Öğren de Duvar Deliğine Koy, Bir gün Gelir Lazım Olur


  • Kayıt: 14.11.2021 21:02:45 Güncelleme: 14.11.2021 21:02:45

Öğren de Duvar Deliğine Koy, Bir gün Gelir Lazım Olur

Nejat Sucu

Rahmetli dedem Sarıdayı Mustafa Sucu. Kendisini okutan Hocasına, kendisine okuma ve yazma öğretmediği için bir ömür boyu hep gücendi,

Gençliğinde Eşekle, Nevşehir, Aksaray ve Niğde’nin köylerinde Çerçilik ( Gezici satıcı/ tüccarlık ) yaparmış. Zamanla işlerini büyüten dedem, Traktörle ürettiğimiz ürünleri pazarlamak ister. Ancak okuması olmadığı için babam Ahmet ve Bilal amcamdan ona yardımcı olmalarını istemiş, onlar ise köy köy gezerek pazarlama işine sıcak bakmamışlar.

Aşağıdaki ilanı görünce aklıma Dedem Sarıdayı Mustafa Sucu geldi.

“ Nevşehir de yeni açılacak olan iş yerimiz için ileri derecede Hollandaca / Felemenkçe bilen, Muhasebe ve Bilgisayar deneyimi olan, bay/bayan çalışma arkadaşları arıyoruz “

Hollanda’da eğitimin ana kuralı, bir Meslek Yüksek Okulu ( HBO ) bitirmek, Felemenkçe, Almanca, İngilizce ve Türkçeyi en iyi bir şekilde yazmak okumak olmalı diye geçer. Ve bu kural gelecek yıllarda çok çok önemli olacak.

Hollandalı iş adamlarının, 5 milyar avro ile Türkiye’de yatırım yapanlar arasında birinci sırada olduğunu okuyoruz. Türkiye’yi, Türk kültürü ile Batı Avrupa dillerini iyi bilen meslek erbabı gençlere Türkiye’de istihdam sağlanması her iki ülke için gerekli olan köprü görevi oluşturacaktır.

Belli ki hiç bitmeyecek bir “Garp ile Şark arasında.

Olgunlaştırır ve geliştirir

Evet, Türkiye’de görev almak, iyi kazanmak, Anavatan’a faydalı işlerde çalışarak güzel yıllarını değerlendiren gençlerin gelecekte çok iyi kariyer yapmaları mümkün.

Ticarette, yapılan görevden zevk almak ve mutlu olmak da var.

Bu konuda daha çok organize ve gençlerin o fırsatı değerlendirmelerinde hükümet politikalarının yanından tabi ki aranan insan kaynaklarından da yararlanmak önemli.

Yaşam sert ve acımasız, ama her yeni yıl birlikte getirdikleri ile yeni istihdan, umut ve geleceğe ğüvenle bakabilen bir gençliğe sahip olmamız. gelecekte toplumssl basamakları emin adımlar atarak hak edilen yer ve mevki ye sahip olacağımız anlamına da gelir.

O zaman eğitim,

En düşük eğitim HBO olmalı. Aranan kıymetli iş adamı ve insan kaynakları sınıfindan olduğumuz takdirde daha iyi bir yere gelmemiz işten bile değil.

Uyum, Entegrasyon, Akültürasyon, asimilasyon derken, nerden nereye geldiğimiz ve geleceğimizi umut dolu yeni heyacanlarla görmek ne güzel tespittir dostlar.

Saygılarımla,