesi olma nedeniyle milyonlarca göç ve göçmenle birlikte yaşamak zorunda kalacak.

Nevşehir Üzümü Amsterdam’da 

Nevşehir ve Kapadokya'da yetişen üzüm ve sebzelerin tadını Dünya’nın bir diğer ülkesinde bulmak mümkün değildir. Nevşehir Siyah ve Parmak üzümlerini güzel bir organize ile, kesimden sonra, 24 saat içinde Paris’te, Londra’da ve Amsterdam’da tüketiciye kilosunu 3 euro’ya ulaştırmak mümkündür. Birde 5 milyon tüketici Türk gurbetçisini düşünürsek, Avrupa pazarı köylünün refah bir yaşam için çok önemlidir. Neden Türkiye bir yılda 100 milyarlık tarım ürünlerini dış pazarlara pazarlama sın? .

Hoş ve güzel günler sizlerle olsun.