Artık Bedava Yaşamıyoruz !..


  • Kayıt: 12.11.2021 23:06:11 Güncelleme: 12.11.2021 23:06:11

Artık Bedava Yaşamıyoruz !..

Nejat Sucu

Orhan Veli Kanık’ın kısa, öz ve sade şiirlerini severim. Bir özelliği ise, Orhan Veli Kanık ‘ın toplumsal sorunları irdeleyici ve anlaşılır bir şekilde okuyucuya aktarabilmesidir. Bu şairlerimiz genelde, yaşamları son bulduktan sonra kıymetli ve okunur olurlar.

Gelelim Su'yum ve Hava’nın bedava olmasına. Suyumuz uzun yıllar önce, şebeke şehir suyu olduktan sonra bedava olmaktan çıkmıştı. Ayrıca Hollanda’da Yağmur, Saniter, yaş ve aşırı Su fazlalığı için alınan tedbirlere doğrudan ve dolaylı yoldan vergi ödemeleri de yapıyoruz.

Gelecekte Orhan Veli’nin Hava Bedava dediği şiirinde “ Hava ‘da “ bedava olmayacak. Yerküremizi tehdit eden, üretim ve tüketim çılgınlığının vermiş olduğu kirlenme ve havanın kirlenmesi ve gerekli olan tedbirlerin maliyetini kesin olarak bilmiyorum ama yine hesap bize kesilecek gibi görünüyor.

Gelecek yıllarda Hava vergileri (Luchttoeslagen / luchtbelastingen) ödememiz mümkün.

Hava vergisini ödemekle mükellef olan, 45 Hollanda ve 3000'den daha fazla dünya milyarderlerinden hiç ses çıkmıyor. Biz uzun yıllar milyarları kazandık, gelin hep birlikte bizimde Temiz bir Hava, Su ve çevre için 100 milyar avro katkımız olsun demiyorlar.

Tüketici olarak bizde suçluyuz

Bir bayanın 40 çiftten fazla ayakkabısı, sadece de bayanların değil erkeklerinde 40 çift ayakkabısının olması gayet normal bir zamanda yaşıyoruz. O zaman bizde tüketim yarışı, bir ömürden çok kullanım araç ve gereçlerine sahip olma hırsımızın suçu yok mu ? Sadece üretenler mi sorumlu ?. Tabi ki tüketenlerde bu işte belirleyici bir sorumluluğa sahipler.

O zaman yaşam biçimini, kültürünü ve tüketin politikalarını yeniden gözden geçirmek gerek.

Daha doğal ve az parayla ucuz yaşamak. Ama nasıl ?.

Anlamadığım konu

Çevre ve hava kirliliğinden ve çevreye zarar veren gazlardan, hormonlardan, zehirlerden, tarım ve hayvan üretimden bahsediyoruz. Roma’da, Paris'te, New York'ta sözleşmelerin altına imza atarken, Hollanda’ya dönüşte unuttuğumuz bir konu. Aynı zamanda büyümek daha çok büyümek ve üç katı büyümek istiyoruz.

Bizde buna “ Bu ne perhiz, bu ne Lahana turşusu derler “

Affedersiniz ama, biz hiçbir zaman içten pazarlıklı, oportünist, politikalar demiyoruz. Kimsenin umurunda değil mi ? Herkes kendi cebini midesini mi düşünür oldu. Bir komşu ülke diğerinden aşağıda kalmak istemez. O zaman nasıl çözeriz bunu?

BEDAVA

Bedava yaşıyoruz, bedava;

Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava;

Otomobillerin dışı,

Sinemaların kapısı,

Camekanlar bedava;

Peynir ekmek değil ama

Acı su bedava;

Kelle fiyatına hürriyet,

Esirlik bedava;

Bedava yaşıyoruz, bedava.

Orhan VELİ

Orhan Veli Kanık ne güzel yazmış, ama bizim geleceğe yazacağımız ve geleceğe bırakacağımız para, pul, Avro ve Dolar değil, temiz bir çevrede, temiz Su ve Hava olmalıdır.

Saygı ve sevgilerimle.