Hollanda Ekonomisi Altın Çağını mı Yaşıyor?


  • Kayıt: 04.01.2022 11:32:15 Güncelleme: 04.01.2022 11:32:15

Hollanda Ekonomisi Altın Çağını mı Yaşıyor?

Nejat Sucu

Yine olumlu ve güzeli yazabilmek ne mutlu bu yeni yılın 2022 ‘nin ilk günlerinde. Avrupa sosyal ve iktisadi yaşamı her geçen gün büyüyerek sanki “Tarih yeniden tekerrür “ ediyor dercesine akıp gidiyor.

Son günlerde gelen Postacı'da azaldı ve ev adresimize gelen mektup ve yazılı matbua. En fazla artan ise, son yıllardan evden eve dağıtılan Hollanda alışveriş merkezlerinin reklamları.

Postacı tarafından atılan bir reklam dikkatimi çekiyor “ Draag een nieuwe collega aan en verdien 250 euro “. Hollanda’ sayılı ve bilinen bir temizlik firması “Bize bir iş arkadaşı bul ve 250 avro kazan ‘diyor. Evet Hollanda'nın en büyüklerinden bir temizlik firması, temizlikte çalışacak eleman arıyor. 

Hollanda tarihi tekerrür mü ediyor?

Yıl 1980. Hollanda’ya yeni gelmişiz, Hollanda’nın Tekstil fabrikaları son yıllarını yaşıyor, fabrikalar durmaksızın üretiyor. Almelo’da her park yerinde Türkiye’den gelen bir TIR görmek mümkün. Tekstil fabrikaları Pamuk ve iplik gereksinimi Türkiye'den karşılıyor. Türkiye’den gelen tekstil işçileri gece ve gündüz demeden çalışıyor “Overwerk / mesai “kelimesi herhalde ilk öğrendiğim Hollandaca sözcüklerden birisi.

Aile toplantılarında iş arayanlara ve Türkiye’den yeni gelenlere Kraliyet Tekstil Fabrikalarına Ten Cate, Twente, Van Heek Scholco ve Hedeman gibi tekstil fabrikalarında işe giriyorlar.

Kalifiyeli eleman bulana ve aracılık edene ikramiye olarak 100, - Hollanda florini zarfın içinde ikramiye veriyorlar. O zaman kı 100 florin bugün kü 250 avro kadar kıymetli idi.

Son günlerde bolca iş servis minibüslerinin üzerinde bir reklam görmekteyiz “ Word jij mijn nieuwe collega/ Sen yeni iş arkadaşım olur musun “?

Ne kadarda romantik!..

Sanki kendine bir ömür boyu yaşam arkadaşı arıyor. Yapılan işi, hizmeti ve gelecekte birlikte çalışılan kalifiyeli hizmeti çekici ve güzel kılma çabasında. Ayrıca, iş ve işveren değiştiren sayısında Korona salgınından sonra bir normalleşme ve artış gözlendi. Çalışmak isteyen ve kalifiyeli eleman olanlar daha fazla kazanmak için pazarlık payına da sahip olmaktalar.

Yine yaşam için çalışmak mı yoksa, çalışmak için yaşam mı? 

Var olan sistem içinde Hollanda’da daha kaliteli, sosyal, vergi, belediye ve devlet kayyumundan, nöbetinden ve her yılın ince hesap vermekten uzak yaşamak için çalışmak ve devletin teşvik ettiği ve zorladığı “ Yaşamak için çalışma kültürü “ .

Sosyal ve kutsal devlet. Bunu geleneksel, kültürel ve aile yaşam biçimi kabul eden 10 milyon Hollandalı 24 saat ve 365 gün çalışıyor da çalışıyor. 

Saygı ve sevgilerimle.